Kulturális hírek

  • 1998. július 2.

Belpol

Budapesti BúcsúA hétvégén rendezték meg hetedszer a Budapesti Búcsút, mely a magyar történelem ritka szerencsés pillanatai egyikének - a szovjet hadsereg kivonulásának - ünnepléséből az évek során egyre politikamentesebb népünnepéllyé változott; nagy kérdés, mi lesz ősszel, marasztalja-e újabb négy évre a főváros polgársága az egész banzájt kezdeményező főpolgármestert, Demszky Gábort, vagy netán búcsút int neki is.Kínai kultúrpolitika Miközben Clinton elnök Kínába utazott, New Yorkból érkezett hírek szerint július 7-én valószínűleg elmarad a Lincoln Centerben Tang Xianxu 1598-ban írott, A bazsarózsa palota című operájának bemutatója. Nigel Redden, a Lincoln Center Festival ´98 igazgatója kínai tisztviselőkkel való tárgyalása után állította, hogy Shanghai kulturális hivatala azt követelte a Kunju Opera útra kész társulatától, hogy csomagolják ki a jelmezeket és díszleteket (ez 500 láda megbontását jelenti), és próbálják végig még egyszer az illetékesek előtt a 20 óra hosszúságú előadást, hogy felülbírálhassák a darab modernizált interpretációját.
Ez, mint mondják, lehetetlenné teszi, hogy időben New Yorkba érkezzék a darab, amelyet hat estén keresztül szándékoztak bemutatni a Kínában született, de Amerikában élő Chen Shi-Zheng rendezésében. Az 500 ezer dolláros produkcióban 21 énekes szerepel(t volna).

Megint Woodstock Szórakoztatóipari komplexummá kívánják fejleszteni vállalkozók Woodstockot, pontosabban Bethel városát, a legendás 1969-es rockfesztivál színhelyét. A fesztivál 25. évfordulóján, 1994-ben több mint 250 ezer embert vonzott egy háromnapos rockesemény. Most a hosszú távra szóló terv első lépéseként egy szerényebb összeröffenés lesz A Day in the Garden (Egy nap a kertben) címmel augusztus 14-15-én, mikor is naponta legfeljebb 30 ezer jegytulajdonos hallgathatja a fellépőket: Ziggy Marley & The Melody Makers, Ten Years After, Stevie Nicks, Don Henley, Richie Havens, Lou Reed, Joni Mitchell, Pete Townshend (ez két nap műsora, de lehet, hogy augusztus 16-án is lesz valami). Max Yasgur betheli farmját, ahol 1969-ben a fesztivált rendezték, tavaly augusztusban megvásárolta Alan Gerry kábelüzletben utazó milliomos, akinek GF Entertainment nevű cége a betheli városfejlesztési társasággal együttműködve igyekszik zenetörténelmi zarándokhelyként újjáéleszteni Woodstockot. (További info: www.DayintheGarden.com)

Gyász 87 éves korában elhunyt Maureen O´Sullivan ír származású amerikai színésznő, aki - miután Frank Borzage amerikai rendező egy dublini lovasbemutatón felfedezvén Hollywoodba hívta - a 30-as években Johnny Weissmüller oldalán alakította Jane szerepét a Tarzan-filmekben, de több mint 60 filmben játszott, többek között a Karenina Annában (1935) és a Richelieu bíborosban (1935) is. A 80-as évek végén Francis Ford Coppola, illetve Woody Allen egy-egy filmjében (Peggy Sue Got Married; Hannah és nővérei) tűnt fel - Woody akkori élettársa, Mia Farrow az ő lánya.

