Kulturális hírek

publikálva
2000/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Mosoly albumaAz 1930-as évek közepétől működik Budapesten a Mosoly Albuma elnevezésű fotóműterem. Több mint hat, itt átmosolygott évtized gyermekportréiból válogatott kiállítás nyílt pénteken Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

Hétfők és keddek kivételével megtekinthető június 4-ig.

BFZ, NFZ: tárgyalások Miután a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Alapítvány kuratóriuma levelet juttatott el a főváros vezetőinek, melyben - a fővárosi közgyűlés április 6-i határozatához igazodva - felvetik az 1992-ben kötött keretszerződés közös megegyezéssel történő felbontásának lehetőségét, tárgyalás kezdődött a BFZ működésének új alapjairól és a következő koncertévad rövid távú finanszírozásáról. Az alapítvány képviselői elfogadták, hogy a zenekar fenntartásához szükséges pénzügyi forrásoknak legfeljebb a felét biztosítja a főváros, de ez az összeg nem haladhatja meg a költségvetésben rögzített 200 millió forintot. A fővárosi költségvetési támogatás a kulturális ágazat átlagával egyezően növekszik majd. Az alapítvány kuratóriuma azt javasolja, hogy 2001 szeptembere után alapítványi formában működjön a főváros, az állam és az üzleti szféra által támogatandó zenekar; ez esetben a főváros meghatározott számú budapesti koncertre kötne vele közszolgáltatási szerződést. Az alapítvány rendelkezik a zenekar béreken kívüli költségeinek fedezésére elegendő forrásokkal. A BFZ április 21-22-i koncertjein, a Zeneakadémián, Gidon Kremer hegedűművész vendégszereplésekor a kijevi születésű Roman Kofman vezényel majd a budapesti fellépéseit szüneteltető Fischer Iván helyett. (Az előzményekről: MaNcs, 2000. április 6. és 13.)

Belső tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Filharmonikusoknál - ahol Edvi Péter miniszteri biztos munkálkodik a gazdagabb jövő érdekében - azt követően, hogy a zenekar tagjainak többsége titkos szavazáson a zeneigazgatói posztra alkalmatlannak nyilvánította Kocsis Zoltán zongoraművészt, akit viszont a hazai zenei élet kiválóságai, huszonkét komponista, muzsikus és kritikus biztosított támogatásáról nyílt levélben. Erkel Tibor (MIÉP) a BFZ és az NFZ esetleges összevonásával kapcsolatban interpellált a parlamentben. Rockenbauer Zoltán miniszter válasza szerint erre nem fog sor kerülni.

Könyvfesztivál Április 20-23. között rendezik meg a Kongresszusi Központban a VII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melynek díszvendége Slawomir Mrozek lengyel író; látogatása apropójából kiállítás is nyílik a Lengyel Kulturális Központban. A romániai könyvpiacot több mint ötven kiadó képviseli majd, az általuk bemutatandó anyagból kiemelkednek a 150 éve született Mihai Eminescu költőhöz kapcsolódó kötetek. Habár az új magyar irodalom hagyományos megjelenési ideje a júniusi Ünnepi Könyvhét, a Magvető Kiadó ezúttal az ottani nóvum-tumultust megelőzendő, a Könyvfesztiválra hozza ki Esterházy Péter új regényét. (Interjúnk az íróval a 6. oldaltól)

Rushdie Indiában, fatwa a Közel-Keleten Noha dühödt muzulmánok Újdelhiben nyilvánosan elégették a képmását, Salman Rushdie azt nyilatkozta, boldog, hogy tizenkét évi távollét után ismét szülőhazájában, Indiában lehet, fiával együtt, aki még sohasem járt ott. A Khomeini iráni ajatollah által kimondott iszlám halálos ítélet, a fatwa óta a brit titkosszolgálat védelmében élő Rushdie tavaly februárban kapott beutazóvízumot Indiába, de csak most, a Brit Nemzetközösségi írók 2000. évi díjkiosztó ceremóniája alkalmával kerített sort a látogatásra; Talpa alatt a föld című művét a legjobb regény díjára jelölték, ám végül a dél-afrikai J. M. Coetzee nemrég Booker-díjjal is kitüntetett alkotása, az apartheid utáni Dél-Afrikában játszódó Disgrace nyerte el a 15 800 fonttal járó elismerést. Rushdie Sátáni versek című regénye továbbra is be van tiltva Indiában, ahol mintegy 120 millió muzulmán él. Bombayben, az író szülővárosában - ahová ezúttal nem jutott el - 1989-ben a rendőrök tizenkét tüntetőt lőttek agyon, amikor azok a brit képviselet elé vonultak.

