Kulturális hírek

  • 1998. szeptember 24.

Belpol

Hobo arcaiImmár ötödik alkalommal rendezték meg a magyarországi Rolling Stones Fesztivált, nem hiányozhatott természetesen Földes László sem, aki szinte közvetlenül Mick Jagger után fejest ugrik Vlagyimir Viszockij bőrébe: Adjatok a kutyáknak húst címmel szeptember 25-26-án a Merlin Színházban mutatja be a legendás orosz kolléga dalait.Lou Reed a Fehér Házban Václav Havel kérésére Lou Reed szórakoztatta a vendégeket a Fehér Házban, a cseh elnök tiszteletére rendezett vacsorán. A műsor egyik pontján a Clinton és a Havel család is fellépett a színpadra, Havel dedikáltatta is Lou Reeddel az énekes Prágában nemrég megjelent kottáit.U2: 50 milliós szerződés Három best of-albumra szóló, 50 millió dolláros szerződést írt alá a U2 és a PolyGram: az első részlet novemberben várható The Best Of U2 Volume One 1980-1990 címmel, mellette várható egy kislemez B oldalakat tartalmazó válogatás is.
Az 1990 utáni számokból összeszedendő kollekció 1999 karácsonyára esedékes. A popbizniszben szokatlan, hogy nem új anyagokra kössenek szerződést, pláne ekkora összeggel.

Fenyegetik Taslima Nasreent Ismét halállal fenyegetik Taslima Nasreent, aki négyévi európai emigráció után tért haza Bangladesbe: egy befolyásos iszlám vezető nyilatkozata szerint nyilvánosan fel kell akasztani az orvos-írónőt. A női egyenjogúságot követelő Taslima Nasreen egy regényével és egy nyilatkozatával sértette meg állítólag az iszlámot és a Koránt - jelenleg barátai bújtatják.

Vége az olasz szinkronsztrájknak Két hónap után befejezte sztrájkját az olasz szinkronszínész-szakszervezet, amely akciójával alaposan belezavart az őszi-téli filmszezon ottani menetrendjébe, többek között olyan produkciók megjelenését késleltetvén, mint a Ryan közlegény megmentése vagy az X-akták. A szinkronszínészek elérték, hogy az eddigi szabadúszás helyett egységes szerződés alapján alkalmazotti státusba kerüljenek.

Nyitás előtt a Trafó Három hét múlva, a Budapesti Õszi Fesztivál rajtjával egy napon, október 16-án megnyílik a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, hogy "helyszínként, alkotói háttérként, infrastrukturális segítségként, találkozóhelyként szolgálja a művészetek képviselőit, pártolóit és közönségét". A hazai és nemzetközi kortárs művészeti élet legfrissebb alkotásainak otthont adó, 19. századi transzformátorházból átalakított intézményben előadó- és próbaterem, pincegaléria és -klub várja majd a művészetek valamennyi ágát. A megnyitón Bozsik Yvette Társulata adja elő a svájci Fabienne Berger koreografálta, Nevess remegve (Emlék) című darabot, a galériában brit és magyar képzőművészek állítanak ki DimenzióUgrás címmel. A Fiatal Művészek Klubja örökébe is lépő Trafó a IX. kerületi Liliom u. 41-ben található, meg a hálózaton: www.c3.hu/trafo.

Lola Blau A kőszínházi évad talán legelső premierjével indított a Tivoli Színház: Georg Kreisler zenés, egyszemélyes darabját, a Lola Blaut Udvaros Dorottya főszereplésével állította színre Tordy Géza. (A darab legközelebb október 9-én látható.)

Ukrán filmkvóta Az ukrán kormány határozatban kötelezte az ország tévécsatornáit, hogy filmbemutatóik minimum 30 százalékát ukrán produkcióknak szenteljék. Az intézkedés célja az ukrán filmgyártás megsegítése, amely a Szovjetunió felbomlása és az állami támogatás megszűnte után nagy bajba került. 1997-ben összesen öt nagyjátékfilm, három rajzfilm és huszonegy dokumentumfilm készült Ukrajnában. Idén még ennyi sem fog.

A magyar dráma napja A szezon egyik első eseménye a Nemzeti Színház építéséhez kapcsolódik: az alapozás befejeztével leállt a munka az Erzsébet téren, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában pedig a folytatás mikéntjét mérlegelik. Fölmerült, hogy a költségek csökkentése végett kétmilliárd forinttal kisebb értékű műszaki berendezést építsenek be, de az is, hogy ha más helyet jelölnének ki az épületnek, az alapokat mélygarázzsá alakítanák át, tetejét pedig parkosítanák. Lapzártakor még nem tudni, mikorra várható végleges döntés. Eközben ülést tartott a Magyar Kulturális Szövetség választmánya, ahol bírálat érte a projektet (a meghívóhoz csatolt fénymásolt, aláíratlan szöveg egyszerűen "kifizetőhely-építkezés"-t emleget), Gyurkovics Tibor író (a Magyar Művészeti Akadémia elnökhelyettese) pedig azt javasolta, inkább Makovecz Imre (a Magyar Művészeti Akadémia elnöke) tervezze meg az új Nemzetit.

