Kulturális hírek

  • 1998. április 9.

Belpol

Indul a TivoliA Budapesti Tavaszi Fesztivál jazz- és kortárs zenei estjeivel már fogadott közönséget, de teátrumként csak most szombaton nyílt meg a moziból átalakított Tivoli Színház, a Budapesti Kamara új játszótere (ez váltja fel az intézmény Kálvária téri épületét). A nyitó előadás Shakespeare A velencei kalmár című darabja volt Rátóti Zoltán főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében, Szabó Stein Imre új fordításával.
A társulat két további, tavaszi premierje: Romeo és Júlia a színház főrendezője, Ruszt József irányításával, Kamarás Iván és Szabó Viktória címszereplésével, illetve a Lola Blau című musical Udvaros Dorottyával. Az épületváltással fenntartót is cserélt a Budapesti Kamara, a Művelődési Minisztérium helyett költségvetésileg is a fővároshoz került. Képünkön Egri Kati, Bozsó Péter és Németh Bori; A velencei kalmár legközelebb április 9-én, 14-én és 30-án látható, 29-én Bálint István Kocsmakutyák című darabjával vendégszerepel itt a Bál Színház.

Reprezentatív kiállítások Még néhány napig, április 14-ig látható Bécsben, a Kunsthistorisches Museumban a Bruegel flamand festőcsalád tagjainak kiállítása. Akinek az osztrák fővárosban mégsem sikerülne elcsípni az atya, Pieter és fiai, Jan és ifjabb Pieter festményeit, az spórolhat egy belga útra: az összehasonlításokra is alkalmat adó tárlat következő állomása Antwerpen lesz.

Nagy retrospektív kiállítást szentelt Man Raynek a stuttgarti Galerie der Stadt: a mintegy kilencszáz fotó, objekt, festmény és grafika zöme a milánói Giorgio Marconi-gyűjteményből származik. Az április 13-i zárás után kettéválik a kiállítás, egyik fele Mönchengladbach felé veszi az irányt (Städtisches Museum Abteiberg, április 26-július 27.), másik fele Duisburg felé (Wilhelm-Lehmbruck Museum, május 3-tól június végéig).

A brüsszeli Musée Royaux des Beaux-Arts termeiben június 28-ig látható René Magritte retrospektív kiállítása: több mit 300 kép, a szürreál javából.

Recognizing Van Eyck (Van Eyck felismerése) címmel kiállítás nyílt a Philadelphia Art Museumban a 15. századi flamand mester képeiből. A május 31-ig nyitva tartó tárlat szenzációja két, Assisi Szent Ferencet ábrázoló festmény, melyek csaknem azonosak - leszámítva, hogy egyikük (a philadelphiai múzeum gyűjteményébe tartozó) egészen apró, 15-20 centiméteres, a másik (a Torinóból kölcsönzött) pedig négyszer akkora.

Dürrenmatt Centrum Az 1990-ben elhunyt svájci író első lakóhelye mellett, Neuenburgban megkezdték a Centre Dürrenmatt építését: a Mario Botta által tervezett központban állandó kiállítás mutatja majd be Dürrenmatt életét, irodalmi és képzőművészeti munkásságát - várhatóan 2000 nyarától.

Bahia-mozgás Kitűzetett az Egy Kiss Erzsi Zene lemezbemutató koncertje: Fonó, május 6. Szintén májusban várható az új Másfél-album: Katasztrófahumor. Nyitrai Márton Villamos című, a Másfél zenéjére járó rövidfilmjét a Berlinale után meghívták Karlovy Vary és Torinó fesztiváljaira is, Kiss Erzsi Sopsits Árpád Légyfogó című filmjéhez írt zenét, Víg Mihály a Werkmeister harmóniák című új Tarr Béla-mű zenéjének felvételét fejezte be a minap, Szemző Tibor 1994-97 közötti filmzenéit tartalmazó új CD-je, a Relative Things pedig már kapható is. Hamarosan jön az Európa Kiadó és a Balaton 1986-os Zichy-kastélybeli koncertjének teljes anyagát tartalmazó dupla CD. A Kampec Dolores májusban cseh-német-holland turnén vesz részt, a pesti Vegetárium étterem látogatói így nyolc-tíz napig Farkas Zoltán gitárjátéka nélkül lesznek kénytelenek lenyelni tofuikat.

