Kulturális hírek

  • 1998. június 25.

Belpol

Készül a TrafóGőzerővel, s mint mondják, a tervezett ütemet tartva folyik a Liliom utcában a Trafó FMK, azaz az ipari műemlék transzformátorházból létrehozandó kortárs művészeti központ kialakítása. Ha minden jól megy, a Fiatal Művészek Klubjának kis stábja augusztus 2-án kezdhet behurcolkodni az épületbe, ahol az október 5-re tervezett, buliba torkolló "protokollátadás" után október 16-án a Budapesti Õszi Fesztivállal indulhat be a nagyüzem.
A Trafó elsősorban kiállítások, táncesemények, kortárs zenei hangversenyek befogadóhelyeként üzemel majd, a rockkoncertek rendezése attól is függ, mit mutatnak majd a hangemissziós mérések. Szabó György, a pillanatnyilag még a Petőfi Csarnokban működő FMK igazgatója a Narancsnak elmondta, az építkezés anyagi fedezete megvan, az intézmény jövőbeni működési költségeiről egyelőre tárgyalások folynak a művelődési minisztérium és a fővárosi önkormányzat illetékeseivel.

Díj Pohárnok Gergely, a MaNcs egykori képszerkesztője nyerte a Milánóban negyedik éve megrendezett Aprile nemzetközi rövidfilmfesztivál idei díját. A Hév című, fekete-fehér, 16 milliméteres, háromperces főiskolai film rendezője és operatőre is Pohárnok Gergely.

Rotten Television Még nem tudni, pontosan mikor, de ezzel a címmel indít heti félórás magazint a VH1 zenés tévéadón John Lydon. Az egykori Johnny Rotten önmagát adva ikonok lerombolását ígéri a mai populáris kultúra mindenféle területét érintő, Londonból sugárzott - az MTV Europe brit verziójának számító - műsorban, amelyet Európa tízmillió háztartásában lehet fogni.

Stones: újabb halasztás Keith Richards bordatörése után ezúttal Mick Jagger gégegyulladása miatt maradt el a Rolling Stones június 16-i milánói és 18-i barcelonai fellépése. Az énekes már fájó torokkal fejezte be a Bridges To Babylon turné európai nyitányán a nürnbergi hidegben adott koncertet, ezért nem vállalhatta az újabb szerepléseket.

Anne Frank Centrum, Berlin Az új zsinagóga közelében, a zsidó kommunikációs központ keretén belül megnyílt Berlinben az Anne Frank Központ, a londoni és a New York-i után a harmadik intézmény, amely az amszterdami Anne Frank Ház partnereként működik.

A Zene Ünnepe Országszerte ingyen szólt a zene a hét végén, A Zene Ünnepén, így a Gellért-hegyen is, a franciából honosított rendezvény központi színpadán, ahol vasárnap kifejezetten szép tömeg gyűlt össze a képünkön látható gambiai Ifang Bondi, Natacha Atlas és a Balanescuval kiegészített Muzsikás kedvéért.

Amerikai film: a 100 legjobb (?) Az Amerikai Filmintézet egy 1500 fős minta - többnyire filmkészítők, kritikusok, illetve olyan egyszerű filmbarátok, mint Clinton elnök - szavazatai alapján 100 év - 100 film címmel nyilvánosságra hozta az 1996-ig készült legjelentősebb, legnagyobb hatású amerikai filmek listáját. A szavazók a szakértők által összeállított 400 címből jelölhettek. Az élcsoport többé-kevésbé egyetértésre talált, annál több vitát kavartak a száz közé be nem került művek, nem fért be például Buster Keatontól A generális, Peter Bogdanovichtól Az utolsó mozielőadás vagy Spike Lee-től a Szemet szemért, hiányzik Ernst Lubitsch vagy a káprázatosan koreografált musicalekről ismert Busby Berkeley neve, sehol Greta Garbo vagy Fred Astaire és Ginger Rogers. A Top 100 közül 70 film 1950 után készült - a lista egyik bírálója szerint ezek nem azért nyertek, mert feltétlenül a legjobbak, hanem mert ezeket látták a szavazók. Öt filmmel képviselteti magát Steven Spielberg, néggyel Alfred Hitchcock és Billy Wilder, hárommal Michael Curtiz (Kertész Mihály), az inkább brit filmesnek nevezhető David Lean, Francis Ford Coppola, John Ford, John Huston, Stanley Kubrick, David Lean, Martin Scorsese, George Stevens, William Wyler és Charlie Chaplin - a listán szereplő négy némafilm közül hármat ő csinált -, a folytatások közül csak A keresztapa II. fért be. A legjobb film Oscarját elnyert 70 közül 33 került be a 100 közé. Íme az élcsoport:

