Kulturális hírek

  • 1998. március 19.

Belpol

1848: 50-100-15050 éve volt 100 éve címmel rendeztek kiállítást a CEU Centrális Galériájában (V. ker., Nádor u.
9.), rekonstruálván a mindennapi politika kísérleteit az 1848-as forradalom aktualizálására, kisajátítására - egészen Petőfi sírjának barguzini "megtalálásáig". Megtekinthető április 10-ig.

Olasz filmcenzúra: folyt. A múlt héten beszámoltunk róla, hogy az olasz cenzúra nem engedte forgalmazni Daniele Cipri és Franco Maresco Toto che visse due volte (Toto, aki kétszer élt) című filmjét a benne látható blaszfémikus és szentségtörő jelenetek (madonnára maszturbáló mozgássérült, megerőszakolt angyal, szex baromfival) miatt, s ezért több mint ötven rendező tiltakozó nyilatkozatot írt alá. Azóta foglalkozott az üggyel a Prodi-kormány is, és a cenzori testület hatáskörét korlátozó törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé. Ha elfogadják, akkor a jövőben az állami filmbesorolók nem tilthatnak majd be filmet, maximum azt köthetik ki, hogy a művet csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.

Majakovszkij-opera Lipcsében bemutatták Dieter Schnebels Majakowskis Tod (Majakovszkij halála) című operáját, ami tulajdonképpen - a szerző szerint - csupán egy nagyobb mű töredéke, pontosabban harmadik, utolsó felvonása hetven percben.

Gyász 85 éves korában meghalt Lloyd Bridges amerikai színész. Első filmszerepét 1941-ben alakította, ezt közel 140 másik követte, köztük Fred Zinnemann mesterműve, a Délidőben, de legalább ilyen büszke lehetett két fia, Jeff és Beau hollywoodi sikereire is.

71 éves korában elhunyt Leonie Rysanek: a cseh származású, Bécsben született szoprán nemzetközi karrierje egy beugrással indult: 1959-ben, Maria Callas lemondása nyomán énekelte el Verdi Lady Macbethjét a New York-i Metropolitan színpadán. Fényes pályafutását 1996-ban, Salzburgban fejezte be.

Ende Múzeum A müncheni Blutenburg kastélyban lévő Nemzetközi Ifjúsági Irodalmi Könyvtárban - ahol 130 nyelven közel 500 ezer kötet található - megnyílt a Momo 1995-ben elhunyt szerzőjének emlékét őrző Michael Ende Múzeum.

Ünnepi kitüntetések Tandori Dezső író, költő, műfordító, a Narancs állandó szerzője Kossuth-díjat vehetett át március 15. alkalmából Göncz Árpád köztársasági elnöktől. Szintén Kossuth-díjjal tüntették ki Darvas Iván színművészt, Hágai Katalin balettművészt, Iglódi István rendezőt, Konok Tamás festőművészt, Lakner László festőművészt, Lászlóffy Aladár írót, Lendvay Kamilló zeneszerzőt, Rákos Sándor költőt, Sólyom Nagy Sándor operaénekest, Szakács Györgyi jelmeztervezőt, Sztankay István színművészt, Vadász György építészt, Vásáry Tamás karmestert. A kitüntettek teljes névsora a napi sajtóban olvasható.

Színházi világnap Idén első ízben a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos eseményeinek sorába került a Színházi Világnap, melynek keretében március 27-én először adják át a Hevesi Sándor-díjat a magyar színházművészet nemzetközi elismertségéért munkálkodó három személynek. A Világnap alkalmából a Pesti Est Súgó című havi színházi magazinja szervezésében 37 hazai színház tesz egy gesztust a közönségnek: napközben megnyitják kapuikat a kulisszák mögé pillantani kívánó nézőknek és/vagy minden aznapra megvásárolt jegy mellé adnak egy ajándékjegyet. Március 28-án az Erzsébet téren ünnepélyesen lefektetik az új Nemzeti Színház alapkövét.

Feloszlott a Lush A Chris Acland dobos 1996 októberi öngyilkosságát követő közel két és fél évi szünet után a 4AD lemeztársaság hivatalosan is bejelentette: feloszlott a Lush. Az 1988-ban alakult zenekar tagjai három közös album (Spooky; Split; Lovelife) és egy mini-LP (Scar) után külön útra lépnek: Miki Berenyi énekesnő szólóban próbálkozik, Emma Anderson gitáros Sing-Sing néven alakított zenekart, Phil King pedig a Jesus & Mary Chainbe áll be basszusozni.

Alapítványi Iskolák konferenciája Március 27-29. között Változó világ - változó iskola és pedagógia címmel országos találkozót rendez a csillebérci szabadidő- és ifjúsági központban az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete. A konferencia különböző munkacsoportjaiban több mint negyven település mintegy száz pedagógusa tart előadást, de lesz két ankét is Závada Pál, Balassa Péter, Lányi András, illetve Popper Péter, Vajda Mihály és Bácskai Tamás részvételével. Bővebb info: tel.: 216-3899, fax: 215-6220, e-mail: szpbp [at] klhc3 [dot] hu.

