Kulturális hírek

  • 1998. július 16.

Belpol

Coppola 80 milliójaA Los Angeles-i bíróság 20 millió dollár kártérítést és 60 millió dollár pénzbüntetést ítélt meg Francis Ford Coppola javára a perben, melyet a rendező 1995-ben indított a Warner Bros ellen, mert a filmstúdió törvénytelenül akadályozta meg, hogy régóta dédelgetett Pinocchio-filmtervét átvigye a Columbiához. A Warner jogértelmezése szerint érvényes szerződésük volt Coppolával erre a produkcióra, a rendező szerint nem - az esküdtek neki adtak igazat, a stúdió viszont bejelentette fellebbezési szándékát a büntetési tétel "nevetségesen" magas volta miatt.India: letartóztatnák Murdochot? A delhi bíróság letartóztatási parancsot adott ki Rupert Murdoch ellen, amiért az ausztrál médiacár háromszor is elmulasztott eleget tenni az idézésnek, hogy válaszoljon azokra a vádakra, melyek szerint a tulajdonában lévő indiai Star TV műholdas hálózat állítólag obszcén filmeket sugárzott.
Murdochot egy delhi jogász, Arun Aggarwal jelentette fel, akinek célja az efféle kulturális környezetszennyezés eltüntetése.

Franciaország a világbajnok A házigazda franciák győzelmét hozta a labdarúgó világbajnokság, miután a döntőben 3-0-ra legyőzték Brazíliát (lásd még 27. oldal), a harmadik helyért vívott mérkőzésen Horvátország-Hollandia 2-1.

Ralph Fiennes Pesten forgat Sajtótájékoztatón számolt be új filmje budapesti forgatásáról Szabó István: Oscar-díjas rendezőnk egy magyar család több nemzedékének felemelkedéseit és bukásait bemutató, a múlt század közepétől kezdve száz éven átívelő történeten dolgozik. A film címe várhatóan A napsugár íze lesz, premierjét a következő cannes-i fesztiválra, forgalmazását jövő őszre tervezik. Operatőre Koltai Lajos, díszleteit F. Kovács Attila tervezi, főszerepét Az angol beteg óta immár magyar szakosnak tekinthető Ralph Fiennes alakítja, a hazai erőket Törőcsik Mari, Hirtling István, Igó Éva és mások képviselik.

Díj, díj Berzsenyi Krisztina, Mispál Attila Altamira című filmjének látványtervezője nyerte a legjobb látványterv díját Münchenben, a filmfőiskolások nemzetközi fesztiválján. Ugyanitt a Halberstadt című film fotografálásáért Jutta Poklmann kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, ő idén diplomázott Budapesten, a filmművészeti főiskola külföldi osztályában.

A kanadai Charles Binamé Le coeur au poing című alkotása nyerte a 33. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, a dokumentumfilmek között az amerikai Julia Loktev Moment of Impact és a cseh Helena Trestiková Édes évszázad című munkája lett az első. A legjobb alakítás díjait az amerikai Julia Styles és a lengyel Olaf Lubaszenko kapta.

Megmentett műkincsek ´98 Július 19-ig látható az Iparművészeti Múzeumban a friss diplomás restaurátorok kiállítása.

John McLaughlin A 70-es években még frissként ható jazz-rockot hozta a Budai Parkszínpadra John McLaughlin, az egykori Mahavishnu Orchestra és a Shakti gitárosa, aki hosszú pályája során olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Carlos Santana, Bill Evans vagy - mint legutóbb, 1996-ban Budapesten is - Al DiMeola és Paco De Lucia.

Látvány Díszlettervezők és képzőművészek vették birtokba nyárra a Műcsarnok tereit: Látvány - Magyar művészet a színház és a film között című kiállításuk augusztus 16-ig tekinthető meg.

Fesztiválszezon Kapolcson, valamint a szomszédságában fekvő Vigándpetenden, Taliándörögdön és Monostorapátiban július 17-én kezdődik és 26-ig tart az immár tízévessé lett tíznapos vigasság, fellép mások mellett az Amadinda, Cseh Tamás, a Dresch Quartet, a Kalyi Jag, a Mandel Quartet, a Marokkói Gyermekkórus, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Budapesti Kamaraopera, a Kolibri és a Merlin társulata.

Zsámbékon, ahol az immár 16. éve futó Zsámbéki Szombatok idei, augusztus 16-ig tartó etapja már túl van egy-egy aradi, sepsiszentgyörgyi és kijevi Don Juan-interpretáción, július 18-án délután a Bab Társulat bábműsora, este a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nádas Péter-előadása, a Találkozás következik, a 24-26-i hétvége pedig a Határokon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók VII. Találkozójáé, illetve a Tiranai Nemzeti Színház Múzeum című komédiájáé.