36 éves korában elhunyt Brazília egyik legkedveltebb énekese, Leandro (sz. Jose Luiz Costa), aki fivérével, Leonardóval alkotott duójával nagymértékben hozzájárult a brazil country stílusnak nevezett sertanejo zene népszerűvé válásához. Leandrót, akinek a halálát rák okozta, június 15-én szállították kórházba szívrohammal, azóta Brazília lélegzetvisszafojtva várta az állapotáról szóló tudósításokat. Halálának hírére egy 17 éves rajongója öngyilkos lett: Lidia da Silva patkánymérget evett, miközben az énekes Pense en Mim (Gondolj rám) című albuma ismétlő lejátszási módban szólt a készülékén.

42 éves korában iszlám fanatikusok meggyilkolták Lounes Matoub algériai berber énekest.

73 éves korában meghalt Bende Zsolt énekes, az Operaház örökös tagja, a Zeneakadémia tanára.

Japán: botrány egy film körül Tüntetők több japán moziban botrányt okoztak - volt, ahol felhasogatták a vásznat - a Nanking 1937 című hongkongi-kínai koprodukció vetítésekor: a film, mint a címe is mutatja, 1937-ben játszódik, Nanking (mai nevén Nanjing) városában, melynek megszállásakor vérfürdőt rendezett a japán hadsereg, 300 ezer ember halt meg, köztük rengeteg civil. A hírügynökségi jelentés szerint jobboldali szélsőségesek tiltakoznak legzajosabban a film ellen, mert meggyőződésük szerint a több mint hatvan évvel ezelőtti eseményeket Japán lejáratása végett eltúlozzák.

Romák Közép- és Kelet-Európában Egy évekkel ezelőtt indult kiállítássorozat harmadik fejezete látható egészen az év végéig a Néprajzi Múzeumban: betekintés a térségben élő romák mindennapjaiba és művészetébe.

Támogatást kérsz? Légy decens Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága rendben lévőnek találta azt az 1990-ben született törvényt, amely kötelezővé tette a National Endowment for the Arts (NEA; kb. az ottani Nemzeti Kulturális Alap) számára, hogy a művészeknek adandó támogatások odaítélésénél vegyék figyelembe, megüt-e az illető alkotó tevékenysége bizonyos erkölcsi normát. A bírák 8:1 arányú többsége szerint nem sérti a szabad véleménynyilvánításnak az alkotmány első kiegészítésében rögzített jogát a törvény, amelyet azután fogadott el a Kongresszus, hogy Jesse Helms republikánus szenátor vezetésével erőteljes konzervatív kritika érte a NEA támogatási politikáját. Leginkább amiatt támadták a NEA-t, hogy támogatta Robert Mapplethorpe "szeméremsértő" fotókat is tartalmazó, retrospektív kiállításának megrendezését, illetve a Piss Christ című fotójáról hírhedt Andres Serranót. Az 1990-ben elfogadott törvény legfelsőbb bírósági felülbírálatát négy művész, Karen Finley, John Fleck, Holly Hughes és Tim Miller kezdeményezte, akiknek témái között jelentős helyet foglal el a szexualitás, később csatlakozott hozzájuk a National Association of Artists´ Organizations (Művészek Szervezeteinek Nemzeti Szövetsége). Értelmezésük szerint a művészi kifejezés szabadságáról folyt a vita, s a "decensség" kritériuma az alkotmánnyal ellentétes módon meggátolja bizonyos vélemények kifejtését. A legfelsőbb bíróság döntését egyébként egyetértően fogadta William Ivey, a NEA elnöke. A NEA tavaly 98 millió dollárral gazdálkodhatott, s annak ellenére, hogy az 1990-es törvény életbe lépése óta változtatott működésén, a konzervatív politikusok egy része legszívesebben megszüntetné, úgy, ahogy van. Newt Gingrich, a Kongresszus republikánus elnöke értékelése szerint a legfelsőbb bíróság érvényre juttatta az amerikai emberek azon jogát, hogy ne fizessenek olyan művészetért, amely sérti érzékenységüket.