1. Orson Welles: Az aranypolgár (1941)

2. Kertész Mihály (Michael Curtiz): Casablanca (1942)

3. Francis Ford Coppola: A keresztapa (1972)

4. Victor Fleming: Elfújta a szél (1939)

5. David Lean: Arábiai Lawrence (1962)

6. Victor Fleming: Óz, a csodák csodája (1939)

7. Mike Nichols: Diploma előtt (1967)

8. Elia Kazan: A rakparton (1954)

9. Steven Spielberg: Schindler listája (1993)

10. Gene Kelly: Ének az esőben (1952)

11. Frank Capra: Az élet csodaszép (1946)

12. Billy Wilder: Sunset Boulevard (1950)

13. David Lean: Híd a Kwai folyón (1957)

14. Billy Wilder: Van, aki forrón szereti (1959)

15. George Lucas: Csillagok háborúja (1977)

16. Joseph L. Mankiewicz: Minden Éváról (1950)

17. John Huston: Afrika királynője (1951)

18. Alfred Hitchcock: Psycho (1960)

19. Roman Polanski: Kínai negyed (1974)

20. Milos Forman: Száll a kakukk fészkére (1975)

Néhány érdekesség a hátrább végzettek közül: Woody Allen a 31. az Annie Hall-lal, D. W. Griffith a 44. az Egy nemzet születése révén, Dennis Hopper Easy Ridere a 88., Quentin Tarantino Ponyvaregénye pedig a 95. helyre csúszott be.

Mexikó 1924-1929 Tina Modotti, az olasz származású amerikai filmszínésznő (1896-1942), aki első férje halála után, 1923-ban a híres fotográfussal, Edward Westonnal Mexikóba költözött, ott egyrészt a baloldali mozgalom egyik aktív szimpatizánsa lett, másrészt maga is fotózni kezdett. Első kiállítását 1924-ben rendezte. Most, a mexikói nagykövetség segítségével Mexikó 1924-1929 címmel ötven felvételéből nyílt kiállítása Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban. Megtekinthető július 12-ig.

Gyász 89 éves korában elhunyt László Gyula régészprofesszor, sok száz tanulmány és több mint húsz könyv, köztük A honfoglaló magyar nép élete című kötet szerzője, a kettős honfoglalás elméletének atyja.

Frankfurti Könyvvásár: bizonytalanság Lemondott megbízatásáról az 1999-es Frankfurti Könyvvásár magyar szereplésének két felelőse, Sebesi István, aki a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban dolgozott, és Morcsányi Géza, a Frankfurt ´99 névvel, a szervezési feladatok koordinálására februárban létrehozott, de egyelőre be nem jegyzett közhasznú társaság igazgatója. Lemondásukat ugyan a távozó kormány kultuszminisztere, Magyar Bálint nem fogadta el, de a következő lépések már feltehetően az új kormányzat illetékességi körébe tartoznak majd.

San Francisco: Meleg/Leszbikus Fesztivál 24 ország 281 film- és videóalkotása vesz részt június 18-28. között San Franciscóban a 22. Nemzetközi Meleg és Leszbikus Filmfesztiválon. A programot Lisa Cholodenko High Art című, heroinnal fűszerezett leszbikus drámája nyitotta meg, és P. J. Castellaneta komoly meleg komédiája, a Relax - It´s Just Sex zárja.

Kerouac: naplók, örökösök A New Yorker legutóbbi száma kivonatokat közölt Jack Kerouac naplóiból - pontosabban az első könyve megjelenését megelőző, 1948-1950 közötti időszakból, mert a beatnemzedék névadója tinédzserkorától egészen 1969-ben bekövetkezett haláláig több mint 200 füzetet töltött meg feljegyzéseivel. A közölt részletek egyik érdekessége, hogy már 1948 augusztusában említést tesz arról, hogy Úton címmel regényt tervez írni két fickóról, akik autóstoppal igyekeznek Kaliforniába, keresnek valamit, amit nem igazán találnak meg, az útnak adják magukat, és aztán valami másban reménykedve térnek vissza; az Úton végül 1957-ben jelent meg.

Jack Kerouac örökségéért egyébként hosszú ideje pereskednek az örökösök, egy új-mexikói bíróság várhatóan a nyáron hoz döntést, elég zavaros ügy. Kerouac mindent édesanyjára, Gabrielle-re hagyott, aki 1973-ban hunyt el, s az örökséget az író harmadik és utolsó feleségére, Stella Sampasra hagyta, aki 1990-ben távozott az élők sorából, testvéreire hagyván az örökséget. Ezt a végrendeletet támadta meg az író második házasságából származó lánya, Jan Kerouac, aki két évvel ezelőtt, 44 éves korában meghalt, de végrendeletében egykori férjére, John Lashre és féltestvérére, David Bowersre (aki nem Kerouac-gyerek) hagyta a maga jogait, az irodalmi hagyaték gondozására pedig Gerald Nicosiát kérte fel, aki Memory Babe címmel publikált egy életrajzot Jack Kerouacról - Jan halála után ő vitte tovább a peres ügyet. Becslések szerint Jack Kerouac hagyatéka 10 millió dollárnyi értéket képvisel.

