Kulturális hírek

  • 1998. január 29.

Belpol

Műcsarnok Fesztivál, a folytatásFebruár elején folytatódik a III. Műcsarnok Fesztivál, melynek első részében, decemberben Krisztina de Chatel tánccsoportja, a Sámán Színház, a ljubljanai Mladinsko Színház, Lucio Fanti olasz képzőművész és a szabadkai Rukovet folyóirat mutatkozott be.
Február 4-5-én a francia Cosmos Kolej társulat tagjai adják elő a lengyel származású Wladyslaw Znorko Értekezés a bábukról című darabját, majd a szerző irányításával 6-7-én műhelygyakorlatokat tartanak magyar színészek számára. 7-8-án az olasz avantgárd legeredetibb csoportjának tartott Raffaello Sanzio társulat adja elő a maga Julius Caesar-verzióját, előtte, 8-án délután Michael Levinas párizsi zeneszerző és zongoraművész, Olivier Messiaen tanítványa tart előadást és zongorázik.

Lemezen Poe írásai Hal Willner - akinek a Kurt Weill-reneszánszt is jórészt köszönhetjük (ő hozta össze többek között Sting, Marianne Faithfull és Tom Waits közreműködésével 1985-ben a Lost in the Stars című albumot) - legutóbbi projektje egy dupla CD, Edgar Allan Poe írásaival, a Mouth Almighty Records kiadásában: a Closed on Account of Rabies című albumon Poe verseit és elbeszéléseit mondják színészek (Christopher Walken, Gabriel Byrne) és zenészek (Marianne Faithfull, Deborah Harry, Dr. John, Iggy Pop). Poe szövegeinek kísértetiességét külön fölerősíti, hogy szerepel a lemezen Allen Ginsberg és Jeff Buckley is. Ginsberg tavaly márciusban hunyt el rák következtében, Buckley júniusban fulladt folyóba: a költő és az énekes 1997 februárjában találkozott a stúdióban, Hal Willner elmondása szerint Ginsberg sokat segített Buckleynak a versmondás élményének felfedezésében. Az album címe (Veszettség miatt zárva) arra a betegségre utal, amely állítólag Poe halálát okozta, bár egyes források szerint egy mérhetetlen ivászat vagy ópiumszívás vitte el negyvenéves korában, 1849-ben. A Kurt Weill, Nino Rota, Theleonious Monk és Charles Mingus emlékét ápoló albumok után Hal Willner következő tervei között szerepel egy hat CD-ből álló doboz Lenny Bruce, az 1966-ban kábítószer-túladagolás következtében elhunyt amerikai komikus fellépéseivel, egy album Gregory Corsóval, a beatnemzedék költőinek egyik túlélőjével, egy harmadik lemez pedig de Sade márkiról.

Mentőakciók: Bolsoj, Covent Garden Az UNESCO, az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete nemzetközi kampányt tervez 350 millió dollár előteremtése érdekében: ennyire lenne szükség a moszkvai Bolsoj Tyeatr felújításához. Az orosz állami költségvetéstől kapott évi 12 millió dollár csak a fizetésekre elég, az előadások megtartását szponzori támogatások teszik lehetővé - a 142 éves épület renoválását aligha tudnák elkezdeni nemzetközi segítség nélkül.

Colin Southgate, az EMI lemezkiadó főnöke lett a katasztrofális pénzügyi helyzetbe jutott londoni Királyi Opera felügyelőtanácsának elnöke az intézményről és vezetéséről szóló, megsemmisítő kitételeket tartalmazó parlamenti bizottsági jelentés nyomán decemberben lemondott Lord Chadlington utódaként. Az utóbbi években Southgate kitűnő eredményeket ért el az EMI élén - igaz, ezt inkább a popzenének, mint az operának köszönheti.

A Rémember az MTV-ben Január 18-án debütált a Music TV Europe műsorán a Rémember együttes Pig In Shit (Disznó a szarban) című klipje. A Dogfish Animation fedőnevű magyar cég által készített, számítógépes animációkat felvonultató videót decemberben már a német Viva TV szerkesztői is leadták. Az angol nyelvű klip időnként elcsíphető a Z+ TV adásában, a Music TV-n a pénteki, szombati, parti utáni ellazulós Chill Out Zone-ba, esetleg a hétfő éjféli Super Rockba érdemes belekukkantani; akit az audiováltozat is kielégít, keresse az Owlet Inside kazettát.

Matisse, Renoir, Van Gogh A római Capitoline Múzeumban megrongálták Matisse két festményét: az egyik képbe egy, a másikba három lyukat fúrtak, feltehetően akkor, amikor egy iskoláscsoportot vezettek végig a vasárnap zárult tárlaton. Szakértők szerint a festmények viszonylag egyszerűen restaurálhatók.

A pénzügyi válságba került Daishowa japán papíripari cég egy a hírekben meg nem nevezett, de Japánhoz képest a tengeren túl élő vásárlónak 50 millió dollárért eladta Renoir Le Moulin de la Galette című festményét, melyet a cég 1990-ben vett meg 78,1 millióért, amikor még jól ment a szekér.