Terjeszkedik a Bertelsmann Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb médiavállalkozása, az évi 25 milliárd márka körüli forgalmat bonyolító német Bertelsmann AG bejelentette: megvásárolja a Random House-t, az USA első számú könyv- és lapkiadóját. A Carl Bertelsmann által 1835-ben alapított német cég a nyomtatott sajtó mellett a lemezkiadásban (BMG), a televíziózásban (CLT-Ufa) és az Internet-szolgáltatásban (America Online) is aktív, magyarországi érdekeltségei közé tartozik a Népszabadság, a Magyar Könyvklub, az itteni BMG és az RTL Klub tévé. A Bertelsmann 1977-ben lépett be az amerikai könyvpiacra a Bantam Books megvásárlásával, ezt követte 1986-ban a Dell kiadót is birtokló Doubleday megvétele, 1990-ben pedig néhány magazin a New York Times kiadójától. Ha megvalósul a legújabb üzlet, várhatóan a Random House Inc. csoportban hozzák össze a céghez tartozó, angol nyelvű lap- és könyvkiadókat (az említetteken kívül többek között a szépirodalmi kiadványai révén ismert Knopf és az útikönyveiről híres Fodor´s kiadót is). A hagyományos könyvpiac mellett a Bertelsmann még ebben az évben a hálózaton is be kíván szállni a versenybe, felzárkózni a legnagyobb internetes könyvterjesztők, az ötven százalékot magáénak tudható Amazon.com és a hatszázalékos Barnes & Noble mellé.

Art Deco-aktok A cseh fotó első világhírű mestere, Frantisek Drtikol (1883-1961) munkái láthatók május 1-jéig a budapesti Vintage Galériában (V. ker., Magyar u. 26.). Mint a kiállítás címe (Femmes Fatales and Art Deco Nudes) is utal rá, Drtikol az Art Deco stílusvilágát alkalmazta aktfotóinál, modelljeinek környezete, háttere, világítása pedig kubista, konstruktivista hatásokat mutat. Aktfotóit tartalmazó albuma 1929-ben, Párizsban jelent meg először.

Perre per Egy ékszerész 93 ezer dollárt követel Tupac Shakur örököseitől, mert állítása szerint a rapper rendelt tőle egy gyémántokkal kirakott, fehérarany karkötőt (38 ezer $) és egy Versace-medállal ékes aranyláncot (45 ezer $), aztán hat nappal később, mielőtt még fizetett volna az azóta is számára széfben őrzött smukkért, megölték.

A Santa Monica-i fellebbviteli bíróság elutasította Maureen Doherty beadványát: a jogásznő kártérítést követelt Michael Jacksontól, mert állítása szerint női mivolta miatt rúgták ki állásából (Jackson cége, az MJJ Productions alelnökeként dolgozott). A bíró(nő) megalapozatlannak ítélte a vádat, ráadásul Jackson ügyvédi költségét is a hölgyre terhelte.

A kelta druidák leszármazottai egy londoni bíróságon beperelték az egykor Prince néven szereplő sztárt, mert állításuk szerint az általa manapság név helyett használt jel azonos az ő szent, ősi emblémájukkal. Követelik, hogy hagyjon fel a használatával, és fizessen nekik kártérítést is.

Május 18-án kezdődik Gary Glitter tárgyalása: az 54 éves énekesnek abból van baja, hogy Internetről leszedett gyerekpornóképekkel volt tele a komputere, és ezt tavaly novemberben egy bristoli számítógépszervízben, ahová javíttatni vitte a cuccot, észrevették. Akár három évet is kaphat.

Vargas Llosa Budapesten A világhírű perui író, Mario Vargas Llosa hétfőn a budapesti Fókusz Könyváruházban dedikálta az Európa Kiadó gondozásában nemrég megjelent Don Rigoberto feljegyzései című könyvét.

Frankfurt ´99 Ungarn Unbegrenzt (Magyarország határok nélkül) - ezzel a mottóval mutatkozik be az 1999-es Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár díszvendége, Magyarország. A magyar irodalom és kultúra iránti érdeklődés felkeltését célzó eseménysorozat előkészítésére megalakult a Frankfurt ´99 Kht. Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója vezetésével. Második fordulójához érkezett a fordítói pályázat (beadási határidő: április 20.), és hamarosan építészeti pályázatot írnak ki a magyar pavilon tervezésére.

Szigeti sztárok Alakulgat az idei Sziget műsora: augusztus 5-12. között minden jel szerint visszahozza a 70-es évek diszkóját a Boney M., jó esély mutatkozik a Chumbawamba, a Trans-Global Underground és az Asian Dub Foundation viszontlátására, valamint Shane MacGowan és Coolio köszöntésére. A szervezők tárgyalásban állnak, többek között Patti Smithszel, a Morcheebával, Goldie-val, a Green Dayjel és a Therapy?-val.

Publikum + Stúdió E hét csütörtök este, 21 órakor újra jelentkezik az MTV 1 műsorán a tavaly nyár óta szünetelő Stúdió ´98, Érdi Sándor műsora, 35 percben, miközben régi helyén, keddenként 22.25-kor továbbra is látható a Kopper Judit szerkesztette, ősszel indult Publikum, 30 percben. Értesülésünk szerint a Publikumban annyi változás várható, hogy egy-egy adásban kevesebb témát járnak körül, szándékuk szerint, alaposabban.

