Kulturális hírek

  • 1998. december 10.

Belpol

Washingtoni konferencia: vissza a tulajnakEgy 11 pontos ajánlás elfogadásával ért véget a nácik által elrabolt műkincsek sorsáról rendezett nemzetközi konferencia, melynek mind a 44 résztvevője (köztük Magyarország is) elfogadta azt az elvet, hogy a rabolt műtárgyakat vissza kell adni eredeti tulajdonosaiknak vagy azok örököseinek, s ezek felkutatása érdekében lépéseket is kell tenni - elfogadván az egyes országok jogrendje közti különbségeket. A Zsidó Világkongresszus becslése szerint mintegy 110 ezer darab műtárgyról van szó, értékük 10-30 millió dollár között lehet.
A magyar küldöttséget vezető Visy Zsolt helyettes államtitkár elmondta, hazánkat elismerés és bírálat egyaránt érte Washingtonban, előbbi a közösségi tulajdon terén hozott intézkedések, utóbbi a Hatvany-gyűjtemény örököseinek és a Szépművészeti Múzeum vitájának rendezetlensége miatt.

Mediawave ´99 Január 10-ig lehet jelentkezni mozgóképes alkotásokkal a jövő évi Mediawave Fesztiválra, melyet április 26. és május 1. között rendeznek meg Győrött. A kategóriák: általános, kisebbségi, ifjúsági, "Porlepte dobozok", "A bűn művészete". Nevezési lapok és egyéb információk: 9028 Győr, Soproni u. 45.; mediawave [at] arrabonet [dot] gyor [dot] hu (itthonról); filmgyor [at] interlog [dot] com (külföldről); www.interlog.com/"filmgyor.

Salinger iráni filmen J. D. Salinger ügyvédje útján levétette a New Yorkban zajló iráni filmhetek műsoráról a Pari című filmet, melyet 1961-ben megjelent könyve, a Franny és Zooey nyomán 1995-ben az író hozzájárulása nélkül készített Dariush Mehrjui.

Díj, díj Operatőri munkássága elismeréseként életmű-díjat kapott az Amerikában élő Kovács László a VI. Camerimage Fesztiválon, ahol a fődíjat a Central do Brasil című film operatőre, Walter Carvalho nyerte.

Erasmus-díjjal tüntették ki Amszterdamban Mauricio Kagel német-argentin zeneszerzőt és Peter Sellars amerikai színházi és filmrendezőt.

A lengyelországi Torun és testvérvárosa, a németországi Göttingen Bogumil Linde-díjjal jutalmazta Tadeusz Rozewicz lengyel és Siegfried Lenz német írót.

Charming Billy című regényéért Alice McDermott, This Time: New and Selected Poems című versgyűjteményéért pedig Gerald Stern kapta az idei National Book Awardot, az amerikai nemzeti könyvdíjat.

Lemez Omagh áldozataiért Across The Bridge of Hope címmel lemez jelent meg az augusztus 15-én az észak-írországi Omaghban felrobbant bomba harminc áldozata családjának a javára. A címadó dalt B. A. Robertson írta az "Igazi IRA" merényletének egyik áldozata, a 12 éves Shaun McLaughlin verse nyomán, s az Omaghi Közösségi Kórus énekli. Mellettük sztárparádé: Liam Neeson (egy Seamus Heaney-verssel), Sinead O´Connor, Divine Comedy, Boyzone, Corrs, Van Morrison, Ash, U2, Enya, többek között. Röviddel a lemez megjelenése előtt, a rajta hallható muzsikusok részvételével rendezett tévékoncerten fellépett Bob Geldof is.

Coolio: pénzbírság Egy német bíróság félévi felfüggesztett börtönbüntetésre és 30 ezer márka pénzbírságra ítélte Cooliót: a két évvel ezelőtti Gangsta´s Paradise előadóját (sz. Artis Ivey, 35) azzal vádolták, hogy tavalyi német turnéján, Böblingen városában segített zenekara tagjainak ruhákat lopni egy butikból, távozáskor pedig gyomorba vágta és félrelökte a tulajdonosnőt. Később a rapper maga jelentkezett a rendőrségen, mondván, félreértés volt az egész.

