Kulturális hírek

  • 1998. január 22.

Belpol

Gyász71 éves korában meghalt Kiss István szobrászművész. A képünkön látható, 1961-ben kivitelezett, budapesti Dózsa György-emlékműve nyitotta meg köztéri szobrainak hosszú sorát - Leninjeire, Münnich Ferencére nem várt jó sors a rendszerváltás után.

63 éves korában meghalt Junior Wells, aki olyan bluesgitárosok mellett fújta szájharmonikáját, mint Muddy Waters vagy Buddy Guy. Az Amos Blakemore néven Memphisben született muzsikus 1947-ben költözött Chicagóba, 18 éves korában figyelt fel rá Muddy Waters. A legenda szerint ifjúkorában elemelt egy boltból egy két dollárba kerülő szájharmonikát (igaz, a zsebében lévő összes aprót a pultra csapta), s elkapták, de amikor a tárgyaláson a bíró kérésére megszólaltatta a hangszert, az saját zsebből kifizette a hiányzó összeget, és felmentette. Utolsó koncertlemeze nemrég jelent meg.

Új Színház: új igazgató A tavaly novemberi eredménytelen kísérlet után a múlt szerdán megválasztotta az Új Színház új igazgatóját a fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága: februártól három éven át Márta István zeneszerző vezeti a társulatot, a művészeti igazgató az eddigi főrendező, Ács János lesz. A bizottság nem tartotta alkalmasnak az eddigi direktort, Székely Gábort az 1994-ben - az Arany János Színház helyén - alapított intézmény további irányítására, jóllehet a pályázatok elbírálására felkért művészi tanácsadó testület egyértelműen őt javasolta. Ezzel kapcsolatban Székely a lapzártánk és lapunk megjelenése közötti napra, január 20-ra hívta beszélgetésre az érdeklődőket. Folyt. köv. a jövő héten.

Igazgató nélkül a Fesztiválzenekar Noha a Budapesti Fesztiválzenekar alapítványának kuratóriuma és zenei tanácsadó testülete is támogatta a zenekar eddigi igazgatója, Körner Tamás jelölését, a fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága mégis eredménytelennek minősítette a pályázatot, mert Körner kijelentette: a BFZ fővárosi költségvetési támogatásának jelenleg kinéző, mindössze tízszázalékos emelése esetén nem vállalná a megbízást: ha tartani akarja megszokott színvonalát, ennél lényegesen többre lenne szüksége a zenekarnak. A Körner által megnevezett százmillió forintos többletre a kulturális bizottság nem tehetett ígéretet. A Fesztiválzenekar így február 1-jétől igazgató nélkül marad - a legsürgetőbb további teendőkről heteken belül döntenek, s új pályázatot írnak ki a megüresedett posztra.

Díj, díj, díj A cannes-i MIDEM zenei vásár részeként rendezett Atlas videófesztivál klipversenyében a rendezői kategória második helyén végzett a Publo Hunny Chicken Farm című klipje. A zenekar két tagja, Hosszú Gábor és Hammer Zsolt rendezte, Warner/1G Records gondozta klipet csak a Daft Punk Around The World című felvétele előzte meg; a vert mezőnyben végzett többek között Björk klipje is.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Márai Sándor-díjat kapott Gion Nándor és Krasznahorkai László író.

Díszdoktori címet adományozott Milos Formannak a Cseh Művészeti Akadémia. Az arany medállal ékes díjat Václav Havel elnök adta át az Amerikában élő filmrendezőnek.

Átadták az Oscar-előrejelzésnek is számító Golden Globe-díjakat: a legjobb moziprodukciónak James Cameron Titanicját, a legjobb tévéprodukciónak az X-aktákat választották.

Új magyar kultúrközpont Pozsonyban Január 20-ra, a Magyar Kultúra Napjára időzítették a pozsonyi új Magyar Kulturális Intézet megnyitását. Nagykövetségünk egykori épületében Ránki Dezső zongoraestjével kezdődtek a január 19-23. közötti Magyar Kulturális Napok. Ránkin kívül koncertet ad a Ghymes és a Muzsikás együttes Sebestyén Mártával, bemutatkozik Bozsik Yvette és társulata, vetítéseket tartanak a tavalyi filmszemle alkotásaiból, megfejelve Tímár Péter legújabb művével, a Zimmer Ferivel. Mindezt három kiállítás (magyar filmek ihlette grafikák, századfordulós fotók Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 125. évfordulója alkalmából, kortárs képzőművészet) és egy nyílt színi irodalmi társalgás (Esterházy Péter, Grendel Lajos, Pavol Vilikovsky, Karol Wlachovsky) egészíti ki.

