Kulturális hírek

  • 1998. október 1.

Belpol

Az arany áraA zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban mutatták be Bereményi Géza piaci játéknak címzett darabját: Az arany ára tulajdonképpen az író-rendező Eldorádó című filmjének színpadi verziója. Képünkön a Teleki téri kereskedőkirályt és feleségét alakító Farkas Ignác és Kubik Anna, valamint (balról) Borsos Beáta.
Az előadás legközelebb október 2-án, 3-án és 15-én látható.

VHK-lemezbemutató Az Almássy Téri Szabadidőközpontban tartotta Az Éden visszahódítása II. című albumának bemutató koncertjét a Vágtázó Halottkémek.

Gershwin: 100 Szeptember 26-án volt száz éve, hogy egy New York-i zsidó emigráns családban megszületett George Gershwin, a XX. század egyik legfontosabb amerikai komponistája, számtalan sláger és olyan klasszikus művek szerzője, mint a Porgy és Bess, a Rhapsody in Blue vagy az Egy amerikai Párizsban. Az évforduló természetesen országos Gershwin-mániával jár, ami egy sor koncerttel már nyáron megkezdődött, és tévéműsorok sugárzásával, lemezek kiadásával bizonyára átnyúlik majd a jövő évre is. Az évforduló napján a Turner Classic Movies kábeltévé-társaság egyfolytában az ő zenéjével készült filmeket adta, a National Public Radio egész napos adást szentelt neki, Manhattanben az érdeklődők idegenvezetővel kereshették fel a hozzá, illetve bátyjához és szövegírójához, Ira Gershwinhez fűződő helyeket. Herbie Hancock Gershwin´s World címmel jelenteti meg új lemezét októberben, olyan énekesek közreműködésével, mint Stevie Wonder és Joni Mitchell.

Trafó: buli nyitás előtt Bár az üzemszerű működés csak október 16-án kezdődik a Trafóban, a Kortárs Művészetek Háza október 5-én este ingyenes partira hívja az érdeklődőket, zenét, táncot, filmeket, játékot és akciókat ígérve.

Gyász 65 éves korában meghalt Andrzej Trzaskowski zongorista, a legjelentősebb lengyel jazzmuzsikusok egyike. Õ volt az első lengyel jazz-zenész, aki együttesével Amerikában is fellépett, komponistaként, karmesterként és zenetudósként is számon tartják.

MTV Oroszország Szombat éjfélkor a Prodigy 1997 tavaszán, Moszkvában rögzített koncertjével köszöntött be több mint tízmillió moszkvai és pétervári háztartásba a Music TV orosz adása: helyi VJ-k, Lika Dlugacs, Olga Seleszt, Tutta Larsen és Anton Kamolov felvezetésében láthatók immár a helyi és nemzetközi erők klipjei, Vitamin MTV címmel beszámolnak a nagyvilág művészeti és popkulturális csemegéiről, Shit Parade címmel bevezettek egy antisláger-revüt a leghírhedtebb klipekkel, indult telefonos műsor, és persze megkezdte orosz diadalútját a Beavis és Butt-head is.

Díj, díj Az olasz Roberto Benigni La vita e bella (Az élet szép) című holocaust-vígjátéka nyerte a 23. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját. A jelen lévő újságírók által megszavazott Metro Media-díjat Todd Solondz filmje, a Happiness (Boldogság) kapta, a legjobb kanadai film díját Robert Lepage Japánban játszódó, low-budget műve, a No, a legjobb kanadai első filmét pedig Don McKellar világvége-víziója, a Last Night (Utolsó éjszaka). A nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját Ziad Doueiri libanoni polgárháborús filmje, a West Beirut és az ausztrál John Curran szerelmes filmje, a Praise (Dicséret) érdemelte ki.

Budapesten, a II. Open Film Festival (OFF) Offkárnak elnevezett fődíját Stefanovics Angéla, Végh Zsolt és Kálmánchelyi Zoltán munkája, a Pesti mese: Óz, a nagy varázsló nyerte. A fikciós kategória Offkárját O. Mikulash és Kocsor László filmje, a Mérsékelt évek, illetve Réthelyi András, Csobay Bence és Tóbiás Bertold műve, a Bonustrack kapta, a dokumentumkategória győztese: Komenczi Norbert: Dangerous.

Nurejev rehabilitálása Halála után öt évvel rehabilitálták hazájában Rudolf Nurejevet: az orosz táncos 1961-ben, a leningrádi Kirov Balett Párizsba érkeztekor kért politikai menedékjogot Franciaországban, s egy évvel később távollétében a szovjet bíróság hazaárulás miatt hét év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte. Az orosz államügyészség most érvénytelenítette az ítéletet.

Svéd filmhónap Október 3-30. között svéd filmek töltik meg a budapesti Örökmozgót, az 1920-as években készült némafilmektől a legfrissebbekig: Mauritz Stiller, Hannes Holm, Victor Sjöström, Liv Ullmann, Roy Andersson, Alf Sjöberg, Kjell-Ake Andersson, Mai Zetterling, Suzanne Osten, Bo Widerberg és a nyitóvetítésre Pestre érkező Jan Troell munkáit mutatják be.

