Kulturális hírek

  • 1998. február 26.

Belpol

FojtásAz 1956-os forradalom után Jugoszláviában, közelebbről Szabadkán menedéket kereső magyarokról és házigazdáikról szól Deák Ferenc Fojtás című darabja, melyet a Kaposvári Csiky Gergely Színház mutatott be Babarczy László rendezésében. Képünkön Szarvass József és Tóth Géza.
Legközelebbi előadások: február 26., március 4., 5., 6., 28.

Mail Art, K-Európa Az Artpool Művészetkutató Központ és a schwerini Staatliches Museum együttműködésének eredményeként a Műcsarnokban kiállítás nyílt Mail Art - Kelet-Európa a nemzetközi hálózatban címmel. A magyar anyaggal alaposan feldúsított, eredetileg 1996-ban, Schwerinben megrendezett tárlat nézője átfogó képet alkothat arról a sokáig láthatatlan, Keleten a hivatalos intézmények falain, Nyugaton a műkereskedelem látókörén kívül létező, színes és öntörvényű világról, melyben - a posta segítségével - keleti és nyugati művészek szabadon kommunikáltak egymással.

Frankfurti menetrend 2001-ig kialakult a Frankfurti Könyvvásár központi rendezvényeinek a programja: idén Svájc, jövőre Magyarország, 2000-ben Lengyelország, majd - s ez a legfrissebb hír - 2001-ben Görögország irodalma és kultúrája kerül a nemzetközi figyelem fókuszába.

Felfedezett Rubens Várhatóan a márciusi maastrichti Európai Képzőművészeti Vásáron mutatják be először a nagyközönség számára azt az 1629 körül keletkezett Rubens-olajfestményt, amelyet egy holland régiségkereskedő, Salomon Lilian vásárolt Párizsban, egy nem túl nagy figyelmet keltő aukción, a festő leszármazottjaitól, a belga De Witte családtól. A jelenleg a liechtensteini nagyherceg tulajdonában lévő képet 412 ezer dollárért kínálják majd.

Berlinale: eredmények A brazil Walter Salles Central do Brasil című alkotása nyerte a 48. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, s az alacsony költségvetésű - amúgy a januári Sundance Fesztiválon debütált, forgatókönyves Sundance-ösztöndíjban részesült - dél-amerikai road movie női főszereplője, Fernanda Montenegro kapta a legjobb női alakítás díját is. A legjobb férfi főszereplő Ezüst Medvéjét Samuel L. Jackson, Quentin Tarantino Jackie Brown című filmjének főszereplője nyerte. A legjobb rendezés Ezüst Medvéjét az ír Neil Jordan kapta (The Butcher Boy), a zsűri különdíját az amerikai Barry Levinson (Wag The Dog), a legkiemelkedőbb egyéni teljesítmény díját a szintén amerikai Matt Demon (Gus van Sant Good Will Hunting című filmjének társírója és szereplője) kapta, s egy Ezüst Medvével lett gazdagabb a francia Alain Resnais is (életműve, s nem a Berlinben bemutatott On conna”t la chanson elismeréseképp). Az Európai Filmakadémia Kék Angyal-díját a színészként ismert, rendezőként első filmes holland Jeroen Krabbe érdemelte ki (Left Luggage). Catherine Deneuve, aki az 1965-ös Ezüst Medve után (Polanski: Iszonyat) most az Aranyat vehette át egész életművéért, berlini sajtóértekezletén arra ösztönözte az európai rendezőket, hogy Hollywood utánzása helyett inkább a kontinens sokszínű kultúráját tükröző filmeket készítsenek.

Alvar Aalto-évforduló Alvar Aalto születésének századik évfordulója jegyében indult az év Finnországban: Helsinkiben egyszerre négy különböző kiállítás is látható, a legnagyobb a Finn Építészeti Múzeumban március 29-ig, ezt utána Rotterdamba, Essenbe és Stockholmba viszik. Az Amos Anderson Múzeumban Alvar Aalto - a művész címmel március 22-ig látható kiállítás, míg az Aalto által tervezett bútorok bemutatója már csak néhány napig, február 28-ig tart nyitva. Szintén hamarosan, március elsején zár a Helsinki Design Forumban az Aalto és a fény viszonyáról szóló kiállítás, amely utána áttelepül a New York-i Pratt Institute-ba. New Yorkban egyébként a Museum of Modern Artban május 19-ig látható az Alvar Aalto: Between Humanism and Materialism (Humanizmus és materializmus között) című emlékkiállítás. Szeptemberben Essenben nemzetközi szimpóziumot rendeznek Aalto munkásságáról, november 5. és december 19. között pedig Zürichben lesz egy kiállítás az 1976-ban elhunyt építész és Svájc kapcsolatáról.

