Kulturális hírek

  • 1998. július 9.

Belpol

Elhunyt Gábor Miklós79 éves korában elhunyt a háború utáni magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, Gábor Miklós Kossuth-díjas kiváló művész. 1940-ben végezte a színiakadémiát, hosszú évtizedeket töltött a Madách Színházban, de volt a Nemzeti, a kecskeméti Katona József, a Népszínház, a 90-es években pedig a Független Színpad és a Budapesti Kamaraszínház tagja is, fontosabb szerepeinek felsorolása - Hlesztakovtól Higginsen át dr.
Bernhardiig - túlfeszítené e teret. Már 1941-ben is kapott filmszerepet, de emlékezetesebb alakításainak sorát Radványi Géza Valahol Európában című alkotása nyitotta meg 1947-ben. 1970 óta rendezett is a színházban, és könyveket is írt: Tollal (1963), A színész árnyéka (1972), Feljegyzések Alceste-ről (1975), Kicsi-világ-háború (1976), Kos a Mérlegen (1990), Egy csinos zseni (1995), Sánta szabadság (1997).

Beatles-hírek A legújabb vizsgálatok azt mutatják, nem újult ki a torokrák, amellyel George Harrisont tavaly kezelték. "Nagyon szerencsés vagyok" - nyilatkozta az 54 éves gitáros.

Amerikában szerepel a Quarrymen, az az iskolai zenekar, ahol John Lennon a Beatles előtt játszott, majd odahívta Paul McCartneyt és George Harrisont is. A Quarrymen eredetileg 1957-59 között működött; a liverpooli Quarry Bank iskola egykori tanulói most 56-59 év közötti bácsik, egyikük sem lett zenész, van köztük kárpitos, építész, mosodás: Rod Davis, Len Garry, Pete Shotton, Colin Hanton és Eric Griffiths közel negyvenévi szünet után tavaly nyáron jöttek össze először, amikor jótékony koncertet adtak az omladozó liverpooli St. Peter-templom javára, ahol John és Paul megismerkedett. A történelmi találkozás évfordulójára időzített nyolc amerikai fellépésen a Quarrymen nem Beatles-dalokat játszik, hanem saját régi repertoárját, zömmel rock & roll-klasszikusokat; ezek hallhatók nemrég saját kiadásukban megjelent CD-jükön is, a címe: John Lennon´s Original Quarrymen Get Back - Together.

Gyász Elhunyt Virágvölgyi Péter, a Magyar Iparművészeti Főiskola Vizuális Kommunikáció Tanszékének vezetője.

Légi felvételek készítése közben lezuhant és életét vesztette Noel Archambault kanadai operatőr, aki a Galapagos: The Enchanted Voyage című háromdimenziós filmen dolgozott.

70 éves korában elhunyt Paco Toronjo spanyol flamencoénekes, akit a fandangó királyának tartottak.

40 éves korában meghalt Tony De Vit DJ és producer, a brit meleg diszkószíntér egyik legnépszerűbb zeneszolgáltatója, a londoni Kiss FM rádió munkatársa. Halálát csontvelőritkulás és tüdőgyulladás okozta.

Bálint András maradhat Várhegyi Attila, a kultusztárca leendő államtitkára és Bálint András, az épülő új Nemzeti Színháznak a leköszönő kormány által kinevezett igazgatója megbeszélést folytatott. Ezután a politikus kijelentette: továbbra is számítanak Bálint András munkájára, de vizsgálatot indítanak az erőltetett ütemben zajló építkezés költségvetésével kapcsolatban.

Kubaiak New Yorkban Nagy sikerrel szerepeltek a New York-i Carnegie Hallban a Grammy-nyertes Buena Vista Social Club című albumon szereplő kubai muzsikusok (életkoruk 41 és 90 között van), akiket Ry Cooder amerikai gitáros és a World Circuit/Nonesuch kiadó jóvoltából ismerhetett meg a világ. A harminc zenész két amszterdami fellépés után érkezett Amerikába, de ottani vendégszereplésük a Kubát sújtó kereskedelmi embargó miatti szervezési nehézségek következtében valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen esemény marad. A lemez közel egymillió példányban kelt el eddig, a koncert jegyei három nap alatt elfogytak.

Lengyel szuperprodukció Jerzy Hoffman rendező befejezte minden idők legdrágább lengyel filmprodukciójának forgatását: a Lengyelországot is megrázó, 17. századi ukrajnai kozák felkelésről szóló film a Nobel-díjas Henryk Sienkiewicz Tűzzel-vassal című regénye alapján készül, költségvetése 22 millió zloty, aminek előteremtése tizenegy évébe telt a rendezőnek. A legnagyobb mértékben a Kredyt Bank PBI által finanszírozott produkció költségeinek megtérüléséhez másfél millió mozijegyet kellene eladni - közvélemény-kutatások szerint minden második felnőtt lengyel megnézi majd. A film egyik főszereplője a lengyel származású Izabella Scorupco, aki nemrég Pierce Brosnan oldalán szerepelt a GoldenEye című James Bond-filmben. Premier: január 25-én Varsóban.

