Kulturális hírek

  • 1998. április 30.

Belpol

Foci és irodalomA Könyvfesztivállal párhuzamosan zajlott a fővárosban egy osztrák-magyar rendezvénysorozat a futball és a történelem, illetve a művészet kapcsolatáról; ennek betetőzéseként a magyar íróválogatott 13-1-re (1-1) verte az itt dolgozó osztrákok csapatát. Balról fent: Zilahi, Kukorelly (csapatkapitány), Balázs A., Wirth I., Kemény I., alul: Farkas Zs., Garaczi, Borsi, Kőrösi, Darvasi, jv.: Wilhelm Droste.Decq, Cornette, Bachman A budapesti Francia Intézet kiállításainak sorában ezúttal két francia építész, az 1985 óta együtt dolgozó Odile Decq és Benoit Cornette munkái láthatók május 8-ig.
Úgy volt, hogy a velük rokonságot mutató, és az 1996-os Velencei Biennálé óta kapcsolatot tartó Bachman Gábor is velük párhuzamosan állít ki, de a francia-magyar tárlatnak ez a fele elmaradt, értesülésünk szerint későbbi megrendezéséről sincs szó. (Lásd még: 35. oldal.)

Alternatív Színházi Szemle Négy díjat osztott ki a zsűri a vasárnap véget ért Alternatív Színházi Szemle harminc előadása között. A nyertesek: Utolsó Vonal: Trold Vekdrael lovag; Krétakör Színház: Kicsi avagy...; Atlantis Tánc Színház: Spoon River-i holtak; KOMPmÁNIA Táncszínház: Mikor iszom a semmit, mikor a csókját? (Képünkön Monori Lili és Székely B. Miklós Orlando című előadása.)

Koncert Tibetért Június 13-14-én, a washingtoni R. F. K. Stadionban immár harmadszor rendezik meg a Beastie Boys tagjai által kezdeményezett Tibetan Freedom Concertet - a fellépők várható listája: Beastie Boys, Pearl Jam, Beck, Radiohead, R. E. M., Patti Smith, Sonic Youth, Tracy Chapman, Kraftwerk, Verve, Pulp, Luscious Jackson, Live, Wyclef Jean, KRS-One, A Tribe Called Quest, Mutabaruka, Buffalo Daughter, a Headhunters Herbie Hancockkal, Blues Traveler, Sean Lennon, Dave Matthews Band, Chaksam-Pa. Körülbelül azzal egy időben, hogy nyilvánosságra hozták a Milarepa Alapot támogató eseményen fellépők nevét, a londoni kínai nagykövetség szóvivője bejelentette: a koncert résztvevői nem kaphatnak beutazási engedélyt Kínába, így Tibetbe sem, mert "nyugati művészeknek nincs joguk beavatkozni országunk belügyeibe". (Info Milarepáról a www.milarepa.org címen.)

Június 15-ét egyébként tibeti akciónappá nyilvánították, aznap délre nagygyűlést terveznek az amerikai fővárosban, a Kapitólium elé.

Fontane-év Május 3-án szülőhelyén, Neuruppin városában (Brandenburg tartomány) kezdődnek a Theodor Fontane születésének századik évfordulójára emlékező események Németországban. Több mint háromszáz rendezvény várható, köztük a berlini Nationalgalerie Theodor Fontane und die bildende Kunst című kiállítása, mely az író műkritikusi tevékenységét tárja fel (szeptember 4-én nyílik) és a berlini Stadtmuseum Theodor Fontane und sein Jahrhundert című kiállítása (szeptember 11-től) az író életéről és koráról, természetesen. A Fontane-év december 30-án ér véget Neuruppinben a róla elnevezett irodalmi díj kiosztásával.

Díj, díj, díj Taorminában kiosztották az Európai Színházi Unió idei díjait: a 60 ezer ECU-vel járó Európa-díjat az olasz Luca Ronconi kapta életművéért (35 év alatt jó 130 előadást rendezett az olasz színház egykori fenegyereke), az Új Realitások-díjjal a svájci Christoph Marthalert tüntették ki. A szervezet új elnökévé Zsámbéki Gábort, a Katona József Színház igazgatóját választották a nemrég elhunyt Giorgio Strehler utódaként.

Moldoványi Ferenc Az út című alkotása a legjobb dokumentumfilm díját nyerte az Arizonai Filmfesztiválon, Tucsonban.

Peter Cattaneo filmje, az Alul semmi nyerte a Brit Filmakadémia 50. alkalommal kiadott fődíját, a legjobb fő- és mellékszereplő (Robert Carlyle, illetve Tom Wilkinson), valamint a közönség díját. A legjobb női alakítás díját Judi Dench (Mrs. Brown), a legjobb rendezés díját az ausztrál Baz Luhrmann (Romeo és Júlia) nyerte.

A 13. Torinói Nemzetközi Meleg és Leszbikus Filmfesztivál játékfilmes fődíját a brit Sean Mathias kapta Bent című munkája révén (Martin Sherman színdarabjának adaptációjával), a legjobb dokumentumfilm: Paul Monette: The Brink of Summer´s End, a zsűri különdíját a Fülöp-szigetekről érkezett Carlos Siguion-Reyna kapta (The Man in Her Life).