Néhány napja Jordániában, az ammani amerikai nagykövetségen keresett menedéket Mussa Hawamdeh költő, akire Yusuf (József) című verse miatt mondták ki a fatwát, mert abban a Korán szent szövegének megkérdőjelezését vélték felfedezni. Szíriában a drúz közösség adott ki felszólítást Mamdouh Azzam megölésére, mert sértőnek találták Az eső palotája című regényét, melyet egyébként a szír kulturális minisztérium jelentetett meg 1998-ban; az azóta már meg is filmesített művet a kritikusok a kortárs szír irodalom kiemelkedő teljesítményének tartják. A drúzok a könyv betiltására szólították fel a szír kormányt és az arab írók szövetségét.

Morze

Párizsban, a Saint-Germain-des-Prés negyedben teret neveztek el a húsz éve elhunyt Jean-Paul Sartre-ról és élettársáról, Simone de Beauvoir-ról: a Sartre-Beauvoir tér elnevezés kezdeményezője az írónő örökbe fogadott lánya, Sylvie Le Bon de Beauvoir és Claude Lanzmann filmrendező volt.

82 éves korában Londonban elhunyt André Deutsch: az 1939-ben emigrált magyar származású brit könyvkiadó a háború után olyan kvalitásos amerikai írók munkáit adta ki Nagy-Britanniában és Európában, mint például Norman Mailer.

Bo Diddley beperelte a Nike-t, amiért a sportcipőgyártó cég az engedélye nélkül használta fel a nevét és az imidzsét: a 71 éves amerikai gitáros azt sérelmezi, hogy a Nike forgalomban tartja a You Don´t Know Diddley feliratú pólót, noha a két fél között 1989-ben kötött szerződés 1991-ben lejárt.

Philippe Noiret francia színész életműdíjat vehet át májusban Cannes-ban, a nemzetközi filmfesztiválon.

Poussintől az impresszionizmusig címmel 25 festményt mutatnak be a mannheimi Kunsthalléban a moszkvai Puskin Múzeum több mint hétszáz alkotást tartalmazó francia festészeti gyűjteményéből. A kiállítás június 18-ig tart nyitva.

Zsámbéki Gábort, a budapesti Katona József Színház igazgatóját újabb két évre megválasztották az Európai Színházak Uniójának (UTE) elnökévé: a szervezet Taorminában megrendezett éves közgyűlésén bejelentették, hogy gazdasági okok miatt kivált a berlini Deutsches Theater, viszont felvettek négy új tagot, a palermói Garibaldi, a vilniusi Meno Fortas, a berlini Schaubühne és a villeurbane-i TNP színházat, továbbá taggá vált a tizenegy ország pályakezdőit tömörítő Fiatal Rendezők Szekciója is.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Pannon GSM szponzorációs megállapodást kötött - jelentették be a múlt héten. Ennek részeként művészeti ösztöndíjat alapítanak fiatal alkotók számára, a távközlési cég pedig támogatja az MNG műtárgyvásárlásait, állagmegóvó munkálatait.

57 éves korában meghalt Heinz Burt, a Tornados angol együttes basszusgitárosa; 1962-ben - tehát még a Beatles előtt - a Telstar című instrumentális sláger révén a Tornados volt a szigetországi zenekarok közül az első, amely feljutott az amerikai sikerlistára is.

publikálva
2000/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra