Kulturális hírek

  • 1998. június 18.

Belpol

Egy hétvége, két fesztiválPéntekről szombatra, szombatról vasárnapra növekvő, de így is csak félház körüli közönség előtt zajlott a Petőfi Csarnokban a Hungarian Jazz Festival, a Budai Parkszínpadon pedig a Matáv WOMUFE világzenei fesztivál. A Jazz Jamaica All Stars fellépéséről van egy Visszhangunk a 35.
oldalon, két hét múlva pedig jön a Doug Wimbishsel és a Habib Koitéval készített interjú; képeinken a finn Apocalyptica és a macedón Kocsani Orkesztar.

Gyász 47 éves korában elhunyt Gaál Erzsébet, az utóbbi évtizedek magyar színházi életének egyik zabolázhatatlan tehetsége. Olyan amatőr, ma inkább alternatívnak nevezett társulatokban kezdett, mint az Orfeo és a Stúdió K (itteni alakítása, a Woyzeck Marie-ja mindmáig talán leghíresebb szerepe). Gödöllőn maga is amatőrszínész-stúdiót szervezett, de munkamódszerét megpróbálta a hivatásos színházban is alkalmazni, rendezett Nyíregyházán, a József Attila Színházban, a Várszínházban, legutóbb pedig a Nemzetiben.

Nagy Péter: 300 éve Londonban Látványos kiállítással emlékeznek meg a londoni Towerben Nagy Péter orosz cár londoni tartózkodása 300. évfordulójáról: a kiállítás szenzációjának azok a kincsek számítanak, amelyek ez alkalommal hagyták el első ízben állandó otthonukat, a moszkvai Kremlt - viszonzás ez, az év elején a Tower kincseit tették közszemlére a Kreml múzeumában. A Kreml kincsestárának egyébként nem ez az első külföldi bemutatkozása, tavaly a floridai St. Petersburgben 600 ezren látták a Cárok kincsei című vándorkiállítást.

Hutchence öngyilkos tanácsa Michael Hutchence, az INXS ausztrál együttes énekese, aki tavaly novemberben fölakasztotta magát, halála előtt néhány héttel egy filmszerepet alakítva arról beszélt filmbéli partnerének, egy fiatal zenésznek, hogy ha Kurt Cobain, a Nirvana énekese nem lett volna öngyilkos, nem kerül be a rocktörténelembe. A film címe: Limp. A fiatal zenész alakítója, Robby Sutton szerint Hutchence meggyőzően játszott, s nem tűnt úgy, mintha öngyilkosságra készülne.

Izrael és Wagner Richard Wagner dédunokája, Gottfried részvételével pódiumvitát rendeztek a tel-avivi operában az antiszemita nézetei miatt náci előfutárnak tekintett XIX. századi német komponistáról, akit 1938-ban - tehát még Izrael állam megalakulása előtt - a Palesztin Zenekar (a mai Izraeli Filharmonikusok elődje) a maga részéről indexre tett, s akinek a műveit azóta sem játsszák az ottani rádióban, tévében. A tisztázónak szánt beszélgetés egyik pontján meglepetésként felcsendült volna A bolygó hollandi egyik áriája, de mégsem került rá sor, mert a publikum egy része zajosan tiltakozva elhagyta a helyiséget, az opera igazgatója pedig ezután nem forszírozta a dolgot.

Tragédia a Tibet-koncerten Villámcsapás miatt félbeszakadt a Milarepa Alap kétnapos washingtoni jótékonysági koncertjének első napi eseménye: szombat délután, Herbie Hancock fellépése idején villám csapott az RFK Stadion küzdőterére, súlyosan megsebesítve négy embert, akiket kórházba szállítottak. A tragédia előtt fel tudott lépni a Dave Matthews Band, a Live, Money Mark, KRS-One, Chaksam-Pa és Mutabaruka, a többi aznapi fellépőt (Tracy Chapman, Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers, Beck, Radiohead, R.E.M.) vagy bezsúfolták a rendben lezajlott vasárnapi programba, többek közt a Beastie Boys, a Blues Traveller, a Wallflowers és a Pearl Jam mellé, vagy a hétfői nagygyűlésre tették át. A két napra 120 ezer jegy kelt el, a hasonló tavalyi és tavalyelőtti rendezvény nyomán 1,25 millió dollár gyűlt össze a Tibettel kapcsolatos ügyek támogatására.

