Kulturális hírek

  • 1998. szeptember 17.

Belpol

RavatalképekTöbb évszázad ravatalképeiből, festményen, grafikán meg-örökített halotti képmásokból rendezett kiállítást a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában B. Nagy Anikó.
A Balla Zsófia által megnyitott kiállítást november 15-ig lehet megtekinteni.

Merlin: edinburghi visszhang Szeptember 20-22-én a Merlin Színház közönsége is megtekintheti A kékszakállú herceg vára című, angol nyelvű produkciót, amellyel az edinburghi Fringe Fesztiválon szerepelt a Merlin. Az előadásról szóló elismerő kritikák kiemelik Magács László rendező néhány briliáns ötletét, Palotai Zsolt aláfestő zenéjének erejét, a skót főszereplő, Michael Mackenzie és partnere, Bacsa Ildikó szenvedélytől és érzelemtől izzó alakítását. Kedvező fogadtatásra talált a szintén Merlin-produkcióban szerepelt Ando Drom roma folkegyüttes is: "Micsoda énekesek!" - írta a The Scotsman kritikusa.

Képzőművészeti pályázat Pályázatot hirdet a Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület professzionális képző-, ipar- és fotóművészek számára: az egy éven át folyósítandó ösztöndíj összege művészeti területenként és személyenként (összesen három fő számára) egymillió forint. Pályázati adatlap és további információ Havas Dorottyától kapható (1054 Bp., Báthory u. 10., tel./fax: 311-6650/224, 252, hétfő, szerda, péntek: 9-12 között), beadási határidő: szeptember 30.

A fordulat évei Október 18-ig tart nyitva a Magyar Nemzeti Galériában A fordulat évei 1947-1949 című kiállítás, ahol - a jelzett éveknél valamelyest szélesebb időhatár terméséből válogatva - a korszak jellegzetes műalkotásait mutatják be: festményeket, szobrokat, plakátokat, építészeti terveket és fotókat. Mint elhangzott, az 1956-os Intézet azonos című tanulmánykötete, konferenciája és a kiállítás egyaránt abba az irányba mutat, amerre az intézmény haladni igyekszik: kutatásaikat az ´56-os forradalom előzményeire és következményeire is kiterjesztve jelenkortörténeti intézetté válva kapcsolódni a többi hasonló szellemi műhely munkájához.

Prágai tavasz - prágai ősz, 1968 Ezzel a címmel mutatják be fotók, levéltári iratok, újságok, filmhíradók és plakátok a harminc évvel ezelőtti csehszlovákiai események, a reménykeltő tavasz és az illúziókat romba döntő ősz történéseit és hátterét a Nyílt Társadalom Archívum Centrális Galériájában, azaz a CEU Nádor u. 11. alatti kiállítótermében. A kiállítás október 11-ig tekinthető meg.

Velencei Filmfesztivál: eredmények Az olasz Gianni Amelio filmje, a Cosi ridevano (Hogy nevettünk) nyerte az 55. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt: két szicíliai testvér kalandjai Észak-Olaszországban, az 1950-es években. Emir Kusturica nyerte a legjobb rendezés díját, és egyúttal a második díjnak számító Ezüst Oroszlánt a Chat Noir, Chat Blanc (Fekete macska, fehér macska) című, cigány környezetben játszódó alkotásáért. A zsűri különdíját a román Lucian Pintilie kapta (Terminus Paradis - Végállomás: Paradicsom), a legjobb alakítás díjait pedig Catherine Deneuve (Nicole Garcia: Place Vendome), illetve Sean Penn (Anthony Drazan: Hurlyburly). Életműdíjat kapott Andrzej Wajda, Warren Beatty és Sophia Loren, aki betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést. Díjat kapott még Eric Rohmer az Õszi mese forgatókönyvéért, Luca Bigazzi a fődíjas Amelio-film fényképezéséért, az argentin Gerardo Gandini a Felhők című Fernando Solanas-film zenéjéért. A nemzetközi kritikusok Fipresci-díját a szerb Goran Paskaljevic (Poros hordó) és a román Radu Mihaileanu (Train de vie) érdemelte ki, szintén kritikusi Pierrot-díjat kapott a skót Peter Mullen (Árvák), az olasz szenátus pedig az iráni Mohsen Makhmalbaf filmjét jutalmazta (Csend).