Libikóka A Várszínházban mutatták be William Gibson Libikóka című darabját, rendezte Székhelyi József, a két főszereplő Juhász Judit és Tóth Sándor.

Sundance-start Közel 13 ezer látogatót fogad e napokban Park City: a Utah állambeli kisvárosban megnyílt a Sundance Filmfesztivál, amely mostanra jócskán túl

nőtt kezdeti célján: bemutatkozási lehetőséget adni fiatal tehetségeknek. A média kitüntető figyelme miatt a Sundance ma a legfelkapottabb hely Amerikában az új produkciók elindításához. A forgalmazók annak ellenére is tülekednek az idei program tizenegy napján szereplő (750 játék- és 200 dokumentumfilm közül kiválasztott) 103, ezen belül is főleg a versenyben szereplő 32 alkotás körül, hogy a tavalyi termés mindössze két szerényebb kasszasikert hozott (In the Company of Men és Kiss Me Guido), a 97-es Sundance-filmek zöme pedig nagyot bukott a mozikban; de mindig ott a remény, hogy felbukkan egy Florida, a paradicsom, egy Sex, hazugság, videó, egy Ragyogj! - néhány film azok közül, amelyeket azóta ismert meg a világ, hogy Robert Redford 1985-ben felkarolta az eseményt.

Az idei Sundance-t megelőző legnagyobb publicitást Nick Broomfield dokumentumfilmje kapta: a Kurt and Courtney a Nirvana néhai énekese, Kurt Cobain és felesége, Courtney Love kapcsolatáról szól, s bemutatásától az asszony tiltakozására állt el a fesztivál. A film nem fest túl előnyös képet róla, ám ez kevés lett volna; viszont állítólag két dal felhasználásához nem szereztek az alkotók engedélyt, és ez hatott a szervezőkre.

Meghalt Libuse Moniková 52 éves korában Berlinben elhunyt Libuse Moniková, akit a posztmodern német próza legjobb teljesítményei között számon tartott regénye, A homlokzat tett ismertté. A Prágában született, 1971-ben Németországba emigrált cseh írónő németül írta a több mint tíz nyelvre lefordított, s a német kiadás után tíz évvel, 1997-ben magyarul is megjelent könyvet. Első sikereit az Eine Schädigung (Károsodás) és a Pavane egy infánsnő halálára című regényeivel aratta a 80-as évek elején. A homlokzatot követően, 1992-ben jelent meg Treibeis (Zajló jég) című regénye, 1994-ben Prager Fenster (Prágai ablak) címmel publikálta esszéit, legutóbb pedig, 1996-ban a német-cseh megbékélésről szóló, önéletrajzi elemeket is tartalmazó Die verklärte Nacht (Átszellemült éjszaka) című művét.

Dominique Fernandez Budapesten Múlt kedden, a Francia Intézetben mutatta be legújabb regényét Dominique Fernandez: a Le Tribunal d´honneur (Becsületbíróság) 1893-ban, Szentpétervárott játszódik, főhőse Csajkovszkij, akinek személyiségéről - konkrétan arról, hogy vajon meleg volt-e - sok vita folyt az elmúlt években. E vitához járul hozzá a díjnyertes itáliai útikönyveiről ismert Fernandez is, aki Ganümédesz elrablása című könyvében azzal foglalkozott, mi mindennel járult hozzá a nyugati civilizációhoz a homoszexuális kultúra - e művéről 1993-ban tartott előadást Budapesten, szintén a Francia Intézetben, amely 1996-ban kiadta Budapest hét arca című, idén javított változatban is várható úti beszámolóját.