Időszerű-e Ady? Az Ady Társaság pályázatot hirdet diákok és magyar szakos tanárok részére: Időszerű-e ma Ady Endre életműve? - erre a kérdésre várnak választ, természetesen indoklással, 1998. szeptember 1-jéig, Nagy Sz. Péter (az Ady Társaság titkára) címére: 1114 Bp., Kemenes u. 14. Az első helyezett 30 ezer, a második 20 ezer, a harmadik 10 ezer forint díjra számíthat.

RHCP: Navarro el Dave Navarro bejelentette, kilép a Red Hot Chili Peppersből: a gitáros sem az RHCP-vel, sem régebbi együttesével, a nemrégen újjáalakult Jane´s Addictionnel nem óhajt turnézni. Navarro és Chad Smith RHCP-dobos új zenekara, a Spread várhatóan nyáron jelenteti meg első albumát. Dave Navarro, aki 1995-ben szállt be az RHCP-be, a nyolcadik gitárosa volt a zenekarnak - még nem tudni, ki lesz a kilencedik.

Cannes-i előzetes Két magyar résztvevője lesz május 13-24. között az 51. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválnak: az Un certain regard (Egy bizonyos szemszög) című sorozatban mutatják be Fehér György Filmszemle-díjas művét, a Szenvedélyt, a rövidfilmes versenyprogramban pedig Gyulai Líviusz Jónás című munkáját.

Versenyen kívüli amerikai produkciók nyitják és zárják a fesztivált (a 92-es Clinton-kampányról szóló kulcsregény, a Primary Colors filmes verziója Mike Nicholstól, illetve Godzilla, a japán szörnysorozat Roland Emmerich német rendező által Hollywoodban, a Sony produkciójában készített felélesztése), s versenyen kívül mutatja be új munkáját többek között Roland Joffe, Shohei Imamura, Carlos Saura, Manoel de Oliveira és John Landis (ő a Blues Brothers 2000-rel).

Huszonkét nagyjátékfilm száll versenybe az Arany Pálmáért, köztük négy-négy amerikai (Terry Gilliam, Hal Hartley, Lodge Kerrigan, John Turturro) és francia (Patrice Chereau, Benoit Jacquot, Claude Miller, Erick Zonca), két-két brit (Todd Haynes, Ken Loach), dán (Lars von Trier, Thomas Vinterberg), tajvani (Hou Hsiao-hsien, Tsai Ming-liang), olasz (Roberto Benigni, Nanni Moretti), egy-egy görög (Theo Angelopoulos), argentin-brazil (Hector Babenco), ír (John Boorman), kolumbiai (Victor Gaviria), orosz (Alekszej Guerman), ausztrál (Rolf de Heer) alkotás. A zsűrit Martin Scorsese vezeti, Winona Ryder, Sigourney Weaver és Lena Olin színésznők, Chen Kaige, Alain Corneau és Michael Winterbottom rendezők, MC Solaar rapper, Chiara Mastroianni (Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni lánya) és Zoe Valdes kubai író. Produceri tevékenységéért díjat vehet majd át az amerikai Roger Corman és Mike Medavoy, az olasz Adriano de Micheli és Pio Angeletti, a brit Eric Fellner és Tim Bevan, a kanadai Roger Frappier, a hongkongi Hsu-feng, a spanyol Andreas Vicente Gomez, a francia Maurice Bernart és Claude Berri.

Az Un certain regard sorozatban vetítik többek között a mexikói Arturo Ripstein, a német Angela Schanelec, a lett Laila Pakalnina új filmjét, és minden idők legifjabb, hivatalos programba válogatott rendezője, a 18 éves iráni Samirah Makhmalbaf (Mohsen Makhmalbaf rendező lánya) alkotását, melynek magyar címe Az alma.

Lehár emlékére José Carreras, Placido Domingo, Rost Andrea és még más énekesek szabadtéri koncertet adnak Lehár Ferenc tiszteletére július 31-én Bad Ischlben, ahol a zeneszerző ötven évvel ezelőtt meghalt.

Gyász 74 éves korában elhunyt Jean-Francois Lyotard francia filozófus. 1979-ben megjelent A posztmodern állapot: jelentés a tudásról című könyve révén az utóbbi évtizedek egyik legtöbbet idézett gondolkodója az 50-es, 60-as években a Socialisme ou barbarie nevű marxista csoport tagja volt, 1968 után a pszichoanalízist kezdte tanulmányozni. Írásai olvashatók A posztmodern című, Pethő Bertalan szerkesztette kötetben (Gondolat, 1992).

83 éves korában meghalt Gáti József színművész. Huszonöt évet töltött a Nemzeti Színházban, de már előzőleg és utána is tanított a színművészeti főiskolán. A legkiválóbb versmondók közé tartozott (Babits, Radnóti és Vas István verseit lemezre mondta), tapasztalatait könyvben (A versmondás, 1965) és főiskolai jegyzetben is összegezte.