Még egy MaNcs-szerző Múlt heti összeállításunkból kifelejtődött egyik állandó szerzőnk, Eörsi István most megjelent új kötete: Utasok a senkiföldjén - Jóbok könyve című, az esszé és a fikció között ingázó művét a Palatinus Kiadó jelentette meg.

Gyász November 28-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Padi Marianna barátunk, akinek az elmúlt években több amszterdami tudósítását is közölte a Magyar Narancs.

Oscar Wilde rehabilitálása Chris Smith brit kultuszminiszter és Sir Jeremy Isaacs, a Királyi Opera egykori igazgatója avatta fel London szívében Oscar Wilde bronzszobrát. Ez azt is jelenti, hogy születésének 98. évfordulóján hivatalosan rehabilitálták az írót, akit 1895-ben, 41 éves korában két évre ítéltek, amiért szexuális kapcsolatot folytatott a fiatalkorú Lord Alfred Douglasszel.

Fotó Bartis "A fényképen a modell mindig visszanéz az időből" - írta ajánló soraiban Nádas Péter a szintén fotográfiával is foglalkozó író Bartis Attilának a budapesti Vintage Galériában Photo Pygmalion címmel nyílt kiállítása elé. Megtekinthető január 8-ig.

Cyberia

Tőzsdézés interneten November 17-én megkezdte működését a Concorde Értékpapír Rt. érdekeltségi körébe tartozó Első Internet Bróker Kft.: a tőzsdei megbízatások elektronikus fogadására specializálódott cég elsősorban a hazai kis- és középbefektetők részére ajánlja szolgáltatásait. Bővebb info és regisztráció a www.Eib.hu címen.

Internetes tőzsdei kereskedési rendszert indított a Bankár Befektetési Rt. is eBróker néven. Az ügyfelek megbízása legfeljebb 15 percen belül kerül be a tőzsdére, a jutalék 0,75 százalék. Részletek: www.ebroker.hu.

Kafka-CD-ROM A cambridge-i Chadwyck Healey és a frankfurti S. Fischer könyvkiadó 1999 őszén CD-ROM-on és az interneten egyaránt közzéteszi Franz Kafka műveinek kritikai kiadását.

Matáv-újdonságok: IP-telefon, Origó Két, internettel kapcsolatos újdonságot mutatott be a Matáv: az internet-protokollon keresztül működő, kedvezményes nemzetközi távhívást a tulajdonos Deutsche Telekom T-NetCall projektjének segítségével indították el, egyelőre próbaüzemben, az Origó névre keresztelt portal site pedig kifejezetten a kezdő, angolul nem tudó magyar internetezők számára kínál hálózati információkat (http://origo.matav.hu). Mindezekről bővebben: http://internetto.hu/cikk/matavjovo/. A Matáv egyébként jövőre az éjszakai 100 forintos tarifát részben kiterjeszti a 18-22 óra és a reggel 5-7 óra közötti időszakokra is.

Online zsírleszívás Egy zsírleszívási műtét élő webközvetítését ígéri hamarosan az Internet Entertainment Group: ez a cég azzal a humbuggal vált ismertté, hogy megígérte egy szűz szerelmespár első éjszakájának közvetítését (http://www.onlinesurgery.com).

Soros-verseny A pécsi Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola csapata nyerte a Soros Alapítvány és a Microsoft Magyarország Verseny ´98 című, az Oktatási Minisztérium által is támogatott országos számítógép-felhasználói verseny döntőjét Pilisborosjenőn; a rendezvény célja egy országos internetes tudásbázis létrehozása volt. Minderről bővebben: www.verseny98.net.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.