Rushdie: feloldozva? Csaknem tíz évvel azután, hogy Khomeini ajatollah kimondta a halálos ítéletet jelentő fatvát Salman Rushdie-ra a Sátáni versek című regénye miatt, az indiai születésű brit író föllélegezhet: Kamal Kharrazi iráni külügyminiszter New Yorkban bejelentette, az Iráni Iszlám Köztársaságnak nem áll szándékában fenyegetni Rushdie életét, nem nyújt ehhez segítséget, nem bátorít erre senkit, és kormánya elhatárolja magát az író fejére kitűzött vérdíjtól is (emlékezetes: egy iszlám forradalmi alapítvány 2,5 millió dollárt ajánlott fel az ítélet végrehajtójának). Kharrazi az ENSZ közgyűlése alkalmával találkozott Robin Cook brit külügyminiszterrel, és megállapodtak a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Cook azt mondta, kormánya sajnálja a Sátáni versek által a muzulmánoknak okozott sérelmeket, de az egyén szabad véleménynyilvánítási joga mellett áll.

"Hát, úgy tűnik, vége van" - nyilatkozta Rushdie, aki a brit külügyminisztérium épületében, tévén nézte az iráni külügyminiszter bejelentését. Az író elismerően szólt Mohammad Khatami iráni elnök bátor döntéséről, a "rettenetes, terrorista fenyegetés" feloldásáról. A New York-i bejelentés kapcsán brit muzulmán vezetők úgy nyilatkoztak, az ő közösségük nem akarta megölni Rushdie-t, ám egyikük, Iqbal Sacranie szerint a probléma mindaddig nem oldódik meg, amíg Rushdie "nagyon sértő és profán könyve" kapható.

Salman Rushdie 1989 óta különleges védelem alatt állt, vagy harmincszor cserélt lakóhelyet, de folyamatosan publikált, és idővel mind gyakrabban vett részt nyilvános rendezvényeken. Bizonyos fokú védelemre ezután is szükség lehet - akadhatnak szélsőségesek, akik nem akarván követni a hivatalos iráni álláspont megváltozását, az életére törnek -, de reményei szerint végre újra egy hivatásos író normális életét élheti (például sétálni mehet, amikor akar). És talán most már - hogy ismeri az utolsó fejezetet - írni is tudsaját ügyéről.

Bonyolítja a helyzetet, hogy időközben Iránból ellenkező értelmű hírek érkeztek, miszerint korai volt az öröm, a néhai Khomeini által kimondott fatva nem visszavonható: ilyen értelemben nyilatkozott Mahmoud Mohammadi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője, akit Irán leendő londoni nagykövetének tartanak. Szerinte Rushdie szavai csak növelni fogják a gyűlöletet, melyet a muzulmánok éreznek iránta. Nem részletezte, de elképzelhető, arra célzott, hogy Rushdie kijelentette: nem bánja, hogy megírta a Sátáni verseket, nem kér miatta bocsánatot, és nem áll szándékában visszavonni azt éppen a szólásszabadságért folytatott csata végén.

Salman Rushdie műveit Magyarországon az Európa Könyvkiadó jelentette meg - a Sátáni versek kivételével, amit a körülmények ismeretében (a szerző fenyegetésén túl előfordult, hogy fordítóit megölték vagy megsebesítették Olaszországban, Japánban vagy Törökországban) természetesen nem mertek megkockáztatni. A Narancs értesülése szerint az új helyzetben fölmerült az Európánál a Sátáni versek megjelentetése, ám erre legfeljebb 1999 második felében vagy 2000-ben kerülhetne sor - és csakis akkor, ha valóban visszavonják a halálos ítéletet. Viszont várhatóan jövő tavasszal, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra hozzák ki Rushdie legújabb művét (The Ground Beneath Her Feat - A föld a lány talpa alatt; nem műfordított magyar cím). Felvételünk Salman Rushdie idén tavaszi budapesti látogatáskor készült.

Párizsi kiállítások Rövid ajánlat a francia főváros őszi látványosságaiból.

Napóleon egyiptomi hadjáratának 200. évfordulója alkalmából kiállítás látható október 18-ig a párizsi hadtörténeti múzeumban, a francia történeti múzeumban pedig a Concorde téren álló luxori obeliszk Franciaországba történő utazását mutatják be, s a Louvre is reflektorfénybe állította a maga egyiptomi gyűjteményét.

A Louvre-ban egyébként átalakítások kezdődnek, a japán NTV tévétársaság 3,75 millió eurós hozzájárulása jóvoltából különtermet alakítanak ki Leonardo Mona Lisája számára, hogy méltó körülmények között fogadhassa hódolóit. Eldőlt a restaurálásával kapcsolatos szakmai vita is: nem nyúlnak hozzá - legalábbis egyelőre.

