Kulturális hírek

  • 1998. július 30.

Belpol

Sára IndiájaSára Sándor operatőr-rendező, civilben a Duna TV elnöke, 1994-ben, a Vigyázók című filmje bombayi bemutatója alkalmából készítette azokat a felvételeket, amelyek most augusztus 23-ig láthatók a Mai Manó Fotógalériában, Budapesten.Joyce a csúcson A Random House amerikai kiadó Modern Library című könyvsorozata által fölkért tíztagú zsűri (benne két Európában is ismert író, William Styron és Gore Vidal) összeállította a 20. század száz legjobb angol nyelvű regényének listáját, ami természetesen azonnal vitát kavart - hogy miért maradt ki például Thomas Pynchon vagy a Nobel-díjas Toni Morrison, hogyhogy sehol egy afrikai vagy ausztrál író, nem beszélve arról, hogy mivel a listán szereplő művek közül sokat a Modern Library jelentetett meg, a dolog reklámfogásként is felfogható.
Íme az élcsoport (zárójelben a kiadó által szintén közzétett, online kért olvasói vélemények szerinti helyezés; ezen egyébként Ayn Rand Atlas Shrugged című regénye az első Frank Herbert Dűnéje és J. D. Salinger Zabhegyezője előtt):

1. James Joyce: Ulysses (15.)

2. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby (23.)

3. James Joyce: Ifjúkori önarckép (82.)

4. Vladimir Nabokov: Lolita (28.)

5. Aldous Huxley: Szép új világ (38.)

6. William Faulkner: A hang és a téboly (34.)

7. Joseph Heller: A 22-es csapdája (16.)

8. Arthur Koestler: Sötétség délben (83.)

9. D. H. Lawrence: Szülők és szeretők

10. John Steinbeck: Érik a gyümölcs (37.)

11. Malcolm Lowry: A vulkán alatt (61.)

12. Samuel Butler: The Way Of All Flesh

13. George Orwell: 1984 (29.)

14. Robert Graves: Én, Claudius

15. Virginia Woolf: A világítótorony (66.)

16. Theodore Dreiser: Amerikai tragédia

17. Carson McCullers: Magányos vadász a szív (60.)

18. Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd (35.)

19. Ralph Ellison: A láthatatlan (51.)

20. Richard Wright: Meghajszolt vad

21. Saul Bellow: Henderson, az esőkirály

22. John O´Hara: Appointment In Samarra

23. John Dos Passos: U.S.A. (trilógia)

24. Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio

25. E. M. Forster: Út Indiába

A legtöbb címmel, néggyel, a lengyel anyanyelvű Joseph Conrad szerepel a listán, utána Joyce (az 1. és 3. helyen kívül a Finnegan ébredése a 77.), Faulkner, Henry James, E. M. Forster és D. H. Lawrence következik hárommal. Orwell Állatfarmja a 31., Golding műve, A legyek ura a 41., Hemingway Fiestája a 45., Henry Miller Ráktérítője az 50., a Meztelenek és holtak révén Norman Mailer az 51., az Útonnal Jack Kerouac az 55., a Zabhegyezővel Salinger a 64., a Gépnaranccsal Anthony Burgess a 65., az Éjfél gyermekeivel Salman Rushdie a 90., a zsűri egyik tagja, William Styron a Sophie választása révén becsúszott a 96. helyre, az Oltalmazó éggel pedig Paul Bowles a 97. (Részletek: www.randomhouse.com/modernlibrary/100best; képünkön Az éjféli Joyce, Desmond Harmstworth rajzán.)

Gyász 74 éves korában meghalt Alan Shepard, az első amerikai űrhajós (1961. május 5-én, 23 nappal a szovjet Jurij Gagarin után, 15 percet töltött az űrben a Freedom 7 rakéta fedélzetén) s az első ember, aki - földi parancsnoka tiltása ellenére - golfozott a Holdon (1971-ben az Apollo-14 parancsnokaként akkorát ütött a labdába, amekkorát a Földön lehetetlen). Mivel véleménye szerint Tom Wolfe Az igazak című könyve nem festett egészen pontos képet a legelső amerikai űrhajósokról, egyik társával, Donald Slaytonnal együtt Moon Shot: The Inside Story of America´s Race to the Moon címmel ő maga is megírta saját sztoriját.

Életének 83. évében elhunyt Lamberto Gardelli olasz karmester, aki a 60-as években az Operaház karnagyaként dolgozott, de később is rendszeresen visszatért vezényelni Budapestre - legutóbb három éve Verdi Othellóját dirigálta nálunk.

68 éves korában meghalt Antonio Saura spanyol festőművész, aki 1957-ben más festők és írók társaságában megalakította a Franco-rendszert avantgárd oldalról kritizáló El Paso nevű csoportot, szerepelt a Velencei Biennálén és a kasseli Documentán, legismertebb műveinek egyike a 133 képből álló Don Quijote-sorozat.

69 éves korában elhunyt Hermann Prey operaénekes, számos baritonszerep világhírű alakítója, aki 1988-ban operarendezőként is bemutatkozott Salzburgban.