Radiohead: videó + turnéfilm Miközben az előzetes jegyeladások alapján telt házasnak ígérkező amerikai és kanadai turnéra készül a Radiohead a Spiritualized kíséretében, bejelentették: Seven Television Commercials címmel április végén megjelentetik a zenekar eddigi videóklipjeit - Paranoid Android (rendezte: Magnus Carlsson), Street Spirit (Jonathan Glazer), No Surprises (Grant Gee), Just (Jamie Thraves), High & Dry (Paul Cunningham), Karma Police (Jonathan Glazer), Fake Plastic Trees (Jake Scott) - és dokumentumfilmben örökítik meg a sikeres OK Computer világturnét Grant Gee rendezésében. Új Radiohead-album csak 1999-ben várható.

Harc Bernhard önéletrajzáért Jogvitába keveredett a salzburgi Residenz és a német Suhrkamp kiadó amiatt, hogy a Residenz a tavasszal Neunzehn Jahre (Tizenkilenc év) címmel egy vaskos kötetben ki akarta hozni Thomas Bernhard öt önéletrajzi regényét (Die Ursache, Der Keller, Der Atem, Die Kälte, Ein Kind). A Suhrkamp állítása szerint az 1989-ben elhunyt író ilyen összkiadásra csak nekik adott engedélyt.

Hét év Tibetben: Hongkongban Áprilisban Hongkongban is bemutatják Jean-Jacques Annaud Hét év Tibetben című filmjét: a forgalmazó cég vezetője cáfolta, hogy politikai ok - nevezetesen a pekingi reakciótól való félelem - miatt követi négy hónapos késéssel az amerikai premiert a hongkongi, nem, ennek egyszerűen pénzügyi okai vannak. Arról egyelőre nem szól hír, hogy vajon a másik nemrég készült és szintén a dalai lámáról szóló amerikai film (Martin Scorsese: Kundun) eljut-e a hongkongi mozikba.

Díj, díj Kiosztották a XVI. Magyar Sajtófotó pályázat díjait. A hír kategóriában Kovács Bence (Mai Nap) Halálugrás című képe lett az első; képriport: Fazekas István (Blikk): Rádió u. 11.; portré: Szabolcs László (Blikk): Csintalan Sándor - Ha kell, vízen járok; fotóesszé: Benkő Imre (szabadúszó): Hajógyári sziget, Budapest, 1997; zsáner: ifj. Sopronyi Gyula (szabadúszó): Megyünk...; művészet: Arnold Éva (MTI): Férfikar Zsámbokon; sport: Németh Ferenc (Nemzeti Sport): A győztes; természet: Fodor Péter (Budapest Sun): Dunaferr Vasmű; a Főfotó különdíját Lukács Dávid (nemrég még a Narancs belső munkatársa, ma szabadúszó) nyerte egy portrésorozattal. (Lásd még: 34-35. oldal.)

Az európai kultúra gazdagítását, a kelet-közép-európai országok közötti kapcsolatok fejlesztését elősegítő tevékenység elismeréseként Herder-díjat kapott Bak Imre festőművész, Andrei Corbea-Hoisie román germanista, J. E. F. Marcinkevecius litván költő, Ismail Kadare albán író, Dorota Simonides lengyel néprajzkutató és Elena Tonceva bolgár zenetörténész. A Herder-díj nyerteseinek lehetőségük van saját országukból és szakterületükről egy 30 év alatti fiatalt ösztöndíjra javasolni: Bak Imre javaslatára Radák Eszter, jelenleg posztgraduális képzésben részt vevő festőművész tölthet majd egy évet a bécsi képzőművészeti főiskolán.

Forradalom! Az évfordulós látványosságok sorában e címmel játszották el Pozsgai Zsolt, Meskó Zsolt és Puskás Tamás színművét a budapesti Petőfi-szobor előtti téren; a költőt Széles Tamás, Vasvári Pált Stohl András, az ifjú Jókait Schneider Zoltán, az agg Jókait Koltai János személyesítette meg.

Vita nuova A felújított Thália Színház Stúdiójában március 16-án mutatta be legújabb produkcióját a Sámán Színház, Bohumil Hrabal írásai alapján, Vita nuova címmel. A társulat március során még háromszor lép fel ugyanitt, 20-án a Ringatót, 21-én a Duhajt, 22-én az Alakoskodókat adják elő. A képünkön látható testdesign Milorad Krstic munkája.