A Secession 100 éve Épp száz éve, 1898 áprilisában nyílt meg a Secession: a Joseph Maria Olbrich (1867-1908) által tervezett kiállítási pavilon építéséhez Bécs városa ingyen bocsátott telket a képzőművészek szövetségének rendelkezésére. A június 21-ig nyitva tartó jubileumi kiállításon láthatók Olbrich eredeti tervei.

Gyász 58 éves korában öngyilkos lett Szigeti András Jászai-díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagja. Játszott a Katona József, a Nemzeti és a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 1981 óta pedig Nyíregyházán. Csehov nemrég bemutatott Ványa bácsijában ő alakította Oszip szerepét - a darab további sorsa, immár nélküle, később dől el.

Cyberia

Digitális irodalom Novellapályázatot hirdet a Link Budapest, a kortárs magyar és angol nyelvű irodalom internetes folyóirata, mely a Soros Alapítvány C3 központjának weblapjáról (www.c3.hu) közelíthető meg. 15 oldalnál nem hosszabb, magyarul vagy angolul írt novellákat várnak április 30-ig az 1537 Budapest, Pf. 419 címre. A legjobbak bekerülnek a Balassi Kiadónál készülő, kétnyelvű kispróza-antológiába, és mindkét nyelven megjelennek a Link oldalain, ahol jelenleg Irvine Welsh (a Trainspotting írója), Ménes Attila, Ian McEwan, Péterffy Gergely, Nenad Velickovic, Garaczi László, Louis De Berniáres, Krasztev Péter és Szijj Ferenc művei olvashatók.

Prince kétfrontos harca A Művész, Akit Egykor Prince-nek Hívtak - ma röviden The Artistnak - kétfrontos harcot kezdett az Interneten. Egyrészt arra kérte rajongóit, hogy a website-járól (http://love4oneanother.com/future.htm) letölthető e-mailt a Warner Brothersnek elküldve követeljék, hogy a kiadó adja vissza Prince régi felvételeinek jogait a Művésznek, mondván, már úgyis többszörösét keresték rajta, mint amennyit eredetileg belefeccöltek. A másik csapás azokra a website-okra irányul, amelyek engedély nélküli Prince-anyagokat publikálnak, főleg ha hasznot is húznak ezekből. A Művész jogászai minden általuk ismert címre figyelmeztető e-mailt küldtek, március 26-ig adván időt az engedélyezetlen anyagok eltávolítására, különben per.

Tökéletlen keresők Steve Lawrence és Lee Giles (NEC Research Institute) a Science című tudományos folyóiratban tette közzé a World Wide Weben szolgálatot teljesítő keresőgépek teljesítményéről végzett kutatásai eredményét. E szerint a leggyakrabban használt, teljes szöveget átfésülő keresők a világháló 320 millió oldalnyira becsült dokumentumtömegének csak egy töredékét indexálják: a HotBot 34, az AltaVista 28, a Northern Light 20, az Excite 14, az Infoseek 10, a Lycos 3 százalékot fed le (a Yahoo teljesítményét nem analizálták). Érdemes többükkel is próbálkozni, ha keresünk valamit, vagy kísérletet tenni olyan új keresőkkel, mint a MetaCrawler (www.metacrawler.com).

E-mail-csigaposta kevercs A brit posta és a Microsoft közös és vegyes internetes és postai szolgáltatást indít, jelentették be Londonban. Az Internet-felhasználók a világ bármely részéről e-mailt küldhetnek Nagy-Britanniába, ahonnan azt - automatikus kinyomtatás után - levélben továbbítják a szigetországi címekre. Tervezik a szolgáltatás kiterjesztését Amerikára, Délkelet-Ázsiára és Ausztráliára is. A világ bármely részéről egyoldalas e-mail hagyományos postai továbbítása 1,50 fontba kerül majd, négy oldal 3 fontba, egy ötvenoldalas dokumentum 5 fontba.

X-akták: CD-ROM Képernyőn és papír után mostantól számítógépen is nyomoz Mulder és Scully ügynök: a The X-Files: Unrestricted Access (X-akták: Korlátlan hozzáférés) című CD-ROM 35 dollárért megrendelhető a www.foxinteractive.com címen. A filmsorozatot gyártó 20th Century Fox egyébként bejelentette: ötévi vancouveri forgatás után Los Angelesben folytatják (az utómunkálatokat eddig is ott csinálták) - hírek szerint David Duchovny azzal fenyegetőzött, hogy leveti Mulder ügynök bőrét, ha továbbra is az esős Vancouverben marad a gyártás.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.