Bono és Pinochet Bono, a U2 énekese - gyászoló asszonyok társaságában - felkeresett egy santiagói temetőt, és felhívást intézett Augusto Pinochet tábornokhoz, hogy számoljon el mindazok sorsával, akiket diktátori uralma idején elhurcoltak és feltehetőleg meggyilkoltak. Egy, a Chile demokráciához való visszatérése után készült jelentés mintegy háromezerre teszi a katonai rezsim idején eltűntek számát. A U2 a santiagói futballstadionban adott koncertet - itt gyűjtötték össze a katonai puccs idején letartóztatottakat -, s Bono harminc gyászoló asszonyt a színpadra hívott, akik felmutatták eltűnt szeretteik fényképét.

A Piccolo Strehler után Mi legyen a nemrég elhunyt olasz rendező, Giorgio Strehler művészi hagyatékával, mi legyen a Piccolo Teatróval, amely ma már egy kisebb régi, egy újabb nagy épületből és egy stúdiószínpadból áll - nem beszélve az ott dolgozó emberekről? Erről folyik heves vita Milánóban, miután január végén lejárt a hivatali ideje az intézmény igazgatótanácsának, s ezt - a színház kérése ellenére - még ideiglenesen sem hosszabbította meg a város. Az ügy a Piccolo fenntartói (a város, a megye, a régió és a kormány) politikai ellentéteit is tükrözi, szó van odaígért pénzeszközök át nem utalásáról (a régió és a város részéről), a Piccolo rangját jelző elismerésről (Veltroni kultuszminiszter nemzeti színházi státust ígért még Strehlernek) és persze arról, mi valósulhat meg Strehler Projekt 2000 című programtervéből.

Kairói könyvvásár Immár harmincadik alkalommal, február 5-20. között rendezték meg Kairóban az arab világ legnagyobb nemzetközi könyvvásárát, ahol 79 ország több mint kétezer kiadója mintegy 3,7 millió kötetet mutatott be.

Brit öröklista A Channel 4 televízió és a HMV lemezbolthálózat 36 ezer brit lemezvásárlót megkérdezvén összeállította a Millennium zenéjét, azaz minden idők legnépszerűbb száz albumának listáját. Íme az első harminc:

1. The Beatles: Sgt. Pepper´s Lonely Heart´s Club Band

2. The Stone Roses: The Stone Roses

3. The Beatles: Revolver

4. Radiohead: The Bends

5. Oasis: (What´s the Story) Morning Glory

6. Pink Floyd: Dark Side of the Moon

7. Radiohead: OK Computer

8. Nirvana: Nevermind

9. Van Morrison: Astral Weeks

10. The Beatles: The Beatles

11. Bob Dylan: Blood on the Tracks

12. The Beatles: Abbey Road

13. Miles Davis: Kind of Blue

14. Oasis: Definitely Maybe

15. The Smiths: The Queen is Dead

16. Bob Dylan: Blonde on Blonde

17. Marvin Gaye: What´s Going On

18. R.E.M.: Automatic for the People

19. U2: The Joshua Tree

20. David Bowie: The Rise and Fall of Ziggy Stardust...

21. Massive Attack: Blue Lines

22. Velvet Underground: Velvet Underground & Nico

23. Fleetwood Mac: Rumours

24. The Sex Pistols: Never Mind the Bollocks...

25. Prodigy: Fat of the Land

26. Beach Boys: Pet Sounds

27. Bob Dylan: Highway 61 Revisited

28. Alanis Morissette: Jagged Little Pill

29. Portishead: Dummy

30. Oasis: Be Here Now

Veres Péter Még néhány napig, február 28-ig látható a Magyar Irodalmi Múzeumban a kerek 101 éve született Veres Péter emlékére rendezett kiállítás.

Díj Ian Holm, aki lámpaláza miatt 1976 és 1991 között egyáltalán nem lépett színpadra (s akit Atom Egoyan Oscar-díjra jelölt, Eljövendő szép napok című filmjében a Titanic Fesztivál, illetve a minap a budapesti Kanadai Filmhét közönsége is láthatott), Lear királyként nyújtott alakításával elnyerte a legjobb színésznek járó Olivier-díjat a brit színházi díjak átadásán. A legjobb színésznőnek Zoe Wanamaker (a Globe újjáépítését kezdeményező néhai amerikai rendező, Sam Wanamaker lánya) bizonyult, Szophoklész Elektrájaként.