Meghalt Vlagyimir Dugyincev szovjet-orosz író, aki a hruscsovi olvadást követően külföldön is ismertté vált Az ember nemcsak kenyérrel él című regényével. 79 éves volt.

Német Csehov-múzeum Egy német fürdővárosban, Badenweilerben múzeumot rendeztek be Anton Pavlovics Csehov emlékére, akit 1904-ben a Fekete-erdőben lévő fürdőhelyen ért a halál. A százhúsz négyzetméteres alapterületen, egy egészségház oldalsó traktusában berendezett kiállításon képeket, fotókat, tárgyakat (köztük az író cvikkerét) és újságkivágásokat mutatnak be.

Hemingway-ünnep Habár az író születésének századik évfordulója csak 1999-ben esedékes, Madridban már megnyílt Ernest Hemingway centenáriumi kiállítása: nincs hiba, csupán - az ügyes marketingtrükk mellett - ragaszkodás a "Papa" egyik füllentéséhez. Az ifjú Hemingway ugyanis igazi életkoránál egy évvel idősebbnek hazudta magát, hogy mentőautó-sofőrként ott lehessen az első világháború olasz frontján. A közel száz fotót és az első kiadású spanyol Hemingway-könyveket bemutató kiállítást egyik életrajzírója, Jose Luis Castillo-Puche szervezte, akivel az 50-es években Spanyolországban barátkoztak össze.

Közben a floridai Kew Westben, ahol Hemingway 1929 és 1940 között élt, zajlik a hagyományos - hasonmásversennyel egybekötött - évenkénti Hemingway-fesztivál, aminek idén a szokásosnál több köze van az íráshoz: tiszteletét tette az író unokája, Lorian Hemingway Baker, aki Walking on Water címmel nemrég jelentette meg memoárját (nem nagyapjáról szól, akit nem is ismert, hanem saját gyermekkoráról és - ami persze az íróra emlékeztet - horgászszenvedélyéről és az alkohollal folytatott küzdelméről).

Megemlékezés Mauthausenben Augusztus 8-án, a mauthauseni koncentrációs tábor létesítése 60. évfordulóján emlékkoncertet rendeznek a felső-ausztriai helységben a világhírű, osztrák származású jazzmuzsikus, Joe Zawinul és Gerhard Roth regényíró közreműködésével, beszédet mond Frank Hoffmann.

Magyar Kultúrintézet New Yorkban Az új kultuszkormányzat kibővíti a külföldön működő magyar kulturális intézetek hálózatát: New Yorkban is lesz ilyen, jelentették be a kulturális intézetek vezetőinek budapesti értekezletén.

NEA: van pénz Az amerikai képviselőház 253:173 arányban megszavazta a National Endowment for the Arts 98 millió dolláros költségvetését, így az alap további egy éven át tudja támogatni a különböző művészeti ágak képviselőit és intézményeit annak ellenére, hogy néhány vitatható döntés miatt konzervatív oldalról felmerült az egész szervezet megszüntetésének igénye. A támogatók szerint a NEA működésének 33 éve alatt mintegy százezer ösztöndíjat osztottak ki, s ezek közül csak negyven kavart vitát.

Magyarok Salzburgban Fischer Iván vezényletével a Mozart- és Biber-műveket megszólaltató Budapesti Fesztiválzenekar nyitotta meg a Salzburgi Ünnepi Játékok Dóm-koncertjeit. Az 1993 után immár második alkalommal Salzburgba hívott együttes másik hangversenyén Wagner és Liszt műveit játszotta. Salzburg idei műsorában Schiff András zongoraművész is fellép.

A fesztivál színpadi nyitánya Brecht darabja, a Mahagonny város felemelkedése és bukása volt, a legmeglepőbb vállalkozásnak Hal Hartley projektje számít: az amerikai filmrendezőt eredetileg Debussy Pelléas és Mélisande című operájának színrevitelére kérték fel, de végül saját maga komponált zenét Soon című darabjához.

Már most kezdik beharangozni a következő évek ősbemutatóit, így Luciano Berio 1999-ben várható új operáját (munkacíme: R) vagy Kaija Saariaho 2001-re tervezett operáját (munkacíme: L´amour de loin), a fesztivál belga főintendánsa, Gerard Mortier pedig jövőre David Lynch rendezésében képzelné el a Hoffmann meséit Offenbachtól.

Velencei Biennálé: új vezetés A következő négy évben a zürichi Kunsthaus igazgatója, Harald Seemann lesz felelős a vizuális művészetekért a Velencei Biennálén (a 70-es évek elején ő volt a kasseli Documenta művészeti vezetője), az olasz Massimiliano Fuksas az építészet, az amerikai Carolyn Carlson pedig a táncművészet megjelenéséért felel majd.