Royal Opera: több pénzt Elkészült a Sir Richard Eyre, a National Theater egykori igazgatója által fémjelzett jelentés a csődközeli állapotba került brit Royal Opera House helyzetéről. A jelentés nem javasolja sem az intézmény teljes privatizációját, sem a brit főváros másik operaházával való egyesítését, hanem az állami támogatás növelése mellett érvel, de indokoltnak tartja az intézmény igazgatásának átszervezését.

Magyar tánc New Yorkban Fiatal kelet-európai koreográfusok szerepeltek júniusban New Yorkban, a Dance Theater Workshop Bessie Schönberg színházában. Az East of Eden című fesztivál fellépőit tavasszal a MU Színházban, a Műhely Alapítvány által rendezett Kelet- és Közép-európai Tánctalálkozón válogatták ki: Peter Groll (Szlovákia), Olga Zitluhina (Lettország), Szasa Peljajev Kinetikus Színháza (Oroszország) és Iztok Kovac (Szlovénia) mellett Bozsik Yvette (Az Úrnő című produkcióval), Hargitai Ákos és Michaela Pein társulata, a Cie 2 in 1 (a Garlic Kiss című darabbal) és Juhos István (a Putto & Panja nevű formációból) mutatkozott be, az utolsó két napon már telt ház előtt. A magyarok utazását a Nemzeti Kulturális Alap, a Turizmus Rt. és a Soros Alapítvány támogatta.

Könyvet írna a Unabomber A New York Daily News jelentése szerint Theodore Kaczynski, azaz a levélbomba-merényleteiről hírhedt Unabomber, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti három ember meggyilkolása és több mint húsz megsebesítése miatt, felajánlotta a Simon & Schuster könyvkiadónak, hogy könyvet írna bírósági tárgyalásáról, a kiadó azonban nem tartott rá igényt.

Meglőttek egy Wu-tagot Egy rablótámadást követően megsebesült Ol´ Dirty Bastard (született Russell Jones), a Wu-Tang Clan egyik tagja: két férfi hatolt be a rapper brooklyni lakásába (az ajtó nem volt kulcsra zárva), összeszedték az ékszereket, majd miután hátba lőtték a házigazdát, leléptek. Szerencsére a golyó belső szervet nem érve távozott a rapper testéből, és sebesítette meg a karját. Ol´ Dirty Bastard kocsiba ült, kórházba hajtott, megröntgenezték, bekötözték, és marasztalták volna éjszakára is, de ő inkább, saját felelősségére, egy ismerőséhez ment. A 29 éves rapper, aki mostanában Osirisnek és Big Baby Jesusnak is nevezte magát, legutóbb februárban, a Grammy-díj átadásán keltett feltűnést, amikor afölötti csalódásában, hogy nem a Wu-Tangé lett a legjobb rapalbum, hívatlanul a színpadra szaladt, elszedte a mikrofont az épp köszönőbeszédet mondó Shawn Colvintól, és kifejezte mélységes bánatát.

Zsolnay-kerámiák A Zsolnay Vilmos által alapított pécsi gyárban 1853 óta készültek épületkerámiák és fajanszedények. A nemzetközi hírű műhely szecessziós kerámiáiból látható kiállítás szeptember 27-ig a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

Glastonbury: zene, sár, halál Mondhatni a mostanában szokásos módon zajlott az egyik legnagyobb brit rockfesztivál, volt zene is persze, de sár is, és gyászhír nélkül sem sikerült megúszni. Egy 25 éves férfit holtan találtak a sátrában, halálát az első feltételezés szerint kábítószer-túladagolás okozta. A rendőrségi mérleg: több mint 900 feljelentés, ebből közel 800 lopás miatt, 35 rablás, 13 garázdaság, csaknem 200 letartóztatás, ebből 33 kábítószer birtoklása, 60 drogkereskedés miatt. Egy verekedésben benne volt Tricky is, aki fejbe rúgott egy földön fekvő újságírót, akit a testőre előzőleg kiütött. Tricky az utóbbi időben megfenyegetett néhány embert, akik nem írtak elég szépen Angels With Dirty Faces című új lemezéről. Akárcsak tavaly, az eső most is sártengerré változtatta a fesztivál színhelyét, a dance-sátrat el is mosta a víz, de a főszervező Michael Ewis hallani sem akar arról, hogy jövőre más, kevésbé esőgyanús időpontra tolja a rendezvényt, amely 100 ezer vendégével rekordot állított be 28 éves történetében. Az összes számla kifizetése után várhatóan félmillió font jut majd jótékony célra.

Kossuth beszéde németül A történelmi jelentőségű beszédeket publikáló sorozatában az Europäische Verlagsanstalt megjelentette németül Kossuth Lajos beszédét, melyben az 1848-as forradalom egyik vezére 200 ezer katonát és 42 millió forintot kért a magyar Országgyűléstől. A könyv utószavát Dalos György írta.