Lapzártánk napjára, szeptember 21-re esett a magyar dráma napja (Az ember tragédiája 1883-as bemutatójának évfordulója), s ez alkalommal két gyorsíró versenyt tartottak Budapesten: az Új Színházban Békés Pálnak, Pozsgai Zsoltnak és Zalán Tibornak a szombati Magyar Nemzet egyik cikkéből írt drámáit vasárnap este adták elő (a versenyt Pozsgai nyerte), hétfőn a József Attila Színházban Csukás István, Filó Vera és Kárpáti Péter az aznapi Népszava egyik cikkéből írt egyfelvonásosait mutatták be.

Ternipe Az Almássy Téri Szabadidőközpontban mutatta be Del o brishind című új albumát a Ternipe roma folkegyüttes, vendégei a Fekete Vonat és a Kalyi Jag voltak.

Letartóztatott rapperek Visszatérő hírek ezek, mit tegyünk, nincs nyugalom: a múlt héten, egymástól független incidensek során, Los Angelesben letartóztatták a Wu-Tang Clan egyik élharcosát, Ol´Dirty Bastardot (sz. Russell T. Jones) és az idei Pepsi Szigeten is szerepelt Cooliót (sz. Artis Ivey). Ol´ Dirty Bastard ezúttal nem azzal hívta ki maga ellen a sorsot, mint a nyáron, hogy állítólag fizetés nélkül, de új Nike-kal a lábán lépett ki egy cipőboltból, hanem azzal, hogy miután kirakták a szűrét egy klubból, ahol rossz magaviseletével zavarta a kulturáltan szórakozó vendégeket, megfenyegette az izomembereket, hogy visszatér, és agyonlövi őket. Azok hittek neki, és rendőrt hívtak. Coolio azzal bukott le, hogy az ellentétes sávban vezette lejárt rendszámú kocsiját: mikor leállították, bevallotta, van nála egy félautomata fegyver lőszerrel, ami mellett a zsaruk még egy kis zacsi marihuánát is találtak.

Olasz-Magyar Kulturális Hét A szeptember 7-13. közötti szombathelyi rendezvény párjaként október 10-18. között Rómában is Olasz-Magyar Kulturális Hetet rendez a Stílus Alapítvány, melynek célja a kulturális és idegenforgalmi kapcsolatok bővítésén túl a szombathelyi Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekosztálya, illetve a római gyermekklinika javára történő adományok gyűjtése. A szombathelyi rendezvény jóvoltából (ahol többek között a Capella Savaria és Roberto Ruspanti olasz Petőfi-kutató is szerepelt) lehetővé vált egy új ultrahangkészülék megvásárlása. Rómában fellép Bogányi Gergely zongoraművész, Sebestyén Márta és a Muzsikás, Eperjes Károly, Király Csaba és Csutak Éva orgonaművész, vetítik többek között Bereményi Géza és Jankovics Marcell filmjeit, kiállít Tuzson-Berczeli Péter festőművész.

Gyász 71 éves korában elhunyt Magyar József Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr. Legismertebb dokumentumfilmjei afféle laza sorozatot alkottak: A mi iskolánk (1982), A mi családunk (1984), A mi kis ügyeink (1987). Halála idején épp egy Pozsgay Imréről szóló filmen dolgozott az MTV megbízásából.

Harc Asterixért A párizsi fellebbviteli bíróság igazat adott Albert Uderzónak, az Asterix című képregény rajzolójának, s megvonta a sorozat első 25 kötete jogait a Dargaud kiadótól, amely 5,5 millió frank kártérítést köteles fizetni Uderzónak. Társa, René Goscinny 1977-ben bekövetkezett halála óta - ekkor indult egyébként a pereskedés - a most 71 éves Uderzo nemcsak rajzolja, hanem írja is a kis gall történeteit, és saját kiadója, az Albert-René gondozásában jelenteti meg azokat. Az első Asterix-képregény 1959-ben látott napvilágot, azóta mintegy 280 millió példányban keltek el a füzetek, s nemrég szóba jött egy filmverzió eshetősége is, színészekkel.

