Kulturális hírek

  • 1998. augusztus 20.

Belpol

Forgó filmekKözel a szerelemhez címmel kezdte forgatni új nagyjátékfilmjét Salamon András. A napjainkban játszódó történet alapja A kutyák nem felejtenek című, Bródy Sándor-díjas elbeszélés, melyet Salamon előbb az Alföldben, két éve kötetben is megjelentetett (első játékfilmje, a Zsötem novellájával együtt), hősei egy tanyáról Budapestre kerülő fiatal rendőr, egy kínai lány és egy keverék kutya.
Habár a forgatás elindulásáról hírt adó sajtótájékoztató meghívója a "kínai főszereplőnőt" ígérte, kiderült, a képünkön látható Tsuyu Shimizu valójában Franciaországban élő japán színésznő, kisebb szerepek mellett eddig a Randevú Szamarkandban című, független amerikai filmben alakított főszerepet. A Londonra, sőt Kínára is kiterjedő szereplőválogatás során, öt éve találkoztak vele Párizsban; egy kínai újságíró kérdésére válaszolva a rendező elmondta, számára nem a származás a lényeg, hogy tehát kínai vagy japán, hanem a szerepre való alkalmasság. Tsuyu Shimizu partnere Hujber Ferenc negyedéves főiskolai hallgató. A filmet a két éve végzett Nagy András fényképezi, akinek munkájára Mispál Attila Altamira című filmjében figyelt fel Salamon András. A produkcióra jelenleg állami forrásokból 65 millió forint áll rendelkezésre, aminek a megszerzéséhez értékes referenciaként szolgált a Sundance Intézet Közép-Európai Forgatókönyvíró Műhelyének a támogatása.

Egy rendőr (Szilágyi Tibor) és egy ifjú hölgy (Dobó Kata) a főhőse egy másik, szintén augusztusban forgatni kezdett filmnek is: Horváth Csaba az NBG (New Bridge Generals Zenemű- és Könyvkiadó Kft.) produkciójában rendezi az Európa Expresszt, mely a kiadott sajtóközlemény szerint "új műfajjal szélesíti a magyar filmjátszás palettáját: izgalmas kalandfilm, valódi akciókkal, életszagú téma feldolgozásával". Szintén közönségfilmre készül Kálomista Gábor Mega Film Kft.-jének produkciójában Tímár Péter (6:3) és Koltai Róbert (Ámbár tanár úr).

Tom Wolfe új könyve Az amerikai könyvpiac egyik őszi szenzációja lehet Tom Wolfe új műve, az A Man in Full, amelynek egy részét a Rolling Stone magazin már könyv formában való kiadása előtt publikálja. A Farrar Straus Giroux gondozásában megjelenő könyv egy atlantai ingatlanfejlesztőről szól, s már kézirat formájában nagy nyálcsorgatás tárgya volt a megfilmesítési jogokkal üzletelő ügynökök és filmproducerek között. A szerző azonban a licitre készülő szakma várakozásával szemben régi barátjának, Irwin Winklernek adta a kéziratot, hogy az hozzon megfilmesítési ajánlatot a Sony-birodalomhoz tartozó Columbiától. Winkler már 1966-ban szerette volna vászonra vinni Wolfe Az Év Nője című riportját (a Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című kötetben olvasható), aztán Oscar-jelölésig vitte Wolfe űrhajós-könyvének, Az igazaknak Philip Kaufman-féle filmverziójával. Ez sokkal kedvezőbb fogadtatásra talált, mint pár éve a Hiúságok máglyája filmváltozata; ez utóbbi megfilmesítési jogáért állítólag egymillió dollárt fizetett Peter Guber és Jon Peters producer - az új Wolfe-mű filmjogát ennél nagyobb összegre várják.

Új mű a Hemingway-hagyatékból Jövőre, az író születésének századik évében egy eddig ismeretlen és befejezetlen regényt készül publikálni az író hagyatékából a Scribner kiadó: a True at First Light egy afrikai szafárin játszódik, valóságalapját az előzetes hír szerint az író afrikai vadászkalandjain kívül egy fekete nővel folytatott viszonya adja.

Kanada tart H. Sterntől Augusztus 22-én sugározzák amerikai tévéállomások Howard Stern, az Intim részek című film óta nálunk is ismert sokk-DJ késő esti tévéshow-ját, amelyet néhány kanadai társaság is átvesz - egy hét késleltetéssel: okosabbnak tartották megvárni az első adást, és megnézni, meddig megy el Stern, aki tavaly szeptemberben, rádióműsora kanadai debütálásakor sértő megjegyzéseket tett a francia ajkú kanadaiakra. Akkor a kanadai ORTT nem tudta értékelni a humorát, el is ítélte.