Kapolcs ´98 Épp tíz éve, hogy Márta István zeneszerző - úgy is mint a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke - elindította a Kapolcsi Napokat, elegánsabb nevén a Művészetek Völgyét, melynek idei programját lapunk megjelenésével egy időben ismertetik a szervezők a Merlin Színházban. Annyi azonban előre is tudható, hogy július 17-26. között rengeteg koncert (In Line, Dresch, Tisza Bea stb.) mellett több alkalommal is játsszák Moliére Botcsinálta doktorát, Csiszár Imre rendezésében.

Vita Vörös Győző tevékenységéről Hetek óta szakmai vita zajlik a sajtóban Vörös Győző egyiptológus kutatásainak jogosságáról, illetve az általa publikált tudományos eredményekről. A legutóbbi fejlemény, hogy a hosszabb szünet után ismét megszólaló fiatal kutató a Népszabadságban közzétette a számára Egyiptomban kiadott régészeti koncesszió meglétét igazoló dokumentumot, s elmondta, hogy Thot-hegyi kutatásairól szóló tudományos beszámolóját várhatóan 1999-ben vagy 2000-ben publikálja könyvalakban, a hollandiai Leidenben.

Nyílt Társadalom Archívum: új szerzemények A 15 éve alapított Nemzetközi Helsinki Föderáció a Nyílt Társadalom Archívumnak adományozta a működését dokumentáló iratgyűjteményt, s ebből az alkalomból kiállítás is nyílt A nemzetközi Helsinki-mozgalom 23 éve címmel a CEU Centrális Galériájában (Bp. V. ker., Nádor u. 11.). 1983-ban azért jött létre a föderáció, hogy az 1975-ben Helsinkiben rendezett európai biztonsági értekezlet záróokmánya által garantált emberi szabadságjogok betartását - a szocialista országokban gyakorta: be nem tartását - ellenőrző, független nemzeti bizottságok tevékenységét összehangolja és segítse. Az első ilyen polgárjogi csoport Moszkvában alakult 22 évvel ezelőtt.

Európa Marilyn Manson nélkül Háromhetes turnéra volna hivatalos Európában a Marilyn Manson, de a zenekar dobosa, Ginger Fish mononukleózisban (mirigylázban) megbetegedett, ezért lemondták az utat.

Orwell, a feljelentő George Orwell műveinek húszkötetes új kiadása tartalmazza azt a több mint 130 névből álló listát is, amelyet az 1984 és az Állatfarm szerzője röviddel 1950-ben bekövetkezett halála előtt írt össze kommunistaszimpatizáns írókról, újságírókról, művészekről, politikusokról a brit kormányzat számára. Az, hogy Orwell készített egy ilyen jelentést, két évvel ezelőtt került nyilvánosságra, amikor feloldották a dokumentumok titkosságát, de maguk a listán szereplő nevek csak most, a könyvben, illetve az abból kivonatokat közlő Daily Telegraphban jelentek meg először (és nem is az összes, a még életben lévők neve továbbra is titok): köztük van például Charlie Chaplin, George Bernard Shaw, Stephen Spender költő, J. B. Priestley író.

Bóbita: happy end? Az UNIMA nemzetközi bábosszervezet nagydiplomáját nyerte el a múlt héten Pécsett a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon a Bóbita Bábszínház Hol van a világ vége? című produkciójának előadója, Szabó Zsuzsa, s ezzel egy időben - mint azt Rumi László rendező a Narancsnak elmondta - a Pécsi Nemzeti Színház illetékesei jelezték: az előadás létrehozói kb. 500 ezer forintért megvásárolhatják az intézménytől a darab további játszásának jogát és színpadi eszközeit. Ezt levonják a Bielsko Bialában tavasszal nyert összegből, amelyet az intézmény az előadók tiltakozása ellenére saját számlájára tett (lásd a múlt heti MaNcsot), a 4400 dollárból fennmaradó részt pedig kifizetik a művészeknek. Nem vagyunk mi tolvajok, nyilatkozta a Magyar Rádióban Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója.