Szegeden július 20-26. között Thealter International címmel rendezik meg a Szabad Színházak VIII. Nemzetközi Találkozóját, ahol cseh, izraeli, orosz és szlovák vendégek, illetve a Csillag börtön színházi csoportja mellett a fellépők sorában található: Halász Péter, Opál, Picaro, Atlantis, Szkéné, Andaxinház, OFF, Hattyú Gárda, Metanoia és Szőke Szabolcs Hólyagcirkusza.

Tihanyban az Ünnepi Játékok keretében augusztus 4-én Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusával egy műsorban, az európai kontinensen elsőként szólal meg Paul McCartney Standing Stone című zeneműve; bemutatja a Szent István Konzervatórium Szimfonikus Zenekara és Oratóriumkórusa és a Tihanyi Gyermekkórus.

Budapesten augusztus 27. és szeptember 3. között Zsidó Nyári Fesztivált rendez a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja, a műsorban szerepel egy nemzetközi klezmerfesztivál a Kongresszusi Központban, több kántorhangverseny a Dohány utcai zsinagógában, zsidó filmnapok az Örökmozgóban és Kóser Kabaré a Vidám Színpadon.

Balhé egy indonéz koncerten Kisebbfajta zavargás tört ki Dzsakarta központjában, miután az egyik legnagyobb indonéz popsztár, Iwan Fals koncertjének közönsége megrohamozta a színpadot. Az énekes és zenekara elmenekült a rajongók túlzott szeretete és a röpködő tárgyak elől, az ingyenes műsor félbeszakadt, az ötezres tömeg pedig felborogatandó autókkal találta szemben magát, meg persze rendőrökkel és katonákkal, akárcsak május közepén, amikor a zavargások Suharto elnök lemondásához vezettek.

Ol´ Dirty Bastard folyt. Három nappal azután, hogy kirabolták és hátba lőtték, majd saját kocsiján elhagyta a kórházat, Ol´ Dirty Bastardról, a Wu-Tang Clan alapító tagjáról az a hír járja, bolti tolvajlás bűnébe esett: egy Virginia Beach-i üzletben állítólag zártláncú kamera rögzítette, amint a rapper felpróbált egy 50 dollárba kerülő Nike edzőcipőt, majd fizetés nélkül távozott.

Szolzsenyicin új műve Oroszország az összeomlásban címmel Moszkvában megjelent Alekszander Szolzsenyicin legújabb könyve, ahogy a címe is sejteti, a Szovjetunió utáni katasztrofális helyzetről.

Rippl-Rónairól, Mészölyről Svájcban A Neue Zürcher Zeitung hosszú cikkben méltatja Rippl-Rónai József retrospektív kiállítását, amely szeptember 6-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában, kiemelve, hogy utána a Nabis Museumba, Saint-Germain-en-Laye-ba utaznak a művek.

Hasonlóan elismerő hangú kritika olvasható a svájci napilapban Mészöly Miklós Hamisregény című, itthon 1995-ben megjelent kötetéről, amelyet Hans Skirecki fordításában (Familienflut címmel), Nádas Péter utószavával adott ki a müncheni Babel-Verlag.

MTV-fejlesztések A Viacom tulajdonában lévő MTV Networks Europe és az Internet szolgáltató PSINet Londonban, az ICA kortárs művészeti központban ismertette Európa első, folyamatos adást közvetítő internetes tévécsatornája, az M2 Europe terveit. Az USA-ban 1996 óta már 9 millió háztartásban megtalálható M2 augusztus 3-tól látható majd az Interneten keresztül, ingyen, a hasonló nevű kábeltévé-csatorna októberben startol (bővebb info: www.m2europe.com).

Ezzel párhuzamosan MTV Radio Productions néven az MTV Europe létrehozott egy szervezetet azzal a céllal, hogy a zenés tévéadó műsorát önálló rádióműsorrá fejlessze. Amerikában pedig a CBS rádióhálózatával együttműködve indított nyári marketingakciót az MTV, helyi adókon jegyeket lehet nyerni az MTV-ben futó zenekarok koncertjeire.

Rekordár Chaucer-ért A Christie´s londoni aukcióján rekordáron, 4,6 millió fontért talált gazdára Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művének első kiadása. A William Caxton 15. század végi nyomdájából való könyvnek összesen tizenkét példánya létezik; a vevő: Sir Paul Getty milliárdos.

Holtudvar A Műcsarnok Látvány című kiállításához kapcsolódó előadások sorában, Horgas Péter terében mutatta be új darabját az Atlantis Színház: Greifenstein János Holtudvarát Horgas Ádám rendezte, aki Ágens, valamint Greifenstein János (az egykori 2. Műsor együttes tagja) mellett a darab zenéjének megírásában is közreműködött. A főbb szerepeket Molnár Éva, Schmied Zoltán, Farkas Péter és a szerző alakítja.

