Kulturális hírek

  • 1998. november 26.

Belpol

Wallenberg, Zsinagóga-lánc, zsidó vagyonok1999 áprilisában - ledöntésének 50. évfordulóján - szeretnék a fővárosi Szent István parkban eredeti helyére visszaállítani Raoul Wallenberg emlékművét, aki több tízezer budapesti zsidó életét mentette meg a világháború idején.
A terv szerint a jelenleg Debrecenben álló szoborról Győrfi Sándor szobrászművész készítene 1:1 arányú másolatot. A munkálatok 14 millió forintnyi költségéből még mintegy 8 millió hiányzik, az adományokat az 11713005-20421535-00000000 OTP-számla fogadja.

November 19-21-én a budapesti Műcsarnokban tartották a Zsinagóga-lánc kiállítással (Liliane Csuka) és koncerttel (Moyzes Quartet) teljes idei konferenciáját. A Zsinagóga-lánc célja a kelet-közép-európai régió használaton kívüli, rossz műszaki állapotban lévő zsinagógáinak megmentése és művészeti központokká alakítása, közéjük tartozik a szlovákiai samorini, a (Mediawave-helyszínként is szolgáló) győri, a nagykanizsai, a szegedi, a szabadkai és a kolozsvári.

November 30. és december 3. között Washingtonban, az amerikai külügyminisztériumban konferenciát rendeznek a vészkorszak idején eltűnt zsidó vagyontárgyakról. A nemzetközi tanácskozás a hasonló, tavaly decemberi londoni konferencia folytatása lesz: annak központi témája a nácik által rabolt arany volt, ezúttal műalkotások, biztosítási kötvények és egyéb vagyontárgyak sorsáról végzett kutatásaik eredményeit cserélik ki történészek és más szakértők.

Tévézős nemzet a magyar Az IP Deutschland piackutató cég felmérése szerint Európában a magyarok néznek legtöbbet tévét: napi 3 óra 55 perccel vezetjük a listát, melynek végén a német nyelvű svájciak kullognak napi 2 óra 8 perccel. Eredményünk kábé az amerikaiakéval azonos, ott közel 4 óra a napi fejadag.

Díj Aktan Abdikalikov kirgiz-francia koprodukcióban készült munkája (Beshkempir) nyerte Cottbusban a Fiatal Kelet-európai Film 8. Nemzetközi Fesztiválja fődíját. Különdíjban részesült Sas Tamás Presszója.

Nabis Miközben a Magyar Nemzeti Galéria nyári Rippl-Rónai-kiállításának anyaga a Párizs melletti Saint-Germain-en-Laye Nabis-múzeumában látható (februártól pedig Brüsszelben), az ottani kincsekből Budapesten, az MNG-ben nyílt kiállítás Francia szimbolisták - Gauguin, Pont-Aven, Nabis címmel (megtekinthető január 24-ig). Az impresszionistákat és a 20. századi modern izmusokat összekötő Nabis (próféták) csoporthoz olyan művészek tartoztak, mint Bonnard, Vuillard, Vallotton, Maillol, s volt velük kapcsolata Rippl-Rónai Józsefnek is.

Gyász Lapunk megjelenésének napján temetik el Budapesten Szőts István filmrendezőt, akinek a nevéhez olyan klasszikus alkotások fűződnek, mint az Emberek a havason (1942) és az Ének a búzamezőkről (1947). Szőts István 87 éves korában, november 5-én hunyt el Bécsben.

32 éves korában gyomorvérzésben meghalt Pauer Henrik, a fővárosi underground színtér ismert figurája, a Neurotic zenekar alapító tagja és több magyar film, az Eldorádó, a Rocktérítő, az Árnyékszázad, a Szárnyas ügynök és a Megáll az idő egyik főszereplője.

New Yorkban autóbalesetben életét vesztette Alan J. Pakula amerikai filmrendező, olyan sikerfilmek alkotója, mint a Klute (1971), Az elnök emberei (1976) és a Sophie választása (1982), legutóbbi filmjét (The Devil´s Own) tavaly mutatták be. A szerencsétlenséget egy fémrúd okozta, mely a kocsi szélvédőjének repült (a rendőrség feltételezése szerint az előtte haladó autó lökte fel a magasba), s vezetés közben fejbe találta a 70 éves rendezőt.

