Kulturális hírek

  • 1998. február 12.

Belpol

Magyar művész kiállítása New YorkbanDezső Andreának kiállítása nyílt a kortárs képzőművészettel foglalkozó Jack Tilton Galleryben, a Sohóban (49 Green Street). A március 7-ig nyitva tartó tárlaton Yun-Fei Ji kalligrafikus festményei és Randy Wray absztrakt képei mellett állította ki egyedi könyveit az 1997 augusztusa óta Eötvös-ösztöndíjjal New Yorkban tartózkodó budapesti művész.Anima + Sacha Bassface Sacha német DJ élőben is bemutatta az Anima Sound System új lemezén hallható, ´68 című szám általa készített jungle-remixét, saját szavai szerint a zenekarhoz írott "ódáját", majd a 98 FM-ből áttelepült a Park Caféba.
Az ottani partyn Jamie White MC-vel újra előadták a számot. A Remixes című Anima-album (rajta többek közt Bassface, Dee-F-Haze, Tommyboy és Palotai keze nyoma) március elején jelenik meg az Undercover Music Group és a KO Records kiadásában.

Széchenyi Zsigmond: 100 A Természettudományi Múzeumban emlékkiállítás látható minden magyar vadászok egyik leghíresebbike, Széchenyi Zsigmond születése századik évfordulója alkalmából.

Film-Hír-Adó

Budapest: viták Lapzártakor még tart, lapunk megjelenésekor már befejeződött a 29. Magyar Filmszemle, az eredményekről a jövő héten - ezúttal röviden a Corvin Filmpalota egyéb eseményeiről. A filmtörvénytervezetről rendezett vitán Kósa Ferenc, a parlament kulturális bizottságának alelnöke önkritikusan szólt arról, hogy a médiatörvénnyel együtt, vagy legalábbis közvetlenül utána, kellett volna ennek is elkészülnie, de a késedelem dacára nem tartotta lehetetlennek, hogy a törvényt még ebben a ciklusban elfogadja a parlament. Magyar Bálint kulturális miniszter ezzel szemben legfeljebb azt nevezte elképzelhetőnek, hogy a tárcaközi egyeztetés után a törvényjavaslatot a kormány benyújtja az Országgyűlésnek, amely azt így a jövő évi költségvetés előzetes tervezésénél figyelembe veheti. A ´99-es költségvetést azonban - és feltehetőleg a filmtörvényt is - már az új összetételű parlament tárgyalja majd.

A magyar mozgóképnek a hazai televíziókban való jelenlétéről tartott fórumon elhangzott: mindkét országos kereskedelmi televízió hamarosan szerződést köt a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal: ennek értelmében - a Magyar Televízióhoz hasonlóan - mind a TV 2, mind az RTL Klub anyagilag hozzájárul magyar filmek gyártásához. Bejelentették: hamarosan a TV 2 és az RTL Klub is gyártani kezdi saját, naponta képernyőre kerülő, 250 részes szappanoperáját. A dokumentumfilmesek szembesülhettek a ténnyel: nemcsak a kereskedelmi adókon rosszak az esélyeik, de a Magyar Televízió is kevesebbet fog tudni erre a műfajra költeni a jövőben.

A filmszemle alkalmi újságját készítő Montázs 2000 sajtótájékoztatón jelentette be, jövőre nem tervezi hasonló kiadvány megjelentetését: kellő mértékű támogatás híján egyszerűen nem éri meg. Varga Tamás elmondása szerint az utóbbi öt év során mindössze 200 ezer forintot kapott a Montázs 2000 a Mozgókép Alapítványtól a szemleújságra, a Hungarian Film Guide-ra pedig egy fillért sem (igaz, az angol nyelvű kiadványból rendelt az alapítvány).

Los Angeles: várakozás Február 10-én, lapzártánk után jelentik be, hogy az egyes kategóriákban melyik öt-öt alkotás került az Oscar-díjra jelölt filmek közé. A legjobb külföldi film kategóriájában Magyarország Szász János Witman fiúkja révén érdekelt.