Nyomozás Arthur C. Clarke ügyében A Srí Lanka-i rendőrség kihallgatta azokat a személyeket, akik nevükkel szerepeltek a Sunday Mirror című brit bulvárlapnak abban a cikkében, amely pedofíliával vádolta Arthur C. Clarke-ot. A 2001: Ûrodüsszeia harminc éve Srí Lankán élő írója egyébként nyilatkozatban cáfolta a lapban megjelent állítást, miszerint kiskorú fiúkkal fajtalankodott volna. A brit sci-fi író néhány hete részt vett egy fogadáson, s kezet is rázott Srí Lanka elnökével, Chandrika Kumaratungával és az oda látogató Károly walesi herceggel, aki azonban lovaggá nem ütötte, mert a botrány kipattanása után az író maga kérte az aktus elhalasztását, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe a brit trónörököst.

India és a Spice Girls Geeta Chandran klasszikus indiai táncosnő felhívást intézett az indiai kormányhoz, ne engedélyezzék, hogy a Spice Girls fellépjen az erotikus szobrairól híres Khajuraho városában. Érvelése szerint a brit popegyüttes spiritualitást nélkülöző erotikája voltaképpen pornográfia, ami sérti az ezeréves hindu szent hely szellemét. Lapzártáig nem érkezett hír az indiai kormány reagálásáról, az indiai műemlék-felügyeletnél mindenesetre még nem kért senki fellépési engedélyt a Spice Girls részére.

Cyberia

Duna Kör-korrekció Vargha János a Duna Kör képviseletében értesítette lapunkat, hogy a múlt héten ugyanitt (az Internetto hírlevél nyomán) közöltekkel ellentétben a Duna Kör nem terjeszti február 28-ra szóló tüntetési felhívását kéretlen e-mail-levelek, vagyis spamek útján: az információt a Duna Kör egyik szimpatizánsa terjesztette, merő jó szándékból. A vízlépcső elleni tüntetést egyébként áttették a József nádor térre, mert a tervezett időpontban (február 28., délután 3 óra) a Vörösmarty tér a "Reális Zöldeké" - mindezekről bővebben a Duna Kör honlapján: www.Danube.org.

Éjszakai tarifakedvezmény Áprilistól a februárban bevezetett éjszakai tarifakedvezmény azokra az "átnyúló" hívásokra is érvényes lesz, amelyek 22 óra előtt kezdődnek, vagy 5 óra után folytatódnak - jelentette be Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyet a cége üzletpolitikáját érintő, az Internettóban megjelent nyílt levél aláírói szerveztek. Egyébiránt a kedvezmény továbbra is csupán a két időpont közötti időszakra vonatkozik.

Olimpia a hálón: rekord A naganói téli olimpia már a befejezése előtt csaknem egy héttel nagyobb internetes forgalmat generált, mint az 1996-os nyári atlantai a játékok teljes időtartama alatt - adta hírül a versengés szponzora, az online közvetítésre jogosult IBM. Az olimpia hivatalos website-ja nemcsak a napilapoknál közli jóval hamarabb az eredményeket, de mivel az időeltolódás miatt az amerikai televízió is késleltetve közvetít, ezt a médiumot is veri. A nézettségi csúcs idején percenként ötven találatot regisztráltak, ami Atlantától eltérően most már nem okozott problémákat a rendszerben. Több mint százezren küldtek gratuláló e-mailt a sportolóknak, akik közül ezernél is többen készítettek ott helyben saját web-oldalt. A hivatalos cím: http://www.nagano.olympic.org.

Intelligens diákigazolvány Az Internetto értesülése szerint a hálózaton lehet szavazni a jelenlegi, papírból készült diákigazolványt fölváltó, új, intelligens chipkártyáról, melynek tervezői négy változatot készítettek, ezek közül lehet szavazni a http://www.diakbonusz.com/ címen.

Legalizált spam Washington állam képviselőháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a kéretlen, kereskedelmi e-mail-körlevelek, a spamek terjesztőinek. A korlátozások csak a spam feladójának lenyomozhatóságát teszik kötelezővé, valamint azt, hogy a subject sor nem közölhet félrevezető információt.

Figyelmébe ajánljuk