Picasso szülőháza János Károly spanyol király és felesége nyitotta meg ismét a nagyközönség számára Pablo Picasso malagai szülőházát, amelyet 150 millió peseta költséggel renováltak. A városban egyébként egy nagy Picasso-múzeum építését tervezik.

Ligeti-ünnep Hamburgban Bécs, Los Angeles és Tokió után Hamburgban - ahol 1973 óta él, és ahol 1989-ig tanított - is megünnepelték Ligeti György 75. születésnapját. A hamburgi Ligeti Fesztiválon ősbemutatót nem tartottak, de a koncerteken húsz zenedarab képviselte a komponista utóbbi ötven aktív évét.

Curtis Mayfield: amputáció Térde alatt amputálni kellett a legendás soulénekes jobb lábát: az 56 éves Curtis Mayfield, aki 1990 óta nyaktól lefelé mozgásképtelen, ennek ellenére azt közölte, amint lehetséges, dolgozni kezd új lemezén.

Új Webber-musical Ötévi szünet után új musicallel jelentkezett Londonban Andrew Lloyd-Webber: a Whistle Down The Wind Bryan Forbes 1962-es angol filmje alapján készült, szövegét Jim Steinman írta: három gyerekről szól, akik tévedésből Jézus Krisztusnak hisznek egy szökött rabot, aki az apjuk istállójában (jászoljában) bújt el. A film Angliában játszódik, a musical helyszínét Amerika mélyen vallásos, úgynevezett Bibliaövezetébe, Louisiana államba tették át. Már elővételben hárommillió fontért keltek el a jegyek.

Cyberia

George Michael online Július 16-án online randevút ad rajongóinak George Michael: a brit énekes azt ígéri, két órán keresztül őszintén válaszol minden kérdésre a www.aegean.net site-on, ahol egyébként bele lehet nézni a 35. születésnapi buliján készült filmbe is.

KSH-felmérés a Netről Az iNteRNeTTo tudósítása szerint a Központi Statisztikai Hivatal elkezdte a magyarországi Internet-használat rendszeres statisztikai felmérésének előkészítését. Kétféle felmérést terveznek: a felhasználói szokásokat évente összesített, online kitölthető, önkéntes kérdőívvel fogják vizsgálni, a kereskedelmi Internet-szolgáltatókat pedig a 194/1994 (XI. 4.) sz. kormányrendelet értelmében havi, negyedéves és éves adatszolgáltatásra kötelezik. A szolgáltatóknak az előfizetői számra és forgalomra vonatkozó összesítéseket havonta kell elkészíteniük, 1998 januárjáig visszamenőleg.

Internet Explorer: védett márkanév? A Microsoft hajlandó 5 millió dollárt fizetni Dhiren Ranának, hogy az végre ejtse a cég ellen védjegybitorlás miatt indított perét. Rana 1995 végén perelte be a Microsoftot, amikor az előállt Internet Explorer nevű böngészőprogramjával, mert ő korábban ugyanezzel a névvel készített egy böngészőt egy azóta tönkrement illinoisi Internet-szolgáltatónak, a SyNetnek.

Matáv- és Pantel-fejlesztések Az MTI-Eco híre szerint a Matáv Rt. hat dél-pesti kerületben (X., XVI., XVII., XVIII., XX. és XXIII.) megkezdte kábeltelevíziós szolgáltatását, amely egyelőre 34 programot tartalmaz, de ez 80-ra növelhető. A távközlési társaság a kábeltévés tevékenységre 50 millió Ft-os törzstőkével új társaságot alapított MATáVkábelTV Kft. néven. 2001-ig mintegy 7 milliárd Ft-ot fordítanak a hálózat kiépítésére, ami 7-9 év alatt térül meg. A szolgáltatás a telefonhálózattól független, optikai szálas hálózaton működik, melyen kísérleti jelleggel 1999 közepén várható az Internet-szolgáltatás beindítása is.

Év végén az ország négy-öt nagyvárosában, köztük Budapesten, megkezdi üzleti kommunikációs szolgáltatásait a PanTel Rt. Hegyeshalom-Budapest-Miskolc tengelyében kész a hálózat, most a leágazásokat építik. A PanTel Rt. kezdetben 100 millió dollárt költ fejlesztésre. Az összeg egy részét már felhasználták, jövőre valószínűleg új forrásokat kell felkutatni. Még nem eldöntött, hogy alaptőke-emeléssel vagy hitelfelvétel révén jut-e újabb összegekhez a társaság.

Soros és a 2000-zűr Soros György a bolgár távközlési vállalattal közösen szoftvercéget alapít a 2000. év-probléma megoldására. Soros 3 millió dollárt fektet majd a külföldi megrendelésekre dolgozó Rila Software nevű vegyes vállalatba, melynek 15 százalékát birtokolná a bolgár távközlési vállalat, amit az távközlési szolgáltatásokkal és a telephely átadásával fizetne ki. A cég 500 bolgár programozónak ad majd munkát.

Figyelmébe ajánljuk