Washingtonban bejelentették: Mesterművek az amszterdami Van Gogh Múzeumból címmel októberben kiállítás nyílik a National Galleryben. Az utóbbi 25 esztendő Hollandián kívüli legnagyobb Van Gogh-bemutatóján hetven képet állítanak ki, s ezek 1999 januárjától egy Los Angeles-i múzeumban is láthatók lesznek, amíg amszterdami otthonukat renoválják.

Cseh-szlovák mozitoplista A 60-as évek alkotásai uralják azt a listát, melyen a cseh kritikusok és publicisták szavazatai alapján sorba álltak minden idők legjobb cseh és szlovák filmjei. Íme az élboly:

1. Markéta Lazarová (Vlácil)

2. Üzlet a korzón (Kadár-Klos)

3. Mi jó földijeink (Jasny)

4. Tűz van, babám! (Forman)

5. Intim megvilágításban (Passer)

6. Távoli utazás (ez kivételesen nem a 60-as évek aranykorának terméke)

7. Az éjszaka gyémántjai (Nemec) és Szigorúan ellenőrzött vonatok (Menzel), holtversenyben

8. Hullaégető (Herz)

9. Egy kezdő hóhér esete (Juracek)

10. Fül (Kachyna)

A tavaly Oscar-díjat nyert Kolja a 32. helyre futott be, Jan Sverák korábbi, Oscar-jelölt munkája, az Általános iskola a 25. lett.

Képregények Belgiumból A képregény művészete Vallóniában és Brüsszelben címmel látható kiállítás a budapesti Francia Intézetben február 13-ig.

Chumbawamba-afférok Anarcho-punk image-éhez méltó ügyekbe keveredett az utóbbi napokban a Chumbawamba: a nálunk is népszerű britek visszamondták a Martini reklámszerződés-ajánlatát, nem járultak hozzá, hogy az olasz italgyártó cég felhasználja Tubthumping című slágerüket egy Sharon Stone-nal forgatott reklámfilmben, miután a Martini nem volt hajlandó pénzzel támogatni egyetlen olyan jótékony célt sem, amelyet a zenekar megjelölt. Ezzel szemben a szintén olasz Reno autógyártó cég felhasználhatta hirdetésében a dalt, mert megdobott némi pénzzel három olasz anarchista rádióadót. Közben Alice Nutter, a zenekar énekese egy amerikai nyilatkozatában helyénvalónak nevezte, ha a sóher rajongók ellopják kedvenc lemezeiket a boltokból, mire az interjúban nevesített Virgin Megastore úgy döntött, hogy a hálózat tizenkét egységében leszedik a polcokról a Chumba albumát, és csak a pultról árusítják azt.

Díj, díj Szvetlana Alekszejevics veheti át márciusban a Lipcsei Könyvvásár "európai megértésért" járó díját: a fehérorosz írónő németül is megjelent Csernobil: a jövő krónikája című könyvében a tizenkét évvel ezelőtti atomkatasztrófáról, annak máig és még hosszú évekig elhúzódó hatásairól ír az események résztvevőivel készült interjúk nyomán, képet adva a végét járó szovjet rendszerről is. Hasonló elismerésben részesül Ilma Rakusa, orosz, magyar, szerb és horvát szépirodalmi alkotások német fordítója is.

Ray Charlesnak, az amerikai rhythm & blues mesterének és Ravi Shankar indiai szitárművésznek ítélték a Svéd Királyi Zeneakadémia idei Polar-díját. A fejenként 123 ezer dollárral járó kitüntetést Gusztáv svéd király adja át Stockholmban május 12-én. A Polar-díjat Stikkan Anderson, az ABBA egykori menedzsere alapította.

Michael Jackson: per előtt, per után Michael Jackson győztesen került ki abból a plágiumperből, amelyet 1992-ben indított ellene Al Bano Carrisi olasz énekes, aki szerint Jackson 1991-es, Dangerous című albumának Will You Be There című dala az ő I cigni di Balaka című szerzeményének alig leplezett másolata. Körülbelül azzal egy időben, hogy a római bíróság elutasította a panaszt, Szófiában hasonló pert indított Michael Jackson ellen Atanasz Atanaszov bolgár zeneszerző. Állítása szerint 1981-ben rögzített Nova Godina című dalát az amerikai énekes ellopta, 1997-es slágere, a Blood On The Dance Floor lényegében azonos az ő szerzeményével.

Koestler-szimpózium Bécsben Magyar írónak nevezhető-e Arthur Koestler, aki könyveit nem magyarul írta? Egyáltalán író volt-e Koestler? Az első kérdést a Budapestről érkezett Schweitzer Gábor, a másodikat Jürgen Egypten germanista tette fel azon a nemzetközi konferencián, melyet a napokban rendeztek Bécsben. Lichtmann Tamás debreceni irodalomtudós pszichológiai szempontból elemezte Koestler munkásságát, Michael Benedikt bécsi filozófus pedig - élete és művei összefüggésében - kalandorként jellemezte Koestlert.