A velencei eseményekhez tartozik Felice Laudadio fesztiváligazgató lemondása; Laudadio szerint a fesztiválról ki kéne iktatni magát a filmek versenyét, közben pedig egyenrangúvá tenni a különböző szekciókat, 40-45 címben maximálni a filmek számát (már idén is "csak" 120 volt a programban a ´97-es 204-gyel szemben), hogy mindegyik több figyelmet kaphasson, és lerövidíteni az egészet. Mindezek nem feltétlenül esnek egybe a Velencei Biennálé elnöke, Paolo Baratta bankár véleményével.

Spielberg német kitüntetése Roman Herzog elnök Németország egyik legmagasabb elismerésével, a csillaggal ékesített Szövetségi Érdemkereszttel tüntette ki Steven Spielberg amerikai filmrendezőt a holocaust emlékezetének megőrzése érdekében végzett munkájáért. Köszönő beszédében Spielberg a film mint médium erejének tulajdonította a kitüntetést - emlékezetes, hogy többszörös Oscar-díjas holocaust-filmdrámája, a Schindler listája Németországban is élénk visszhangra talált. A díjátadás napján egy berlini középiskolában mutatta be a világnak Spielberg a holocaustról szóló CD-ROM-ot, az általa kezdeményezett oktatási program első darabját. Történelmi adatok, térképek, zene és a Leonardo DiCaprio és Winona Ryder által mondott összekötő szöveg mellett négy túlélő vallomása található a multimédia-lemezen. Spielberg a Schindler listája után hozta létre a Shoah Vizuális Történeti Alapítványt azzal a céllal, hogy több tízezernyi túlélő videointerjúiból hozzon létre kutatható dokumentumtárat. A kitüntetés átadása előtti napon Spielberg fölkereste a sachsenhauseni koncentrációs tábort, ahol 1936-1945 között körülbelül százezer zsidó, cigány, homoszexuális, politikai fogoly és Jehova tanúja vesztette életét.

MTV-videodíjak Madonna volt a nagy nyertes, a Garbage a nagy vesztes a Music TV 15. videodíjainak átadásán: a nyolc kategóriában jelölt zenekar egyet sem kapott, a kilencben jelölt Madonna hatot is: 10 millió fölötti példányszámban elkelt albuma, a Ray of Light címadó dalának klipje lett az év videója, az énekesnő által előadott száma, s övé lett a legjobb rendezés, koreográfia és vágás díja. A klipet rendező svéd Jonas Akerlund nyerte a legjobb speciális effektusok díját Madonna Frozen című klipjével, s két díjat nyert a Madonna Maverick cégéhez tartozó Prodigy szintén általa rendezett Smack My Bitch Up klipje is (a legjobb dance és a legnagyobb áttörést jelentő video). Björk a legjobb művészi rendezés díját kapta a Bachelorette révén, az alternatív kategória nyertese a Green Day a Time of Your Life (Good Riddance) klipjével, a legjobb új előadó Natalia Imbruglia lett (Torn), a legjobb rapklip Will Smith nevéhez fűződik (Gettin´ Jiggy Wit It), s ő lett a legjobb férfi előadó is (Just the Two of Us), a legjobb rockklip pedig az Aerosmith Pinkje. A díjátadáson a legjobb rhythm & blues-klip díját elnyerő Gone Till November előadója, a haiti származású Wyclef Jean elítélően szólt a How Stella Got Her Groove Back című filmvígjátékról, amiért abban AIDS-vicceket engednek el Haiti rovására (noha egy számmal ő is hozzájárult a film zenéjéhez), az életműdíjas Beastie Boys egyik tagja, Adam Yauch pedig az amerikaiak rasszizmusa ellen eresztett meg szónoklatot, elítélvén őket a muzulmánok meg nem értése miatt. A díjakat a popbiznisz nagymenőinek szavazatai alapján osztották ki, kivéve a nézők díját, amit Puff Daddy nyert (It´s All About the Benjamins).