Inter/Média/Művészet Idén diplomáznak a Magyar Képzőművészeti Főiskola 1990-ben alapított Intermédia Tanszéke első, 1993-ban indult évfolyamának hallgatói, akik az új médiumok művészeti használatával, elméletével, gyakorlatával ismerkedtek meg stúdiumaik során. Ebből az alkalomból rendezték meg az Ernst Múzeumban az Inter/Média/Művészet című kiállítást, ahol együtt mutatják be alkotásaikat a tanszék diákjai és oktatói, közel ötven művész. Megtekinthető június 28-ig.

Francia filmtámogatás: EU - O. K. Az Európai Bizottság elfogadta, hogy Franciaország két éven át évi 400 millió frankkal támogassa a francia filmgyártást. A programban olyan filmek kaphatnak támogatást, amelyek költségvetésének 85 százalékát (szemben az Unió által 80 százalékban meghatározott küszöbbel) Franciaországban költötték el.

Bírósági ügyek: Tarantino, Travolta Akár egy évet - és/vagy több millió dollárt - is rávághatnak Quentin Tarantinóra abban a perben, amelyet Leila Mwangi divattervező indított ellene amiatt, hogy a filmrendező május 2-án őt találta el, amikor fotós barátját, Barron Clairborne-t akarta kiütni.

John Travolta ötmillió dollárt követel a Silverado Films és a Capitol Funding Group társaságoktól, amelyek szerinte a hozzájárulása nélkül állították, hogy filmeket készítenek vele, hogy ennek az információnak a segítségével tudják értékesíteni részvényeiket.

Színházi szezonvég: Magyarország Kiosztották a Veszprémben megtartott XVII. Országos Színházi Találkozó díjait: a legtöbb elismerést a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Ványa bácsija aratta, ez kapta a legjobb előadás, a legjobb rendezés (Szász János), a legjobb női mellékszereplő (Szabó Márta) és a legjobb díszlet (Antal Csaba) díját. (A Csehov-mű drámai sorsához tartozik, hogy az Oszipot alakító Szigeti József nem sokkal a bemutató után, két hónapja öngyilkos lett, az előadást a helyére beállt Gados Bélával folytatták; képünkön Szabó Márta, Horvát László Attila és Kerekes László.) Három díjat kapott a Katona József Színház: Tóth Anita, az Yvonne, burgundi hercegnő című Gombrowicz-előadás címszereplője megkapta a legjobb pályakezdő díját, a jegyek hátán 1-10-ig osztályozó közönség szerint ez volt a legjobb előadás, a legjobb jelmeztervezőnek pedig Benedek Mari bizonyult (Hauptmann: Henschel fuvaros - Kamra). A legjobb főszerepek díját Tóth Ildikó (Molnár Ferenc: Az üvegcipő - Új Színház) és megosztva Szarvas József és Ternyák Zoltán (Mrozúek: Emigránsok - Pinceszínház), a legjobb férfi mellékszereplő díját Anger Zsolt (Murlin Murlo - kaposvári Csiky Gergely Színház) kapta. A legjobb dramaturgiai munkát Kiss Csaba végezte (De mi lett a nővel?; Csehov elbeszéléseiből - a győri Nemzeti Színház Padlásszínháza; az ebben nyújtott teljesítményével érdemelte ki Gyabronka József, Horváth Lajos Ottó és Honti György a Súgó különdíját). A zsűri különdíját a Pécsi Harmadik Színház (Heiner Müller: Kvartett), a Budapest Bábszínház (Diótörő) és a Kádár Jánost alakító Blaskó Péter (Szigethy András: Kegyelem - veszprémi Petőfi Színház) nyerte el.