Rippl-mérleg A nagy érdeklődés miatt több mint kéthétes hosszabbítás után, vasárnap bezárt a Magyar Nemzeti Galéria Rippl-Rónai-kiállítása: lapzártakor még nem állt rendelkezésre pontos adat arról, hogy a március 12-i nyitás óta hányan tekintették meg a tárlatot, csupán azt tudni, hogy június végén 120 ezernél tartottak, a látogatók száma így valószínűleg meghaladta a 200 ezret. Ez alighanem az idei nézőcsúcs lesz. A kiállítás október 24-től január végéig a Párizs melletti Saint Germain-en-Laye-ban lévő Nabis múzeumban látható, február 8-tól április 12-ig pedig a brüsszeli Hotel de Ville-ben. Szóba került, hogy jövő októberben a Frankfurti Könyvvásár alkalmából ott is bemutatnák - a frankfurti Kunsthalle kereste meg ez ügyben a Nemzeti Galériát -, de megállapodás még nem született.

Cyberia

Sulinet helyett Írisz A Magyar Bálint minisztersége idején indított Sulinet program Írisz néven folyik tovább - jelentette be Környei László, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes-államtitkára, aki szerint véget ért a hálózat extenzív fejlesztésének időszaka, most a tartalom fejlesztésére és közösségformálásra van szükség. A környező országokhoz viszonyítva a magyar középiskolai hálózat a legteljesebb, az ország összes középiskolája rá van kötve a hálózatra, viszont kidolgozásra vár még az internet alkalmazásának pedagógiai módszertana. Az Internetto tudósítása szerint az Írisz Multimédia Kft. ügyvezetője, Pórffy András tiltakozott amiatt, hogy megkérdezésük nélkül használják cége piacon bevezetett nevét, melyet nem szándékoznak eladni.

Newsweek online Még október vége előtt megjelenik a weben a Newsweek. A hetilapot eddig csak az America Online felhasználói érhették el, hamarosan azonban bárki olvashatja a www.newsweek.com címen, a papírváltozat néhány cikke mellett saját tartalommal és a Washington Post napi híreivel.

IBM walkman PC Egy tokiói kiállításon mutatta be egyelőre csak kísérleti prototípusnak számító minikomputerét az IBM: akkora, mint egy hordozható CD-játszó, a walkmanhez hasonlóan ruhára is csatolható, 340MB-os merevlemezt, Intel 233MHz-es MMX processzort és 64MB RAM-ot tartalmaz, operációs rendszere pedig, ellentétben a piacon kapható kéziszámítógépekkel, a Windows 98.

Diákolimpiai arany Felföldi Zsolt, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet nyert Portugáliában, a 10. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, ahol 62 ország 241 középiskolás diákja vett részt. A magyar csapat az aranyérmen kívül egy ezüst és két bronzérmet is szerzett.

Hackerek a NY Times ellen Hackertámadás bénította meg egy időre a New York Times hálózati kiadását, és nemcsak a lap egyes részeit tették elérhetetlenné, hanem saját kiáltványukkal felül is írták a lap címoldalát, ily módon tiltakozva az újság munkatársai ellen, és követelve a híres hacker, Kevin Mitnick szabadon bocsátását.

Az első magyar spam Több ezer spam (kéretlen reklám) segítségével próbálta megalapozni e-mail-címtárát a Magyar Telefonkönyv-kiadó Társaság (MTT): szeptember 11-én mintegy 10 ezer magyar e-mail-címre küldött ki kéretlen levelet a hivatalos telefonkönyv-kiadó, melyben közölte a címzettel, hogy e-mail-címe bekerült a cég adatbázisába, és ha törölni kívánja, a levelet küldje vissza. Az Internetto tudósítása szerint a céghez számos tiltakozás érkezett, előbb a KFKI, később más szolgáltatók szerveréről is kitiltották az MTT leveleit. Bodnár Péter, az MTT munkatársa elmondása szerint az akciót elhibázottnak tartják, több kéretlen levelet nem fognak küldeni. A cég a címeket weboldalakról gyűjtötte, a leveleket adategyeztetés céljából küldték ki. Bodnár utólag úgy véli, helyesebb lett volna előbb felvenni a kapcsolatot a rendszergazdákkal, illetve az internetszolgáltatókkal. Az adatbázisból eddig 400 cím törlődött automatikusan a válaszlevelek alapján, s több mint hétszázan küldtek vissza olyan levelet, melyet a program nem tudott feldolgozni. Ezek kiértékelése még folyik. Bodnár hangsúlyozta, hogy a tervezett e-mail-címtárat az MTT ingyen kívánja szolgáltatni, és a jelentős beruházással elkészített rendszert pusztán kiegészítő szolgáltatásnak szánják. (http://e-search.mtt.hu)

Figyelmébe ajánljuk