Ide tartozik, hogy az MTV tulajdonosa, a Viacom az indiai kormány kérésére megígérte, eltünteti az indiai képernyőkön látható MTV-emblémáról a narancs-fehér-zöld trikolórt, melyet augusztus 15-én, India függetlenségének 50. évfordulóján helyeztek el ott. Az indiai kormány értékelése szerint sértő jellege van a nemzeti színek ilyetén felhasználásának. Jóllehet az MTV célja nem ez volt, a társaság eleget tesz a kormány kérésének.

Francia szezonnyitás Új vezetéssel kezdi az őszi szezont a budapesti Francia Intézet: Jean-Luc Soulé megbízatása lejártával átadta helyét utódjának, Henri Lebretonnak, aki igazgatóhelyettese, a Budapesten született Robert Lacombe társaságában mutatta be az intézmény utolsó negyedévi programját. Beszámoltak arról, hogy a médiatár immár több száz CD-ROM kölcsönzésével is rendelkezésre áll, s hogy a korábbiaknál több nyelvtanfolyamot indítottak. A közeli napok eseményei közül felhívták a figyelmet a Mátyás-templomban rendezendő francia-magyar orgonafesztiválra (a négy közül az első koncert ideje: szeptember 20.) és a III. Francia-Magyar Ínyencnapokra, melyet "a cukor minden mennyiségben" mottóval rendeznek szeptember 25-30. között.

Díj, díj Nádas Péter kapta az idei Vilenica-díjat a 13. közép-európai nemzetközi írótalálkozón, Szlovéniában.

A japán kormány úgy döntött, magas kitüntetést adományoz, persze immár posztumusz, a két hete elhunyt filmrendezőnek, Kuroszava Akirának. Kuroszava egyébként egy 18. századi prostituáltakról szóló filmen dolgozott, a forgatókönyvvel és elmaradhatatlan vázlatrajzaival már el is készült, de a megvalósításhoz szükséges milliókat nem sikerült előteremtenie. Az Umi va Miteita (Az óceán figyelt) lett volna a 31. játékfilmje, és az első, amelynek főhősei kizárólag nők.

Bahia-hírek 10 óra címmel, az Internettóval közös kiadásban megjelent a Bahia Music zenekarainak eddigi kiadványaiból készült válogatás-CD-ROM, rajta majd´ negyven előadó; élvezetéhez MP3-as lejátszó szükséges. Szeptember 18-án tartja CD-ROM-ot is tartalmazó albuma, a Del o brishind (Esik az eső) lemezbemutató koncertjét az autentikus roma népzenét játszó Ternipe: az Almássy téren rendezendő műsor vendége a Kalyi Jag és a Fekete Vonat. A kiadó másik roma folkzenekara, a Kanizsa Csillagai két héten át turnézott a Másfél és a Balaton társaságában a spanyolországi Baszkföldön - úti beszámoló és mindenféle infó a www.bahia.hu címen.

Gördeszkás buli Félórás váltásban, percnyi szünet nélkül zúzott szombaton tucatnyi zenekar - törekvő ismeretlenek és sztárok, mint az amerikai Bad Religion, az angol Specials vagy a német Toten Hosen -, miközben gördeszka- és biciklivirtuózok trükköztek a Vans kaliforniai kult-sportcipő birodalom idei Warped-turnéjának kispesti állomásán, az Europark bevásárlócentrum parkolójában. (Specials-interjú a jövő héten.)