Színházi szezonvég: New York Az Amerikai Színházak és Producerek Ligájának adatai szerint minden idők legjobb szezonját zárta a New York-i Broadway: az 1997-98-as évadban 11,5 millió nézőt regisztráltak, pedig a jegyek átlagára a tavalyi 47,24 dollárról 48,58-ra nőtt. A mérleg javulásához erősen hozzájárult két nagyméretű, új színház, az 1700, illetve 1800 férőhelyes, Disney-féle New Amsterdam és a Livent-féle Ford Center megnyitása is - az előbbiben mutatták be a hat Tony-díjjal jutalmazott Oroszlánkirályt, utóbbiban a szezon legtöbb bevételét hozó Ragtime-ot, amely négy Tonyt kapott, előbbi lett a legjobb musical, utóbbi a legjobb új musical. Négy díjat kapott a Kabaré felújítása, a prózai darabok közül pedig a Beauty Queen. A legjobb prózai előadás díját (az egyébként a Katona József Színház repertoárján is szereplő) Yasmina Reza-darab, a "Művészet" nyerte. Az említetteken kívül csupán a Pillantás a hídról fért be a Tony-nyertes előadások közé. A legjobb prózai főszerep Marie Mullen és Anthony LaPaglia, a legjobb zenés főszerep Natasha Richardson és Alan Cumming nevéhez fűződött. A regionális színházak 25 ezer dolláros díját a Denver Center Theater Co. nyerte.

Szentivánéj, Tódor emlékére Június 24-én, este nyolc után szentivánéji szellemidézésre várnak mindenkit a nemrég elhunyt Kelényi Krisztián Tódor barátai a Pál-völgyi barlangnál lévő völgykatlanba, ahová annak idején Tódor jóvoltából a NapNap Fesztiválra tódult ki a városi népség.

Pavarotti Ginger Spice helyén A nemrég kilépett Ginger nélkül szerepelt a Spice Girls Luciano Pavarotti szokásos, jótékony célú show-ján Modenában, ahol az operasztár is beállt a lányok közé új kislemezük, a Viva Forever előadására. A többek között Celine Dion, Jon Bon Jovi, Stevie Wonder és Natalie Cole részvételével, Spike Lee által rendezett koncert bevételét a polgárháború sújtotta Libéria gyermekeinek megsegítésére fordítják.

Közép-Európa Londonban Június 21. és július 12. között nagy osztrák kulturális offenzíva színhelye lesz London, de a program összeállítói Közép-Európa egészére gondoltak: a résztvevők listáján megtalálható Adam Michnik, Claudio Magris, Konrád György, Ivan Klíma, Krzysztof Penderecki, Kurtág György és a Laibach együttes neve, Hegyi Lóránd Szenzitivitás címmel rendez kiállítást, vetítik Michael Haneke, Dusan Hanák, Krzysztof Zanussi, Jerzy Stuhr és Szabó István filmjeit, a németországi Phralipe roma színház Lorca Vérnászát adja elő, egy szarajevói kamaraszínház Mrozúek Rendőrségét, a lengyel Rozmaitosci színház egy Witkacy-darabot. A fesztivált Göncz Árpád nyitja meg Közép-Európa kulturális sokrétűségéről szóló előadásával.

Let It Be, Lindáért A Linda McCartney emlékére tartott szentmisén a londoni St. Martin In The Fields-templomban csaknem harmincévi szünet után együtt - és a gyászoló gyülekezettel együtt - énekelt a Beatles három életben lévő tagja, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. Paul édesanyja, Mary emlékére írta a Let It Be-t, aki ugyanúgy mellrák következtében halt meg (Paul 14 éves korában), mint most áprilisban Linda.