Meghalt Rákosy Gergely József Attila- és Bölöni-díjas író. 1956 utáni börtönbüntetéséből szabadulván, előbb műfordításokkal, majd saját novellákkal, az 50-es évek mezőgazdasági politikáját szatirizáló művekkel jelentkezett - legutóbb Mákos tészta címmel láttak napvilágot válogatott elbeszélései. 74 éves volt, halálát egy esés során szerzett fejsérülés okozta, melyből nem tudott felgyógyulni.

Bőrrák következtében elhunyt Tom Cora amerikai csellista. A kortárs zene, a jazz és a rock határvidékét feltérképező muzsikus tanulmányozta Bartók és a kelet-európai népek zenéjét, többször játszott Magyarországon is, Fred Frith gitáros társaságában a Skeleton Crew-val, illetve a holland Ex együttessel. Legutóbb április 5-én Phil Minton énekes társaságában a Roof együttessel szerepelt volna Budapesten, de betegsége miatt le kellett mondania fellépését.

Rushdie kitüntetése Salman Rushdie indiai származású brit író Budapest Nagydíjat kapott Demszky Gábor főpolgármestertől az 5. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol minden eddiginél több, mintegy 470 könyves cég mutatkozott be több mint 35 ezer látogató előtt. (Lásd még: 30. oldal.)

Cyberia

Líra és has A Könyvfesztiválra jelentette meg két új CD-ROM-ját az Arcanum Adatbázis Kft.: a Verstár ´98 öt évszázad ötven magyar költőjének összes (mintegy tízezer) versét tartalmazza Adytól Zrínyi Miklósig, olyan kevésbé ismert szerzőket is érintve, mint például Amade László vagy Petrőczi Kata Szidónia, a teljes szövegű keresés lehetőségével, illetve ötórányi hanganyaggal (Latinovits, Major, Bánffy, Mensáros, Bessenyei, Jordán Tamás, Galkó Balázs, Sebő Ferenc). A másik újdonság a Frank Júlia gasztronómus-újságíró teljes életművét tartalmazó Éléstár hatezer recepttel. (E-mail: arcadat [at] mail [dot] matav [dot] hu)

Dance Néhány dance-lemezeket kiadó cég, a brit Positiva, a dán Flex, a francia DLA, az olasz Dance Factory, a belga Antler Subway, a német Intercord és CDL/Harvest (Germany) közös site-ot indított: a www.dancesite.com friss híreket, csevegő fórumot és DJ sztárinterjúkat ígér.

Microsoft-engedmény A Microsoft úgy döntött - adja hírül a New York Times nyomán az Edupage -, hogy a PC-előállítókat nem kötelezi arra, hogy a június 25-én megjelenő Windows ´98 operációs rendszer nyitóképernyőjén megjelenítsék a Microsoft Channel Bart. A Channel Bar olyan helyekhez nyújt hozzáférést, melyeknek fenntartói a Microsofttal kereskedelmi szerződést kötöttek (például a Walt Disney és a Time Warner). Ken Wasch, a Szoftverkiadók Szövetségének (Software Publishers Association) elnöke, a Microsoft "kritikusa" szerint "az igazi kérdés az, hogy vajon a Microsoft megengedi-e a PC-előállítóknak, hogy a Channel Bart a saját választásuk szerint alakítsák".

A Win98 bétaverziója egyébként a chicagói Comdex számítástechnikai vásáron, miközben épp Bill Gates akarta demonstrálni a cuccot, lefagyasztotta a gépet. (Az upgrade várhatóan 109 dollárba kerül majd, a teljes rendszer 209 dollárba.)

Új digitális gerinchálózat Az Antenna Hungaria Rt. felavatta országos digitális mikrohullámú gerinchálózatát Budapesten. A mintegy négymilliárd forintos beruházás a műsorszóró társaság eddigi legnagyobb fejlesztése. A közel kétezer kilométer hosszú, s az összes megyeszékhelyet összekötő, nagy átviteli sebességű digitális mikrohullámú gerinchálózat egyebek mellett hang-, kép- és adatátvitelre alkalmas, helyi magánhálózatok összekapcsolására, továbbá multimédia és egyéb informatikai szolgáltatások biztosítására is. (MTI ECO/iNteRNeTTo)

HIX CD Három nap alatt szétkapkodták a HIX jubileumi CD-jének ezer példányát, amely több mint 220 ezer HIX-cikket, HIX-dokumentumtár mellett Umann Kornél vízitúratippjeit, a teljes iNteRNeTTo Hírlevél archívumot és a Magyar Elektronikus Könyvtár archívumot tartalmazza. Az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmat jelzi, hogy sokan az iNteRNeTTo Áruházon keresztül, hitelkártyával kívánták kifizetni az ezerforintos vagy ötdolláros önköltségi árat. Belföldre a www.hix.com/hix/hixcd/ címen lehet rendelni a reménybeli újranyomásból, egyéb info a hixcd [at] hixcd [dot] com címről.

Figyelmébe ajánljuk