Berlin: start Jim Sheridan The Boxer című alkotásával kezdődik február 11-én a 48. Berlinale, melynek rövidfilmes programjában Nyitrai Márton Villamos című filmje képviseli Magyarországot. Itt lesz a premierje Quentin Tarantino új filmjének (Jackie Brown), valamint Robert Altman (The Gingerbread Man), Alain Resnais (On connait la chanson), Gus Van Sant (Good Will Hunting), a Coen testvérek (The Big Lebowski) és Barry Levinson (Wag The Dog) új munkáinak - utóbbi sztorijának kiindulópontja, hogy az amerikai elnököt rajtakapják egy nővel. A fiatal film fóruma Dél-Koreára koncentrál, s külön tisztelegnek Robert és Kurt Siodmak, illetve Catherine Deneuve előtt.

Velence: előzetes Bár csak július legvégén várható a szeptember elején megrendezendő 55. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjának bejelentése, azt már most nyilvánosságra hozták, hogy életműve elismeréseképpen Arany Oroszlán-díjban részesül Sean Connery, Sophia Loren és Andrzej Wajda.

Fo-ősbemutató A tavaly Nobel-díjat kapott olasz drámaíró, Dario Fo két egyfelvonásos darabja magyarországi ősbemutatójának adott helyet a Bárka Kávézója: a Csak asszonyok két szerepét Spolarics Andrea (balról), a társulat tagja és Stief Magda (jobbról), az előadást rendező román Vlad Magur felesége alakítja. A Ceausescu-diktatúra elől 27 éve Németországba emigrált, a 90-es évek eleje óta Bukarestben dolgozó Vlad Magurt hosszabb idő óta foglalkoztatta egy nőkről szóló darab színrevitele - a Bárka mint alkalmas színtér (ahol tavaly is rendezett már), a két színésznő és Szeredás András Fo-fordítása most alkalmat adott rá. A Csak asszonyok legközelebb március elején lesz újra látható.

Gyász 51 éves korában elhunyt Carl Wilson, a Beach Boys szólógitárosa. Halálát tüdőrák okozta, de egyes jelentések szerint agydaganata is volt. Carl Wilson szólógitárosként és vokalistaként az egyik alapítója volt a kaliforniai zenekarnak.

41 éves korában halálos autóbalesetet szenvedett Falco (született Hans Hölzel), az utóbbi évtizedek legnagyobb osztrák popsztárjainak egyike: a Dominikai Köztársaságban érte a halál, egy éve telepedett le ott. Slágerei (Der Kommissar, Rock Me Amadeus) révén Magyarországon is népszerű volt, koncertezett is Budapesten.

Attenborough pechje A világhírű természetfilmes, David Attenborough öt hétig dolgozott Pápua Új-Guinea őserdeiben az ott élő, különleges madarakról szóló tévéműsorán. A manchesteri repülőtérre érkezett csomagot, benne a filmmel, a legújabb biztonsági átvilágító készülékkel vizsgálták meg, ami a felvételeket letörölte. Azelőtt a brit repülőtereken garantálták, hogy a készülék nem tesz kárt a filmekben, de az új, erősebb átvilágítóra ez nem vonatkozik. A BBC tévé perelni készül, mert a repülőtér alkalmazottainak figyelmeztetniük kellett volna a hazatérő forgatócsoportot a változásra.

Változások az RTL Klubban Áprilistól megszűnik néhány műsor - például a Randevú Edittel, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket -, kedvező nézettségi indexe miatt viszont a Dóra jelenti vasárnap déli adása késő délutánra lép elő. Rendeződött a tévécsatorna és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége konfliktusa: eddig az RTL Klub - egyedüliként a tévék közül - jogdíjfizetés nélkül sugározta a klipeket, most a nemzetközi és magyar jogi előírásokkal harmonizáló szerződést írtak alá.

Snoop és Ice Cube: egyedül is megy Snoop Doggy Dogg egy interjúban bejelentette: otthagyja a Death Row Recordst, mert úgy érzi, veszélyben van az élete, ha a cégnél marad, mely elvesztette sztárjait (Dr. Dre már korábban távozott, 2Pac Shakurt meggyilkolták), főnöke, Suge Knight pedig sitten van. Elmondása szerint Snoop új lemezen dolgozik, Corleone´s Revenge (Corleone bosszúja) lenne a címe, saját cége, a Dogg House Records adná ki. Ugyanezzel a címmel Snoop filmet is tervez: az általa is naggyá tett Death Row Records sztoriját dolgozná fel. Nyilatkozott az 1996 novembere óta börtönben ülő Marion "Suge" Knight is: határozottan állítja, bentről is tudja irányítani a cég ügyeit, rózsásnak látja a jövőt, noha a sztárok távozása és különböző perek mellett a kiadványait terjesztő Interscope is szakítani készül vele. A terjesztést a Priority Records veszi át, a régi szép idők 25 millió fölötti lemezeladásaihoz pedig szépen hozzájárult a cég legutóbbi sikeralbuma, a Gang Related című film zenéje (ez volt Tupac utolsó filmszerepe).