Cyberia

Intel: antitrösztper + új processzor Az amerikai Federal Trade Commission (FTC) versenyügyi hivatala antitrösztpert indít az Intel ellen. A vád szerint a cég piacvezető helyzetét más cégek, például a Compaq, a Digital és az Intergraph helyzetének rontására használta fel. Az Intel szerint az FTC hibásan értelmezi az antitröszttörvényt; azt elismerik, hogy visszatartottak egyes, saját szellemi tulajdonukat képező információkat, ám a cég szerint ezt az antitröszttörvény nem tiltja.

Ettől függetlenül az Intel néhány héten belül megjelenteti a számítástechnikai piacnak szánt, eddigi leggyorsabb processzorait: a jelenleg forgalomban lévő csúcstartók, a 350 és a 400 Mhz-es mellett nemsokára piacra kerül a Pentium II chip 450 Mhz-es verziója. Megjelent a Celeron névre keresztelt, elsősorban olcsóbb gépekbe szánt 266 Mhz-es processzor is, a 300 Mhz-es változat pedig a közeljövőben várható, akárcsak a Pentium II Xeon: utóbbi a Pentium Pro utóda. A Merced kódnevű, következő generációs chipek piacra dobását viszont 2000-re halasztották.

Amazon.com: CD-biznisz Az Amazon.com online kereskedőház beindította a háló egyik nagy piaci lehetőségének tartott zenei CD-k forgalmazását. A CD Now vagy a Music Boulevard révén erős konkurensek várnak a három éve alapított, seattle-i székhelyű cégre, amely a zenei piacon komolyabb versenyre számíthat, mint amihez a könyveknél szokott. Piaci előrejelzések szerint az Interneten folytatott zenei kereskedelem a jelenlegi 300 millió dollárról indulva 2002-re elérheti a 2,5 milliárdot.

Hackerek az indiai atomkutatóban Számítógépes kalózok jártak az indiai Bhadha Atomkutató Központ rendszerében: a Milw0rm csoport tagjai a labor homepage-én (www.barc.ernet.in), a hibásan konfigurált "tűzfalon" keresztül jutottak be a helyi hálózatba, leszedték a kutatók e-mailjeit és számos más adatot, így a tervezett nukleáris projektek listáját és kutatási eredményeket is, kifelé menet pedig tiltakozásukat fejezték ki az atomrobbantások miatt. De az összegyűjtött információkat nem kívánják értékesíteni, csak figyelmeztetésnek szánták az akciót.

Lycos-szabadalom A Lycos szabadalmi jogot szerzett a cég által kifejlesztett póktechnológiára, vagyis a legtöbb keresőrendszer által a World Wide Web-oldalak tartalmának keresésére és indexelésére használt rendszerre. Ez automatizált szoftverrobotok segítségével működik, amelyek véletlenszerűen böngészik a hálót, milliónyi célinformációt gyűjtve. A szabadalmi jog annak az elismerését jelenti, hogy a Lycos úttörő szerepet játszott a web mai arculatának kialakításában. A hírre azonnal erőteljes emelkedésnek indult a cég részvényeinek árfolyama.

Narancs-lista Nr. 2? Az Internetto tudósítása szerint a Fidesz által - az uszító jellegű hozzászólások miatt - megszüntetett fidesz [at] listserv [dot] fidesz [dot] hu levelezőlista helyett új, a párttól független, nem hivatalos, Fidesz-orientációjú politikai vitafórumot indított Zsákai Tamás, egy korábbi listatag, aki letöltötte a listatagok e-mail-címét, így azoknak fel tudta ajánlani a belépést az új listára. A levelezőlistát Narancs-lista névre keresztelte, noha ezen a néven már 1994 óta üzemel lapunk olvasóinak levelezőlistája (narancs-l [at] caesar [dot] elte [dot] hu), melynek moderátora ezért névváltoztatásra kérte az új alapítót, aki ezt meg is tette, az új név: Fidibusz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.