Fotófesztivál Arles-ban Un nouveau paysage humain (Egy új emberi tájkép) címmel rendezik meg a franciaországi Arles-ban a 29. nemzetközi fotófesztivált, ahol öt tematikus blokk keretében 17 kiállítás látható augusztus 16-ig. Les photographes hongrois - Ceux qui sont restés címmel itt látható az a tárlat is, amely a 20-as évektől a 70-es évekig tartó időszakban itthon maradt, így nemzetközi hírnévre nemigen vergődött magyar fotográfusok munkásságát mutatja be. Szintén első ízben látható Franciaországban Francesca Woodman átfogó retrospektív kiállítása, aki 22 éves korában, 1981-ben öngyilkos lett. A Magnum fotóügynökség a munkatársai által 1968-ban készített felvételeket állította ki.

Bowie Ziggy-filmterve David Bowie filmet tervez legendás teremtménye, Ziggy Stardust sztorijából, de ennél bővebbet egyelőre nem közölt a sajtóval, miközben elhatárolódott attól a filmtől, amelyet Todd Haynes rendez, szintén a Ziggy-témára építve, Velvet Goldmine címen (egy Bowie-kislemez B-oldalán szerepelt egy dal ezzel a címmel).

Rock & roll-klasszikusok Chuck Berry, Jerry Lee Lewis és Little Richard, a műfaj három nagy öregje koncertezett vasárnap a Kisstadionban (részletes beszámoló a jövő héten).

Cyberia

Internet-szüzek: semmi nem úgy van Egy óvszerüzletben tartott sajtótájékoztatón leleplezte önmagát a "18 éves" "Mike" és "Diane", akik azzal tartották lázban az Internet közönségét, hogy a hálózat szeme láttára, online adják egymásnak szüzességüket: Mike bevallotta, 23 éves, igazi neve Ty Taylor, Diane pedig - ő nem közölte a korát - valójában Michelle Parma; nem óhajtanak lefeküdni egymással, ráadásul egyikük sem szűz, viszont mindketten színészi ambíciókkal jöttek Los Angelesbe, s most karrierjük beindulását remélik. Az augusztus 4-re kitűzött esemény számítástechnikai szolgáltatója, a pornóoldalakat futtató Internet Entertainment Group (IEG) elnöke, Seth Warshavsky elismerte, profitszerzési céllal vágtak bele az Our First Time (Első alkalmunk) című akcióba, és hogy több embert hülyítsenek be, mint amennyit 1938-ban Orson Welles Világok háborúja című rádiójátéka, ami tömegekkel hitette el, hogy marslakók támadták meg Amerikát. A sztori kiagyalója, Ken Tipton, produceri művésznevén Oscar Wells, aki a közvetítés napján "korhatár-ellenőrzés" címén 5 dollárokat gyűjtött volna hitelkártyás fizetési rendszerrel, internetes szappanoperának nevezte művét. Miután kiderült az átverés, egy MagicFX nevű hacker betört a www.ourfirsttime.com oldalra, mindent letörölt, és automatikus linket helyezett el, amely a Disney szerverére küldte a látogatókat.

Hackerek, hackerek A 2600 című hackerújság tüntetést szervezett a Miramax stúdió Takedown címmel készülő filmje ellen, amely Kevin Mitnickről szól, de előnytelenül, rasszistaként mutatja be a számítógépes csalással vádolt híres hackert, aki 1995 óta letartóztatásban várja tárgyalását.

A Legions of the Underground nevű hackercsoport behatolt a Time Warner webszervereire, belső hálózatára és a műsorszóró tányérantennákat irányító gépre. A hackerek a Wired Newsnak adott online interjúban azt állították, képesek bármely irányban mozgatni a tányérantennákat, továbbá feltörték azt a programot is, amellyel vészhelyzet esetén szöveges üzenetet lehet küldeni az előfizetők tévékészülékeire. Belülről végignézték a webszervereket, de nem változtattak meg semmit.

Szegényesebb választási informatika A MTIECO híre szerint az októberi önkormányzati választások informatikai felszereltsége nem fogja elérni a májusi parlamenti választások szintjét. A Belügyminisztérium több költségkeret-változatot dolgozott ki (maga 3,2 milliárd Ft-ot kért volna), a kormány viszont a takarékosabb, 2,3 milliárdos megoldás mellett döntött. Az országos összesítést az urnák lezárását követő 24 órán belül ígérik.

Win 98: jól megy A június 25-i premier óta több mint egymillió Windows 98 upgrade-et adtak el, jóval többet, mint amennyire a szakértők számítottak: a Win 98 eladásai nem maradnak el a Windows 95 három évvel ezelőtti eredményei mögött.

A 42 éves Steve Ballmert, Bill Gates egykori harvardi diáktársát, a Microsoft eddigi második emberét kinevezték a cég elnökévé. Gates a vezérigazgatói székben marad, és több időt szándékozik tölteni szoftverfejlesztéssel.

Kedvelt domain-nevek 15 ezer domain-nevet jegyeztek be a polinéziai Niue szigetén, melynek lakossága csupán 1900 fő: azért ennyire népszerűek a .nu alatti címek, mert kiejtve a new angol szóra hasonlítanak. Kapósak a türkmén címek is, a .tm végződés ugyanis a trademark, a védjegy angol rövidítése.

Figyelmébe ajánljuk