Saját lemezcéget alapított Ice Cube: a Heavyweight Records mindjárt együttműködési szerződést is kötött az A&M-mel. Egyelőre évi négy-hat kiadványt tervez társával, Terry Carterrel, az első a The Players Club című filmhez írott zenéje lesz (a tavasszal bemutatandó filmben Ice Cube játszik is).

Cyberia

2000-probléma: olcsó megoldás Egy hat hónapja alakult kis ausztrál cég, az Intersoft, a jelenleg ismert módszerek alig harmadáért kínál megoldást a 2000-problémára (ami abban áll, hogy az évszámokat az utolsó két számjegyük alapján azonosító számítógépek 2000-ben 1900-nak értelmezik az ezredforduló napját): az Info 2000 nevű programot 107 ezer dollárért kínálják más cégek 300 ezer dollár fölötti ajánlataival szemben.

IBM-eredmények, olimpia Az IBM első negyedéves eredménye közel 10 százalékos növekedést mutat, de a 2,1 milliárd dollárnyi bevétel így is elmarad a 2,5 milliárdos várakozástól. A jelenleg zajló naganói téli olimpiai játékok számítógépes rendszerét szolgáltató IBM a sportolók számára is biztosítja az Internet elérését, a rajongók számára pedig a közvetlen buzdítás lehetőségét: www.ibm.com/olympic/fanmail.

Ázsiai chipgyártók válsága A chipgyártók lesznek a legnagyobb vesztesei az ázsiai gazdasági válságnak, állítja japán vezető üzleti napilapja, a Nihon Kezai Shimbun. A nagy félvezetőgyártók, mint a NEC, a Toshiba, a Hitachi, a Fujitsu és a Mitsubishi várhatóan nem fogják tudni elérni tavalyi eredményeiket.

A Compaq megveszi a Digitalt A Compaq Computer bejelentette, hogy 9,6 milliárd dollár készpénz és részvény ellenében megvásárolja a Digital Equipment Corporationt. Ez a számítógépiparban az eddigi legnagyobb cégfelvásárlás. A személyi számítógépeket gyártó Compaq 150 millió részvényt és 4,8 milliárd dollár készpénzt fizet a Digitalért, amely mikroprocesszorokat, munkaállomásokat, szervereket és komplett számítógép-hálózatokat is forgalmaz. A Digital tulajdonosai részvényenként 30 dollárt és 0,945 Compaq-részvényt kapnak; a bejelentés hatására a Digital-részvények ára 25 százalékkal emelkedett a tőzsdén. A fúzió előreláthatólag 1998 második negyedévében fejeződik be.

EU: Internetes telefon Az Európai Bizottság, az EU brüsszeli vezérkara hamarosan elkészíti az Internet terjedése nyomán felmerült jogi és technikai problémák tisztázására kidolgozott tervezetet, mely kitér a szabványosítás, a licencek, a titkosítás és az illegális kategóriába eső anyagok kérdésére is. Az érdekelt cégek szerint nagy eredmény, hogy a bizottság elkülönítette az internetes telefóniát a meglévő távközlési formáktól, ami így kívül esik az Európában hatályban lévő törvényeken.

Amerikai telefónia Megegyezés jött létre a Compaq, az Intel, a Microsoft, a legnagyobb amerikai telefontársaságok és modemgyártók között, amelyek versenyre kívánnak kelni az egyre inkább terjeszkedő kábeltelevíziós Internettel. Már be is terjesztettek egy szabványtervezetet, amelynek alkalmazásával a jelenlegi leggyorsabb hagyományos modemnél 25-ször gyorsabb adatátviteli sebesség érhető el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.