Megtalált műkincsek 1968 májusában tűnt el Romániából, Szeben városának Brukenthal Múzeumából az a nyolc festmény, amelyek közül négyet nemrég Miamiban megtaláltak: a XV., a XVI. és a XVII. századból való olajfestményeket és egy XVII. századi temperát - együttes értékük az egymillió dollárt is meghaladhatja - személyesen Emil Constantinescu román elnök viheti haza Washingtonból. A képekre azután találtak rá, hogy birtokosuk, egy román emigráns fel akarta becsültetni őket egy New York-i műkereskedővel, aki kapcsolatba lépett holland szakértőkkel, azok azonosították a műveket, és értesítették az amerikai hatóságokat. Az egykori politikai menekült állítása szerint még Ausztriában vette a képeket egy cigányasszonytól, s nem tudta, hogy lopott holmik. A hiányzó képek között van egy-egy Van Dyck és Holbein is: hogy ezek is előkerüljenek, az Interpol körözni kezdte a "cigányasszonyt".

Egy római, illetve egy torinói lakásban megtaláltak négy festményt - három Van Goghot és egy Cézanne-t -, melyeket még idén májusban raboltak el fegyveresek a római Villa Borghese parkjában lévő modern képtárból. A képek túl ismertek ahhoz, hogy el lehessen adni őket, ezért az olasz illetékesek attól tartottak, megrendelésre lopták el őket, s amikor a nyolc tettes nyomára bukkantak, a legnagyobb óvatossággal kapcsolták le őket, nehogy a műkincseknek baja essék.

Cyberia

BBC: digitális tervek A következő öt évben mintegy egymilliárd fontot kíván fordítani digitális televíziós, rádiós és online szolgáltatásaira a BBC, jelentették be Londonban. Az összeg ötévi előfizetési díj egytizedének felel meg, de a BBC már tavaly is 96 millió fontot költött digitális szolgáltatásaira.

Infokom Egyesület Tíz élenjáró magyar távközlési és számítástechnikai vállalat (Ericsson, IBM, KFKI, Matáv, Nokia, Pannon GSM, Siemens, Synergon, Számalk, Westel 900) első számú vezetője megalapította az Infokom Egyesületet, melynek - az Internetto tudósítása szerint - fő célja, hogy részt vegyen a hazai információs társadalom kialakításában, képviselje a tagok közös érdekeit, a jogalkotási és szabályozási folyamatokban megfogalmazza a szakmai álláspontokat. Az egyesület nyitott, de csak legalább 300 főt foglalkoztató, 5 milliárd forintot elérő árbevételű cég kérheti felvételét.

PsiNet: el Bajorországból Bajorországból más, az Internetet liberálisabban kezelő országokba költözteti webszervereit az amerikai PsiNet Internet-szolgáltató, mert egy bajor bíróság májusi ítélete szerint a szolgáltatók felelősek az ügyfeleik által feltett és a hálózatukon keresztül elérhető anyagok tartalmáért (Felix Somm helyi CompuServe-igazgatót a bíróság két év felfüggesztettre ítélte online-pornográfia miatt.) A PsiNet bajor szervereit Amszterdamba, Párizsba és Londonba helyezik át, Németország többi részéből azonban nem költözik el a Japánban, Kanadában, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Svájcban, Angliában és Afrikában is jelen levő cég.

Hackerek az atombomba ellen Az indiai atomkutató központ webszerverére betörő Milworm hackercsoport több mint 300, sport-, szex-, üzleti, rajongói és egyéb kiadványokat tartalmazó weboldalt változtatott meg az EasySpace angol webszolgáltató szerverén. A valószínűleg rekordot jelentő betörés állítólag mindössze egy órát vett igénybe: egy biztonsági rést kihasználva több mint 300 kliens oldalainak helyére egy gombafelhős fényképpel illusztrált atombomba-ellenes kiáltvány került.

Bowie Internet-szolgáltatása Augusztustól Internet-szolgáltatóként, 19,95 dolláros havi előfizetési díjért "cenzúrázatlan Net-eléréssel", davidbowie.com-os e-maillel és Bowie Explorerrel kedveskedik rajongóinak David Bowie. A portal-site-ok mintájára készülő Bowie.net az énekeshez kapcsolódó infók, videók, koncertfelvételek mellett zenei, gazdasági, sport- stb. híreket is szolgáltat. Bowie másfél éve elsőként tette köztulajdonná kereskedelmi forgalomban értékesíthető kislemezét CD-minőségben letölthető mpeg-formátumban.

Titkosítóprogramok: enyhébb exportszabály Az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint a nyáron életbe lépő új rendeletek enyhítik a titkosítóprogramok exportjának eddigi szigorú korlátozását. 45 ország bankjai, hitelkártya-, bróker- és egyéb pénzügyi cégei bármilyen erősségű amerikai titkosítóprogramot vásárolhatnak majd. Az új szabályok a világ pénzügyi intézményeinek 70 százalékát érintik. Az amerikai cégek eddig csak letétbe helyezett kulccsal ellátott titkosítóprogramokat exportálhattak, minden eladást külön engedélyeztetniük kellett, s ez gyengítette piaci helyzetüket.

Figyelmébe ajánljuk