Cyberia

Nyomozók az Albacompnál Múlt héten őrizetbe vették Minárovits Jánost, a legnagyobb magyar számítástechnikai magáncég, az Albacomp Rt. vezérigazgatóját és két helyettesét, akik ellen 2 milliárd forintot meghaladó sikkasztás és mintegy 250 millió forintnyi áfa jogosulatlan visszaigénylésének alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. Az Internetto tudósítása szerint azzal gyanúsítják őket, hogy éveken át nagy mennyiségű számítógép-alkatrészt hoztak be az országba, de a Távol-Keletről származó árut a számlákon írországi eredetűnek tüntették fel - ugyanakkor az MTI nem hivatalos forrásból származó értesülése szerint az áfa-ügyet májusban már vizsgálta a bíróság, s első fokon az Albacomp javára döntött. Dosztál György, a cég igazgatósági tagja kijelentette: termékeikbe beépítettek tajvani alkatrészeket is, de azokat gondosan tesztelték. Szerinte a vezetők őrizetbe vétele késleltetheti ugyan a cég közeljövőben tervezett tőzsdére kerülését, de mivel csak egy kisebb részvénycsomagot akarnak értékesíteni, helyzetüket ez nem befolyásolja kedvezőtlenül.

Microsoft-hírdömping Miközben június 25-én világszerte piacra került a Windows 98, a Microsoft új operációs rendszere, a cég hivatalosan is elismerte egy adatokat "elfogyasztó" hiba meglétét a Word 95 és 97 szövegszerkesztőben. Ez akkor jelentkezik, amikor a felhasználó nyomtatási céllal egy dokumentumot "ejt" a printer ikonba, s ilyenkor minden el nem mentett adat odavész. Nem lép fel viszont a hiba a megszokott módon (pl. a CTRL-P billentyűkombinációval vagy a File menüben lévő Print menüponttal) végrehajtott nyomtatásnál.

Bemutatkozott a Microsoft TerraServer névre keresztelt weboldala: a http://terraserver.microsoft.com címen elérhető, egy terabyte-ot meghaladó méretű adatbázisban világűrből és repülőgépről készített felvételeket lehet böngészni.

A washingtoni fellebbviteli bíróság döntése szerint a Microsoft kötelezheti a számítógépgyártókat arra, hogy az Internet Explorert is installálják Windows 95-öt futtató gépeikre. (Emlékezetes: az igazságügyi minisztérium és a Microsoft perét tárgyaló elsőfokú bíróság tavaly decemberben megtiltotta a szoftveróriásnak, hogy a két program kapcsolását követelje licencpartnereitől.)

A Matávé a Jásztel A Matáv Rt. aláírta a Jásztel Rt. megvásárlásáról szóló szerződést a társaság eddigi 50-50 százalékos tulajdonosaival, a holland KPN-nel és a svájci Swisscom-mal, s így 95 százalékos tulajdonrészt szerzett a 25 ezer vonalat üzemeltető cégben. A szerződés életbe lépéséhez a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulása szükséges. A Matáv azt tervezi, hogy 6 százalékkal csökkenti szolgáltatásainak árát a Jásztel körzetében.

Ifabo helyett Info Jövőre Ifabo helyett Info ´99 címmel rendez számítástechnikával, telekommunikációval, repro- és másolástechnikával foglalkozó nemzetközi kiállítást a Hungexpo - önállóan, miután a cég felmondta nyolc éve érvényben lévő szerződését az osztrák Expoconcept International GmbH-val, amellyel eddig közösen szervezték a budapesti Ifabót.

2000-probléma - korrekció Múlt heti számunkban az Internetto értesülése nyomán azt írtuk, a Budapesti Értéktőzsde határidős BUX-indexének gyorsjelentése használhatatlanná vált a 2000. év problémája miatt. Korrigálnunk kell: nem vált azzá, hibás táblázat valójában csak egyes újságokban jelent meg. Elnézést.

Figyelmébe ajánljuk