Rolling Stones: európai menetrend Véglegessé vált a Rolling Stones tavaly ősszel Amerikában kezdődött, Bridges To Babylon turnéjának idei európai menetrendje. Járnak majd a közelünkben, de magyarországi stadion nem szerepel a listán - néhány tipp a sok közül: május 22-én Berlinben, 24-én Münchenben, 28-án Zágrábban, 30-án Milánóban, június 29-én és július 1-jén, 2-án, 5-én és 6-án Amszterdamban, 11-én a Wiener Neustadt-i reptéren, augusztus 11-én Moszkvában, 14-én Varsóban, 28-án Lipcsében, szeptember 10-én Belgrádban lehet megpróbálni elcsípni őket.

Szabad-e a New York-i járda? Pontosabban: szabad-e "utcai művészeknek" árulniuk alkotásaikat a New York-i Metropolitan Museum of Art előtti járdán: erről vitáznak mostanában a művészek és a városi hatóságok. A művészek, akik hozzászoktak a múzeum előtti placchoz, A. R. T. I. S. T. (Artists: Response To Illegal State Tactics - Művészek: Válasz Az Illegális Állami Taktikára) néven csoportot alakítva tiltakoznak az ellen, hogy a városi hatóság engedélykötelessé tette a helyet: az eddigi teljes ingyenesség helyett havi 25 dollárért lehet sorsolás útján engedélyhez jutni. A város ezzel megszüntetett egy kivételt (merthogy 1995 óta máshol is engedélyköteles tevékenység a műalkotások utcán történő árusítása), és a járókelők érdekeire hivatkozik, a művészek viszont a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának megsértését látják az intézkedésben.

Cyberia

A kultúra hatalma Ezzel a címmel rendeznek nemzetközi konferenciát március 30. és április 2. között Stockholmban, Európa idei kulturális fővárosában. A párbeszédbe e-mailen is be lehet kapcsolódni, részletesebb információk: www.unesco-sweden.org.

Internet a magyar háztartásokban: lemaradás Fehér Könyv címmel dokumentumkötet jelenik meg áprilisban az Internet-infrastruktúra fejlesztésének hazai és nemzetközi tendenciáiról. A Vince Mátyás, a HVG Online és Nyírő András, az iNteRNeTTo főszerkesztője által szerkesztett kötet adatai szerint az európai háztartások 4 százaléka van bekötve a hálózatba, Magyarországon ez az arány 0,7 százalék. A Fehér Könyv a lemaradás elsődleges okát a drága telefontarifában jelöli meg, egyúttal javasolja, hogy a Matáv finomítson tarifapolitikáján, az állam pedig vállaljon szerepet az itthoni internetezés elterjesztésében. Az olvasók a http://internetto.hu/friss/feherkonyv címen tehetnek észrevételeket, pontosíthatnak adatokat.

A Trump Towerben élni New York egyik legelegánsabb épületkomplexuma, a Trump Tower jelképes (havi 29,95 dolláros) díj ellenében felajánlotta lakóinak egy nagy sebességű (a ma rendelkezésre álló leggyorsabb modemnél százszor gyorsabb, ráadásul modem nélküli) Internet-kapcsolat lehetőségét - tudósít a New York Times nyomán az Edupage.

Metrón mobiltelefonálni Az iNteRNeTTo tudósítása szerint néhány napja már nemcsak a Pillangó utca és az Örs vezér tér között telefonálhatnak a metrón a Pannon mobiltelefon-előfizetők, hanem a Kossuth tér és a Moszkva tér közötti szakaszon is, így a Duna alatt is. A cég az év végéig az egész metróhálózatra tervezi kiterjeszteni a szolgáltatást.

Adómentes Internet kontra harmadik világ A fejlődő országok Egyiptom, India és Pakisztán vezette koalíciója tiltakozik a Világkereskedelmi Szervezet által javasolt internetes szabadkereskedelmi zóna létrehozása ellen: szerintük ez csak megerősítené Amerika és Európa Internet fölötti hatalmát. A zóna létrehozásáról szóló tárgyalások leghamarabb jövőre kezdődnek el.

Következő generációs Internet Netamorphosis címmel háromnapos előadás-sorozaton mutatta be a Clinton-adminisztráció Washington technikai központjában, a Highway 1-ban a következő évtized internetes alkalmazásait, melyeket egy, a mostaninál ezerszer gyorsabb hálózatra alapoznak. Látható volt többek között a News on Demand szolgáltatás (szabadon összeválogatható tévés és rádiós hírek) és a Cave5D, amely a természet modellezésére alkalmatos interaktív virtuálisvalóság-szimuláció.

Neumann-ház: premier Egy hétig tartó kiállítás nyílt Digitális kövek a magyar kulturális örökségből címmel a budavári Szentháromság téren: a Neumann János Multimédia Központ és Digitális Könyvtár előkészítésére alakult közhasznú társaság bemutatkozó rendezvényén, március 15-én mutatták be az 1848 eredeti dokumentumait tartalmazó CD-ROM-ot, a Digitális forrásgyűjtemény című sorozat első darabját. Bővebben: www.neumann-haz.hu.

Figyelmébe ajánljuk