Lengyel remake Hollywoodban A Walt Disney társasághoz tartozó Hollywood Pictures hatszázezer dollárért megvásárolta minden idők legnépszerűbb lengyel filmje, a Killer (Bérgyilkos) című akciókomédia újrafilmesítésének jogát. A két Vabank-filmet és a Szexmissziót is rendező Juliusz Machulski műve három hónap alatt 1,7 millió nézőt vonzott a lengyel mozikba, ezt reméli megsokszorozni a Disney, amely a 20th Century Foxot licitálta túl. A történet egy taxisofőrről szól, akit a rendőrség összetéveszt egy bérgyilkossal, letartóztatják, de miután a maffia megszökteti a börtönből, egészen beleszeret új életébe. Machulski részt vesz majd a remake elkészítésében is, de nem ő fogja rendezni.

Rock Hall of Fame-beiktatás A New York-i Waldorf-Astoria hotelben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame legújabb tagjait: Carlos Santana - a Hírességek Csarnokának első latin tagja - spanyolul és angolul mondott köszönetet a megtiszteltetésért, rajta kívül az Eagles, a Fleetwood Mac, a Mamas & the Papas, Jelly Roll Morton, Allen Toussaint, a néhai Gene Vincent és Lloyd Price került a műfaj halhatatlanjaira emlékező clevelandi múzeumba.

Cyberia

Pearl Jam a neten A boltokban csak február 2-án kell megjelennie a Pearl Jam legújabb albumának, ám a Yield dalai már több weblapon is megjelentek, miután még decemberben egy New York-i rádióadó leadta a teljes lemezt. A zenekar menedzsmentje és kiadója perrel fenyegeti a site-ok tulajdonosait, ha nem szedik le az engedély nélkül közzétett számokat.

Biztosítás a millennium-hibára Az Axa Global Risks francia biztosítótársaság olyan biztosítási csomagot kínál nagyvállalatok részére, melyben átvállalja az úgynevezett millennium-hiba kockázatát. A Dat+net 2001 biztosítást vásárló cégek kárát megtéríti a biztosító, ha az a számítógépek 2000-ben bekövetkező rossz dátumkezeléséből keletkezik. A millennium-hiba abból adódik, hogy a számítógépes programok nagy része csupán az évszámok második két számjegyét tartja számon, így 2000 január elsejét könnyen 1900 január elsejére cserélhetik.

Yahoo: irány a Geocities A Softbank Holdings - a Yahoo egyik fő részvényese - 25, a Yahoo pedig 5 millió dollárt fektetett a GeoCities cégbe, amely több mint 1,2 millió felhasználónak biztosít ingyenes World Wide Web-megjelenést. A megállapodás hátterében az Internet médiabirodalmainak - America Online, Microsoft Network, Yahoo stb. - küzdelme áll.

Netscape: veszteség, Apple: nyereség Bár az 1997 utolsó negyedévi eredményt hivatalosan csak január 27-re várják a cég Palo Altó-i központjában, a prognosztizálható veszteség miatt elbocsátások várhatók a Netscape-nél. A leépítés mértéke legfeljebb 15 százalék lehet. A "történelem leggyorsabban növekedő" szoftvercége 1997 végén körülbelül 3200 embert foglalkoztatott, s 1995 augusztusi tőzsdére lépése óta ez az első alkalom, hogy veszteséget kénytelen elkönyvelni - e hírre egyébként a Netscape részvényeinek árfolyama elindult lefelé.

Steve Jobs bejelentette: az Apple nyereséget könyvelhet el 1997 utolsó negyedévében. A cég részvényeinek árfolyama erre azonnal megugrott. Egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban az Apple nettó veszteségei 120 millió dollárra rúgtak, az elmúlt másfél év alatt összesítve elérték az 1,6 milliárd dollárt. A jó eredmény elsősorban az új G3 modell terven felüli eladásainak köszönhető.

Aktív kalózok Számítógépkalózok megszerezték a tokiói Sakura Bank több mint húszezer ügyfelének személyi adatait (nevek, telefonszámok, szülinapok stb.), s az adatokat direct-mail reklámvállalkozásoknak adták el. A pénznyilvántartáshoz nem fértek hozzá, közvetlen anyagi kár nem keletkezett.

Az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának weboldalán ismeretlen kalózok "tömegmészárlással" fenyegetőztek, ha február 2-ig az amerikai hatóságok nem engedik szabadon Kevin Mitnicket, a hírhedt hackert: naponta száz gyereket fog megenni húsz éhező szupermodell. Hasonló incidens történt a múlt hónapban, rövid időre, a Yahooval is.

Figyelmébe ajánljuk