74 éves korában elhunyt J. D. Sumner amerikai gospelénekes, akinek 1963-ban alapított zenekara, a Stamps Quartet a 70-es években Elvis Presleyvel együtt turnézott. 1981-ben Grammy-díjat nyert.

41 éves korában New Yorkban holtan találták Kenny Kirkland amerikai jazz-zongoristát. Holtteste mellett állítólag kábítószer-fogyasztáshoz használatos eszközöket találtak. Kirkland szerepelt Sting jazzes irányultságú felvételein, s olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Branford és Wynton Marsalis, Miroslav Vitous, John Scofield, Chico Hamilton, Chico Freeman és Carla Bley.

Bahia, Trottel A Bahia gondozásában megjelent az Európa Kiadó és a Balaton a Zichy-kastélyban című CD-je a két zenekar 1986-os koncertjének felvételével. Menyhárt Jenő amerikai zenészekkel dolgozik New Yorkban új lemezén, ez várhatóan a jövő évi Szigetre jön ki. Hamarosan CD és CD-ROM várható az Ági és a Fiúktól, CD Wahorntól, Kaliforniából, valamint Hortobágyi László és a londoni Suns Of Arqua együttműködéséből. A ColorStar új CD-je (Heavenicetrip) bemutató koncertjét november 27-én tartják az Almássy téren. Német-belga-holland turnét bonyolított le Szemző Tibor.

Holland-német-lengyel-cseh-szlovák turnét élt túl a Trottel is (Horváth Endre gitárost egy alkalommal körözött bűnözőként lekapcsolta a német országúti rendőrség, de még időben elérte a berlini koncertet). A zenekar 1999 elejére tervezi új lemeze, az Interferencia kiadását, egyúttal CD-formátumban is hozzáférhetővé teszik 1989-es Borderline Syndrome kazettájukat, s kihozzák a Dawncore új és a Persona Non Grata első albumát.

Cyberia

Eredményes cseh bojkott Csak a regisztrált internetszolgáltatók egy része függesztette fel szolgáltatását, azonban így is százezer aláírás gyűlt össze a petícióra, mely a helyi telefonbeszélgetés díjának januári emelését bírálja Csehországban. A tiltakozók elérték, hogy a szerintük monopolhelyzetével visszaélő SPT Telecom társaság újból leül tárgyalni az internetezőknek kedvező fizetési változatokról.

Dráma a Deutsche Telekomnál A telefontarifák piacán elkezdődött agresszív árháború miatt "drámai helyzet" alakult ki a monopóliumát egy éve elveszített Deutsche Telekomnál (DT) - ismerte be a legnagyobb európai távközlési szolgáltató főnöke. A DT januártól meredeken csökkenti a belföldi távhívások díjszabását, ez 6 milliárd márkájába kerül a cégnek.

PC-piac Egy, az Intel által támogatott tanulmány szerint a PC-eladások növekedése terén idén Kína áll az élen 38 százalékkal, a második Egyiptom, ahol 35 százalékkal több PC kelt el, mint az előző évben.

Rendőrségi érdeklődés Internetto-olvasók iránt A IV. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya rongálás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, s ennek során hivatalosan kérte az Internettótól, adják ki annak az olvasónak a nevét és címét, aki az egyik - a rendőrség által pontosan meghatározott - olvasói fórumon egy megadott időpontban hozzászólt a vitához. Emlékezetes, az adatvédelmi biztos 1996-ban az esztergomi ketchupos bombamerénylet-kísérlet kapcsán ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a távközlési szolgáltatók a rendőrség felhívására kötelesek adatot szolgáltatni. Mivel azonban az Internetto nem távközlési szolgáltató, hanem az IDG Lapkiadó Kft. kiadványa, a szerkesztőség nem kívánja a rendelkezésére álló adatot kiadni. (Az adatvédelmi biztos állásfoglalása: http://www.mkogy.hu/adatved_biztos/b074.htm.)

Figyelmébe ajánljuk