A Tribe Called Quest: a vég? Q-Tip, az A Tribe Called Quest rapcsapat tagjának állítása szerint a Beastie Boyszal közös turné végeztével szögre akasztják mikrofonjaikat. A sajtóértekezleten tett bejelentés nemcsak a rajongókat, hanem a Tribe kiadóját is meglepte: a Jive Records szóvivője szerint nem tudtak arról, hogy közelegne a vég, miközben szeptemberben megjelenik a zenekar következő albuma, a The Love Movement. Az A Tribe Called Quest 1989-es startja óta a hip-hop szcéna egyik meghatározó csapata, Peoples Instinctive Travels and Paths of Rhythm című, 1990-es albuma arany-, a The Low End Theory (1991) és a Midnight Marauders (1993) platinalemez lett, s az 1996-os Beats, Rhymes and Life sem adta alább a Billboard Nr. 1. pozíciójánál.

Felhívás roma fiataloknak A Roma Polgárjogi Alapítvány Romaversitas Programja Láthatatlan Kollégiuma felvételi vizsgát hirdet az 1998/99-es tanévre. Elsősorban olyan roma fiatalok jelentkezését várják, akik az 1998/99-es tanév során nappali tagozaton tanulnak valamilyen felsőoktatási intézményben. A kollégium ösztöndíjat kínál a fiataloknak. A pályázatnak a pályázó nevén, címén és az általa látogatott felsőoktatási intézmény és szak megjelölésén kívül tartalmaznia kell egy legfeljebb kétoldalas önéletrajzot, valamint saját legjobbnak tartott írását és eddigi dolgozatainak rövid ismertetését. Beküldési határidő: augusztus 25., cím: Roma Polgárjogi Alapítvány, Romaversitas Program, 1071 Bp., Dob u. 107. Bővebb info a 352-4502 és 352-4504 telefonon.

Cigány mesterségek Pécsett, az újjáépített Rácz Aladár Közösségi Házban (József u. 4.) a magyarországi cigány mesterségeket bemutató kiállítás nyílt a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, a pécsi Erdős Kamill Cigány Múzeum, valamint a Cigány Népművészek Országos Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet együttműködésével. Megtekinthető október 18-ig.

Látványzárás Kétnapos műsorral zárult a hét végén a Műcsarnok eddigi legsikeresebb idei kiállítása, a díszlettervezők és képzőművészek által jegyzett Látvány. Képünk a zárónapon készült, a tetőtérben, a hallal küzdő performer: Szirtes János.

Szigeti mérleg Elkészült a Pepsi Sziget ´98 mérlege, íme néhány adat: összesen kábé 15 ezer hetijegyet adtak el (a napi tiszteletjegyek száma ugyanennyi volt, a heti tiszteletjegyeké 3000), a napijeggyel érkező látogatók száma 9 és 20 ezer között ingadozott, a legerősebb az augusztus 7-8-9-i hétvége volt (Chumbawamba, Coolio, Therapy?), a rendezvényen átlag 35 ezren tartózkodtak. Augusztus 11-én délutánig az orvosi ügyelet 1584 beteget látott el (zömmel nem túl súlyos belgyógyászati és sebészeti, valamint 98 detox esetet), mentőt 56 esetben kellett igénybe venni, drog miatt két ember került kórházba.

Díj Crna Gora legmagasabb rangú irodalmi díjával tüntette ki Konrád Györgyöt Milo Djukanovic elnök; a magyar író az első külföldi, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

Olga Orozco nyerte a 100 ezer dollárral járó Juan Rulfo-díjat, amelyet életműve elismeréseként novemberben a mexikói Guadalajara nemzetközi könyvfesztiválján nyújtanak át az 1920ban született argentin költőnek.

Brazil filmipar: beszáll a Globo Mozifilmgyártásba fogott Brazília legnagyobb tévétársasága, a Globo: nyáron (ami december-februárt jelent) forgalmazzák majd nemrég alapított filmes leányvállalata első két, körülbelül 1,8 millió dolláros produkcióját. A fiatalabb közönség érdeklődésére számítva mindkettőt tuti sikernek szánják; az egyiket (Simao, um Fantasma Trapalhao) Renato Aragao komikus színész rendezi, a másiknak (Nas Ondas da Angelica) a népszerű tévés műsorvezető, Angelica a címszereplője. További három produkció is készül: Carlos Diegues újrarendezi a Fekete Orfeuszt (Orfeu), vászonra viszik Olga Benario politikai aktivista életének történetét (Olga), Guel Arraes pedig vígjátékkal jelenkezik (Comedia da Vida Privada, o Filme).

Könyv Salinger életéről Joyce Maynard, aki 1972-73-ban, 18 éves korában kilenc hónapon át viszonyt folytatott az akkor 53 éves J. D. Salingerrel, At Home in the World címmel könyvet írt az amerikai íróról. A Zabhegyező nyilvánosságot kerülő szerzőjének magánéletébe elvezető, októberben a Picador gondozásában megjelenő könyvből részleteket közöl a szeptemberi Vanity Fair. E szerint Salinger mindennap órákon át írt (bár új művet 1965 után nem publikált), s 1973-ban legalább két könyvet befejezett, de a kéziratokat egy nagyméretű széfben elzárva tartotta; Jane Austent olvasott, Glenn Millert és Andrews Sisterst hallgatott, szerette A rózsaszín párducot, a "minél rosszabb, minél amerikaibb" tévéműsorokat, a nyers ételeket preferálta, és a homeopátia módszereit alkalmazta. A későbbi pereskedések elkerülése végett Joyce Maynard nem idéz szó szerint a birtokában lévő mintegy harminc, neki írt Salinger-levélből (a most 79 éves Salinger életrajzát megíró Ian Hamiltont hozzájárulás nélküli levélközlés miatt perbe fogta Salinger, akinek évtizedes jogvita után az amerikai legfelsőbb bíróság igazat adott). Maynard egyébként azután ismerkedett meg Salingerrel, hogy az elismerő levelet írt neki egy 1972-ben, a New York Times Magazine-ben megjelent cikke miatt; 1995-ben az ő könyve alapján forgatta Gus Van Sant a Majd megdöglesz érte című filmet.