A Musée d´Orsay termeiben Millet/Van Gogh címmel látható kiállításon Van Gogh és francia példaképe, Jean-Francois Millet (1814-1875) festményeit rendezték egymás mellé, nyitva január 3-ig.

Gustave Moreau születésének 100. évfordulója alkalmából a Grand Palais-ban nyílik október 2-án a szimbolizmus előfutára életművének eddigi legátfogóbb bemutatója. Ugyanitt, október 16-tól látható a reneszánsz egyik elismert mestere, a Velencében született Lorenzo Lotto (1480-1556) Bergamóból és Washingtonból érkező kiállítása.

A Centre Pompidou-t tatarozzák, de hogy a modern gyűjtemény addig se porosodjon raktárban, a New York-i Guggenheim Museumban rendezett Rendezvous Paris-New York című kiállításon, október 16. és január 24. között láthatók legértékesebb darabjai, 150 művész 350 festménye, szobra és rajza.

Október 7-12. között lesz Párizsban a FIAC kortárs művészeti vásár, amelynek idei fő vendége Ausztria.

Cyberia

Altavizsla.com - bejegyezve Az Internetto értesülése szerint egy Princetonban tanuló magyar diáklány bejegyezte a Matáv által szabadon hagyott altavizsla.com domain-nevet. A Digital korábban hasonlóan szabadon hagyta az altavista.com nevet, és később rekordösszeget, egyes források szerint 650 millió forintnak megfelelő díjat fizetett a tulajdonosnak érte. Egyelőre nem tudni, vajon a Matáv is presztízskérdésnek tekinti-e a név megszerzését, az altavizsla.com-nak mindenesetre máris több száz látogatója van naponta.

Ki kivel? A Yahoo az AT&T-t választotta online szolgáltatása új partneréül, miután a Yahoo Online és az MCI korábbi együttműködése az MCI-WorldCom-fúzió miatt véget ért. Az új Yahoo Online előfizetők már az AT&T-hez csatlakoznak, a meglévők azonban a Cable & Wireless rendszerén keresztül érik el az internetet. (Az MCI-nak a WorldCom fúziója miatt el kellett adnia internetes érdekeltségeit, ezt vette meg 1,75 milliárd dollárért a Cable and Wireless.)

A Netscape Communications megállapodott a Lucent Technologieszal: eszerint a Lucent licenceli a CommerceXpert és Application Server elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó Netscape-szoftvereket. Emellett együtt forgalmazzák a Lucent Ecommerce Solutions Package programcsomagját. A szerződés több mint három évre szól. A Netscape korábban hasonlóan nagy jelentőségű megállapodást kötött a Citibankkal a Commerce Xpert program licenceléséről.

Go Network néven új kezdőoldalt hoz létre az Infoseek és a Walt Disney, keresője az Infoseek lesz. Reményeik szerint a Go látogatottsága megelőzi majd a Microsoft és a Netscape kiadványainak látogatottságát, mindössze a Yahoo és az AOL lesz nála frekventáltabb lap. Az oldal kifejlesztése része a két cég közös stratégiájának: eszerint az Infoseek megvásárolja a többségi Disney-tulajdonban lévő Starwave céget. A Disney ezután újabb Infoseek-részvényeket vásárolna, előbb a cég 43 százalékát birtokolná, majd többségi tulajdont szerezhetne. A Go Network címe www.go.com lesz.

A Microsoft kezdőoldala, az MSN.com 60 millió dolláros együttműködési szerződést kötött négy keresővel: az AltaVista, a Lycos, az Infoseek, a Snap, továbbá az MSN saját keresője a jövő hónaptól egymást váltva szerepel az MSN keresőjeként. A rotáció a Netscape megoldásához hasonló: a Netcenter kezdőoldalán az Excite, az Infoseek, a Lycos, az AltaVista, a LookSmart és a cég saját keresője váltja egymást.

Veszélyben a digitális kultúra támogatása? Az Internetto tudósítása szerint megszűnik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Digitális Kultúra Ad Hoc Kollégiuma. Fogarasi Gabriella, az NKA igazgatóhelyettese azonban hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül a digitális kultúra pályázatot idén is meg szeretnék hirdetni. Az Ad Hoc Kollégium nem szerepel az NKA-t létrehozó 1993. évi XXIII. törvényben, létrehozása óta többen is vitatták szükségességét, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is jelezte, hogy működtetése, elsősorban a kurátorok jelölése és delegálása nem felel meg a törvénynek. A törvény módosítása azonban nem volt megoldható, ezért döntött az NKA új elnöke, Jankovics Marcell a megszüntetés mellett. Az igazgatóhelyettes elismerte, hogy ezzel esetleg veszélybe kerülhet az a 25 milliós támogatás, amivel eddig a Matáv évente kiegészítette a kollégium azonos összegű saját pályázati keretét. Török András, az NKA volt elnöke szerint a Matáv úgy is támogathatja a digitális kultúrát, ha egy vagy több állandó kollégiumnak - például a Könyvtári vagy a Folyóirat-kiadási Kollégiumnak - juttat támogatást, külön digitális alpályázat céljára.

Figyelmébe ajánljuk