Monty Python-összeröffenés Graham Chapman 1989-ben bekövetkezett halála óta első ízben jön össze közös nyilvános szereplésre a Monty Python-csoport öt többi tagja, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin: a Colorado állambeli Aspenben március 4-8. között rendezendő Comedy Arts Festival alkalmából részt vesznek egy pódiumbeszélgetésen, és ha úgy jön ki a lépés, nem kizárt, hogy egy-két szkeccset is előadnak. A szórakoztató művészeti fesztivál nagy kalapemelés lesz a Monty Python előtt, levetítik az 1969-1974 között működött csoport összes filmjét. Aspeni szereplésük televíziós közvetítési jogát az amerikai HBO szerezte meg.

Gyász Hatvanöt éves korában meghalt Carl Perkins, minden idők egyik legnagyobb rock & roll-slágere, a Blue Suede Shoes szerzője. Ezt 1956-ban írta, röviddel azután, hogy Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis és Roy Orbison társaságában, Sam Philips memphisi stúdiójában, a Sunban megteremtették a rock & roll műfaját. A Blue Suede Shoes az ő előadásában is több mint kétmillió példányban kelt el, ezt aztán, miután műsorra tűzte, Elvis még meg is sokszorozta - Perkins akkoriban épp egy olyan autóbalesetből lábadozott, melynek során a fivére életét vesztette. Szerzeményeit rengetegen feldolgozták, 1964-ben a Beatles is fölvette három számát. A 90-es évek elején tüdő- és gégerákkal kezelték. Gyógyulása után, 1996-ban tért vissza Go, Cat, Go című albumával, amelyen közreműködött George Harrison, Tom Petty, Willie Nelson, Paul Simon, John Fogerty és Bono is. Halálát szívroham okozta.

Cyberia

Vírusveszély E-mailen jött a hír, továbbítjuk, hátha sikerül effektíve jót tennünk: aki Join The Crew címmel e-mailt kap, meg ne nézze, mert - így az IBM-forrásra hivatkozó figyelmeztetés - rendkívül veszélyes vírust tartalmaz, és törölni fogja a merevlemez tartalmát. Ugyanez vonatkozik a Returned Or Unable Delivery feliratú küldeményekre is. Jelenleg nincs gyógyszer a vírus ellen, állítja a feladó, Vámos János (akzobr [at] mail [dot] datanet [dot] hu).

Mini DVD Februárban Japánban, majd néhány hónappal később Amerikában és egyéb tengerentúli országokban hozza piacra a Matsushita a világ legkisebb hordozható DVD- (digitális videólemez) lejátszóját: a 16 cm hosszú, 4,3 cm vastag, 910 gramm súlyú DVD-L10 ára 150 000 jen (1127 $) lesz. A rivális Toshiba 1996 novemberében jött ki az első DVD-lejátszóval Japánban.

Artpool-lapok 1998 az Installáció Éve lesz a budapesti Artpool Művészetkutató Központban. Márciusban Nemzetközi Installáció Fesztivált rendeznek, de az Installáció Projekt ´98 már kezdetét vette, legalábbis a hálózaton. Bővebb információk a www.artpool.hu/P6O/installation címen találhatók. Összeállítottak egy installációval kapcsolatos kérdőívet is, aki válaszolna, az artpool [at] artpool [dot] hu címen megteheti. Az www.artpool.hu/ lapról egyébként számos irányba lehet továbbindulni, az étlapon szerepel egyebek közt Ray Johnson, Erdély Miklós, Kassák Lajos, Piotr Rypson és Marcel Duchamp neve, továbbá a Mail Art mint olyan.

Böngészőháború, folyt. A Microsoft beleegyezett, hogy a PC-gyártók részére anélkül kínálja a Windows 95 legfrissebb változatát, hogy megkövetelné tőlük a cég Internet Explorer nevű böngészőprogramjának telepítését is. Ezzel lezárult az amerikai igazságügyi minisztérium által a Microsoft ellen indított trösztellenes per első szakasza. Az Explorer-ikon tehát eltüntethető - ám a Microsoft közlése szerint eddig egyetlen PC-gyártó sem jelezte, hogy érdeklődne az Explorer nélküli vagy rejtett Explorerrel rendelkező Win 95 iránt.

Közben a konkurens Netscape bejelentette: hálózati szolgáltatók és PC-gyártók számára ingyen elérhetővé teszi Navigator és Communicator nevű böngészőprogramjait.

Elkapott svéd hackerek A svéd rendőrség egyévi nyomozás után lekapcsolt egy tizenöt éves és egy tizennyolc éves fiút, akik pornó- és marijuanapropagandával töltötték meg egy svéd megyei önkormányzat weblapját, sőt betörtek az amerikai űrkutatási ügynökség számítógépes rendszerébe is. A fiúk ellen nem emeltek vádat, csak a számítógépeiket foglalták le, mert semmiféle anyagi kárt nem okoztak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.