Nemzeti Színház: újabb döntés előtt Várhegyi Attila, a kultuszminisztérium politikai államtitkára szerint a kormány várhatóan tárgyalni fog a Nemzeti Színház építkezésének finanszírozásáról, mert a jelenlegi számítások szerint 18-20 milliárd forintba kerülne az építkezés, ami jóval meghaladja azt a 6 milliárdos összeget, amelyet 1996-ban a kormány állami költségvetésből a színház felépítésére szánt.

Cyberia

Netscape-Citibank-megállapodás A Citibank és a Netscape Communications szerződést kötött, melynek keretében ősztől a Citibank egy új, saját csatornát kap a Netcenter oldalain, ahol pénzügyi tranzakciók lebonyolítását is vállalja majd. A cél: 2010-re egymilliárd ügyfél. A szerződéskötés anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A Netcenter az egyik leglátogatottabb oldal az interneten, a Citibank már régóta szeretett volna megjelenni rajta; a Netscape tulajdonképpen ügyfeleket hajt a portánkra - fogalmazott a bank illetékese.

Microsoft-per: nyilvánosan Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró engedélyt adott, hogy Bill Gates és más Microsoft-vezetők tanúvallomásán jelen legyenek a média képviselői is. Ezzel minden bizonnyal önkéntelenül is elhalasztja az antitröszt-per eredetileg szeptember 8-ra kitűzött kezdetét. A szoftveróriás egyébként két periratot is benyújtott a washingtoni bírósághoz. A soványabbik, 33 oldalas irat szerint a cég szabadon adhatja Internet Explorer böngészőjét a Windows 98-cal együtt, mivel az IE "nem különálló, hanem integrált", továbbá használata nyilvánvaló előnyökkel jár a vásárlók számára, emellett azonban nem akadályozza a Netscape-et rivális böngészője, a Navigator terjesztésében. A másik, 88 oldalas dosszié szerint a bíróságnak el kell utasítania az Igazságügyi Minisztérium és a 20 állam keresetét, mivel az a cég szerint minden alapot nélkülöz. A Microsoft szerint az Explorer azért terjedt el, mert jobb a Navigatornál.

A Compaqé az Alta Vista név A Compaq megvásárolta a www.altavista.com domain-nevet. A név árát nem közölték - egyes források szerint 3,3 millió dollár volt. A Compaq a Digital megvásárlásával az Alta Vista keresőre is szert tett, a vágyott domain-név birtokosa azonban mostanáig Jack Marshall, az Alta Vista Technology Incorporated (ATI) képdigitalizáló cég alapítója volt. Õ 1994-ben jegyeztette be a domain-nevet, a Digital pedig 1995 novemberében indította keresőszolgáltatását a www.altavista.digital.com címen. A felhasználók azonban a kereső helyett az ATI-t találták a www.altavista.com címen, a Digital és Marshall ezért megegyezett, hogy Marshall eladja a nevet a Digitálnak, ám saját cégének neveként továbbra is használhatja, és a domain-nevet is megtartja. A domain-név mostantól a Compaqé, Marshall pedig átkeresztelte cégét PhotoLoftra (www.photoloft.com).

Szaúd-Arábia: cenzúrázott internet 1998 végére elindulhat Szaúd-Arábiában az internet-szolgáltatás, jelentették be Rijádban, ahol egyelőre csak a környező országok szolgáltatóin keresztül lehet internetezni. 1998 végétől már egy hazai intézményen keresztül lehet a hálóra kapcsolódni, ez azonban szűrni fogja a pornográf és a királyság tradícióit sértő weboldalakat. A Perzsa-öböl többi arab országa is cenzúrázza az interneten elérhető anyagokat. Várhatóan szeptemberben dől el, hogy a 71 pályázó közül kik kaphatnak internetszolgáltatói engedélyt.

Pápa online, live Augusztus 15-e óta a hívők élőben hallgathatják II. János Pál pápa vasárnapi imáit és szerdai nyilvános audienciáit, továbbá az egyházfő külföldi útjairól szóló közvetítéseket az interneten, a http://www.vatican.va címen. "Történelmileg az egyház mindig gyorsan reagált a technika vívmányaira, hogy azokat felhasználva közvetítse üzenetét" - mondta a Vatikán szóvivője.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.