Cabiria éjszakái, "új" jelenettel Egy hatperces jelenettel kiegészítve restaurálták Rómában Federico Fellini 1957-es Oscar-díjas filmjét, a Cabiria éjszakáit: a moziban mindeddig nem látható jelenetben Cabiria (Giulietta Masina) egy titokzatos férfival találkozik, aki hátizsákjából élelmet osztogat a rászorulóknak. A film közepe táján lévő jelenetet állítólag Fellini tiltakozása ellenére a producer, Dino de Laurentiis vágatta ki túlzottan éles realizmusa miatt, bár egyes feltételezések szerint a katolikus egyháznak is köze lehetett a dologhoz (már amennyiben a képsor azt sugalmazza, hogy az egyház nem törődik eléggé az elesettekkel).

Hotel Nacional, a műemlék Nemzeti műemlékké nyilvánították a havannai Hotel Nacionalt, a kubai főváros tengerpartján álló, 464 szobás szállodát, amely 1930. december 30. óta fogadja a vendégeket, leginkább persze külföldieket.

A sofőr Picassói Szokatlan kiállítás látható Bécsben Picasso - Die geheime Sammlung (Picasso - A titkos gyűjtemény) címmel: Maurice és Jacqueline Bresnut gyűjteménye, akik 1967-1976 között a művész sofőrjeként is dolgoztak, az évek során számos rajzot, fotót, vázlatfüzetet és egyéb apró munkákat kaptak ajándékba Picassótól, s ezeket mutatja be a KunstHausWien augusztus 30-ig. A férj, Maurice Bresnut 1991-ben hunyt el, özvegye ezután határozta el a művek nyilvánosság elé tárását és értékesítését.

Cyberia

Jön a Win 98. Meg a Sony set-top box Magyarországon is, akárcsak világszerte, június 25-én jelenik meg a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 98, melynek magyar nyelvű változatát szeptember végére jelezte előre a cég itteni ügyvezetője, Reisz Attila. A Win 98 tartalmazza az Internet Explorer böngészőprogramot is.

A Sony bejelentette, hogy 1999 elején piacra dobja saját, a Microsoft Windows CE operációs rendszerével kompatíbilis set-top boxait. A televíziós internetezés egyik népszerű technológiáját megalapozó doboz lesz a Microsoft és Sony által közösen fejlesztett első termék, amellyel a két óriáscég az intelligens háztartási elektronikus eszközök piacát próbálja meghódítani.

Amerikai fejlődés A számítógéppel felszerelt amerikai háztartások száma tavaly 11,4 százalékkal nőtt, jelentette egy nemrégen közreadott felmérés. Több mint 45 millió háztartás, vagyis az Egyesült Államok háztartásainak 44,8 százaléka rendelkezik PC-vel.

A Disney az Infoseekben A Walt Disney felvásárolta az Infoseek részvényeinek 43 százalékát. A 465 millió dollárt érő részvénycsomagot megszerző médiaóriás jelentős profitbevételi forrást lát az internetes keresőszolgáltatást nyújtó cégben.

Hidrogénes laptop A laptopokat működtető akkumulátorok vagy sokáig bírják egy lassú feltöltéssel, de nagyok és nehezek, vagy könnyűek, de akkor csak rövid ideig tartanak ki. Német mérnökök nemrég ismertették újításukat ennek a problémának a megoldására: az alternatív energiaforrások kutatásával, például a napenergia-rendszerekkel foglalkozó Fraunhofer Intézetben egy olyan miniatűr, hidrogénnel táplált elemet készítettek, mely - a jelenleg megszokott lítium-ion akkumulátorok átlag háromórás teljesítményéhez képest - tíz órán keresztül láthatja el árammal a laptopot. Rendkívül rövid a töltési idő is: csak egy kis folyékony hidrogént kell beleönteni, és kész. A németek újítása, hogy a kocsiakkumulátorhoz hasonló cellákat speciális hártyarendszerrel olyan kicsi térfogatban tudják elhelyezni, ami alkalmassá teszi őket, hogy egy laptophoz csatolva áramot szolgáltassanak kémiai reakció útján.

C3-féleség Prágában is Az iNteRNeTTo tudósítása szerint a Soros Alapítvány Prágában is nyit egy, a budapesti C3 Központhoz hasonló média-művészeti laboratóriumot, amelyet a Silicon Graphics csehországi leányvállalata lát el eszközökkel, ugyanúgy, ahogy a pesti intézményt a magyar leányvállalat.

2000-probléma a pesti tőzsdén Az iNteRNeTTo értesülése szerint a múlt szerdán használhatatlanná vált a Budapesti Értéktőzsde határidős BUX indexének eddig működő gyorsjelentése, mivel a kötések lejárati határideje meghaladta a 2000. évet. A gyorsjelentésben eddig három számjegyű kód alapján rendezték a kötéseket időrendi sorrendbe: a három számjegy az évet és a hónapot jelölte, pl. BX901 = 1999. január. Ez a rendszer azonban már nem működik 2000-en túli dátumokkal.

Idekapcsolódik az MTI-ECO híre: a Vezető Informatikusok Szövetségének meglátása szerint ugyan a magyar vállalatok nagy részében már tudatosult a 2000. év-probléma, de hiányzik a szervező erő, amely makroszinten hangolná össze a felkészülést.

Figyelmébe ajánljuk