Cyberia

Interneten a Clinton-dosszié A www.house.gov/icreport vagy a thomas.loc.gov/icreport címen lehet belekukkantani Kenneth Starr bíró jelentésébe, mely hamis tanúzással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja Bill Clinton amerikai elnököt.

IBM Microdrive Az IBM bemutatta a világ eddigi legkisebb és legkönnyebb adathordozóját: a Microdrive lemez könnyebb, mint egy AA típusú elem, de akár 340 Mb adat tárolására is képes, ami a hagyományos 3,5-es floppyk 200-szorosa. Az új termék 1999 közepén jelenik meg a piacon, és jelentős versenytársa lehet az Omega-termékeknek. A Canon, a HP, a Hitachi és a Minolta máris érdeklődik iránta.

Verseny középiskolásoknak Számítástechnikai versenyt hirdet középiskolások számára a Soros Alapítvány és a Microsoft Magyarország az Oktatási Minisztérium támogatásával. Az Internetto tudósítása szerint az iskolánként háromfős csapatoknak az első fordulóban helytörténeti jellegű, illetve a diákélettel kapcsolatos témákban kell internetes kiadványt készíteniük Frontpage 98-cal, a továbbjutóknak ugyanezt regionális, majd országos jelleggel. E versennyel zárul az alapítvány 1995-ben indított, Számítógépes iskola a nyílt társadalomért című programja. Részletek: http://www.verseny98.net.

A per megszüntetését kéri a Microsoft A Thomas Penfield Jackson bírónak küldött 48 oldalas levélben a Microsoft az ellene folytatott antitröszt- eljárás megszüntetést kérte, ismételten alaptalannak nevezvén a vádakat. Eközben a cég elnöke, Bill Gates egy lisszaboni konferencián konkrét adatok nélkül, de kiemelkedően sikeresnek nevezte a Windows 98 forgalmát, amely június 25-i kibocsátása óta jobban fogy, mint három éve a Win 95.

Megszűnt a HVG-Fórum Az Internetto tudósítása szerint szerverhiba miatt előbb leállt, majd végleg megszűnt a HVG-Fórum, a Heti Világgazdaság olvasóinak csaknem két éve, a HVG online megalakulásával egy időben létrejött levelezőlistája, melyhez azonban az idők folyamán egyre kevesebb köze volt a lapnak - tervezték is a mintegy 200 tag átirányítását webes fórumokra. A leghűségesebbek új listát indítottak XHVG-Fórum néven, független szerveren, feliratkozás az xhvg-forum-subscribe [at] egroups [dot] com címen; a lista archívuma a www.egroups.com/list/xhvg-forum címen érhető el.

Kínai hacker Kínában első ízben tartóztattak le számítógépes kalózt: a matematika szakos egyetemista - vallomása szerint - merő kíváncsiságból, tudását próbára teendő tört be a sanghaji távközlési hivatal által működtetett, tőzsdei információkat és egyéb híreket szolgáltató számítógépes központba, de ha már ott járt, bele is piszkított az adatokba. Az új kínai btk. szerint akár öt évet is kaphat ezért.

Online tőzsdeterminál Megkezdte próbaüzemét az első internet alapú magyarországi online tőzsdeterminál-szolgáltatás. A Procent Befektetési Rt. szeptember végén induló Procent Online szolgáltatása tőzsdei információk és hírek mellett lehetővé teszi a részvénnyel, befektetési és kárpótlási jeggyel kapcsolatos online megbízások bonyolítását és a számlainformációk lekérdezését is.

Utazó vírus Fölfedezték az első utazó vírust, mely a Wordöt és az Excelt is megfertőzi, közölte az Internetto a Newsbytes nyomán. Ha a fertőzött fájlt Wordben nyitják meg, a vírus átmászik az Excelbe is, és vice versa. A W97/X97M Shiver nevű vírus nem károsítja a fertőzött állományokat, bár megnyitásukat és becsukásukat megnehezítheti. További információk a Network Associates weboldalán találhatók: www.nai.com.

Figyelmébe ajánljuk