Kulturális hírek

  • 2000. június 1.

Belpol

SzínházasVadász György nyerte a Nemzeti Színház tervezésére kiírt pályázatot, melyre a későbbi győztes mellett hat építészt hívtak meg: Dévényi Sándort, Ekler Dezsőt, Ferencz Istvánt, Karácsony Tamást, Kertész András Tibort és Skardelli Györgyöt. A második Ekler, a harmadik Kertész lett, s megvásárolják Dévényi tervét is.
Schwajda György kormánybiztos, zsűrielnök szerint az első helyezett majdhogynem érintetlenül hagyta a Siklós Mária által korábban készített "programtervet". A hannoveri expó magyar pavilonját is tervező Vadász György szerint afféle szem előtt tartandó technológiai utasítás volt ez, s ötven-egynéhány százalékban szabad kezet engedett a tervezőknek. A győztes terv egyik fő jellegzetessége a nagyméretű üveghomlokzat, melyen át az épületen belülről látható a Duna-parti panoráma. Schwajda reméli, hogy sikerül eltüntetni a HÉV-pályát, hogy az ne zárja el a színházat a folyóparttól; júliusban elkezdődhet a földmunka, és tartható lesz a beruházás határideje.

Megfelelően működik a jelelegi budapesti színházi struktúra, de bizonyos korrekciók szükségesek - jelentette be Schiffer János kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a színházak üzemszerű működését, látogatottságát és kínálatát érintő, külső intézmények által végzett vizsgálatok lezárulta után. A változások kimunkálása a következő hónapok feladata, ezek iránya pedig a fővároshoz tartozó mind a tizenhárom színház élére kiírandó pályázatokból lesz kiolvasható, legkésőbb ősszel. A színházak gazdálkodása egyébként rendben van, látogatottságuk 90 százalékos.

Könyves Június 1-5. között rendezik meg a 71. Ünnepi Könyvhetet, melynek hivatalos listáján számos egykori és jelenlegi Narancs-szerző kötetei szerepelnek: a Szép verseket ezúttal Keresztury Tibor válogatta, Eörsi István Szögek címmel adja közre 1952 óta írott verseinek javát, Erdős Virág prózavers-naplója Fekete gomoly címmel jelenik meg, Kukorelly Endre Rom cím alatt rendezte kötetbe a szovjetunió története ihlette szövegeit, Tandori Dezső Ködös Iker című kötetében elbeszélések és hangjátékok kaptak helyet, Végel László Peremvidéki élet című művének színhelye Újvidék. (Lásd még a 28-31. oldalt.)

Ha minden jól megy, május utolsó napja óta él a Digitális Irodalmi Akadémia: a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ, illetve a Neumann Ház közreműködésével az interneten olvasható a virtuális akadémia élő és holt tagjainak mintegy 150 könyve, Ágh Istvántól Tersánszky Józsi Jenőig ötvenegy szerző, kb. 2000 ív terjedelemben.

Zenekaros Lapzártakor teljes a bizonytalanság a Budapesti Fesztiválzenekar körül: a fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága Körmendy Ferenc elnök kivételével elutasította Atkári János és Schiffer János főpolgármester-helyettesek előterjesztését, hogy a BFZ intézményét szüntessék meg, magát a zenekart pedig adják át a Fesztiválzenekar Alapítványnak a főváros és az alapítvány tárgyalásain született megállapodás értelmében. Schiffer a Narancsnak azt mondta, a bizottság tagjainak nem volt idejük átnézni az előterjesztést, ezért szavazták le. Ám ennél komolyabb a helyzet: a zenekar közalkalmazotti tanácsa tiltakozott, amiért kihagyták a BFZ sorsát érintő tárgyalásokból, a muzsikusok többsége helyteleníti, hogy a jövőben a BFZ alapítványi fenntartással működjön, s ők közalkalmazottból szabadúszóvá váljanak. Nemes László BFZ-intézményigazgató is sérelmezi, hogy mellőzték a tárgyalásokról. Egy, a számára készített feljegyzés szerint Fischer Iván művészeti igazgató a zenészek állásfoglalása miatt és anyagi megfontolásokból maga sem ért egyet a megállapodástervezettel, melyről június 1-jén rendkívüli ülésen tárgyal a közgyűlés. Folyt. köv.

Szigetes Az utóbbi évek egyik legnagyobb brit sztárzenekara, az Oasis is szerepel a Pepsi Szigeten augusztus 8-án. Hogy milyen összeállításban, az ma még bizonytalan: a múlt héten Noel Gallagher gitáros, miután összeveszett testvérével, Liammal, kiszállt a világ körüli turnéból - nem először tesz ilyet. Emiatt elmaradtak az Oasis franciaországi koncertjei, Barcelonában pedig állítólag Alan White dobos sajgó csuklói miatt maradt el a buli. A Standing on the Shoulder of Giants című negyedik albumával turnézó zenekar szóvivője szerint a külföldi koncerteken Matt Deighton áll be Noel helyére, aki azonban brit földön visszaáll a csapatba.

Millenniumos Az Index székesfehérvári mutációjának értesülése szerint ősszel dől majd el a fehérvári Nemzeti Emlékhely végleges sorsa, amikor megvizsgálják, hogy a romok felülről, a betonozás és az egyéb munkálatok vagy alulról, a megemelkedett talajvízszint miatt rongálódtak meg. Az építmény ellen múlt héten demonstrálók szerint jelentős eredmény, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felfüggesztette az építkezést, és megtiltotta a sírok feletti betonozást (www.index.hu); az előzményekről lásd: MaNcs, február 24., május 25.

Morze

Beethoven-rekord: 296,8 ezer dollárért kelt el Beethoven Hatodik szimfóniájának kézzel írt vázlatlapja a Sotheby´s londoni árverésén: a becsléshez képest több mint kétszeres árat ért el.

Elhunyt Sir John Gielgud: az évszázad egyik legnagyobb angol színművésze 1921-ben debütált az V. Henrikben, későbbi Hamlet-alakítását minden idők egyik legnagyszerűbbjeként jegyzik. 1981-ben megkapta a legjobb mellékszereplő Oscar-díját az Arthur című filmben nyújtott alakításáért, de számos más produkcióban is szerepelt (Julius Caesar, Elefántember, Tűzszekerek, Gandhi), s egy hónappal ezelőtt még részt vett a Samuel Beckett Catastrophe című darabjából készülő film forgatásán. 96 éves volt.

Martha Graham Company: vége a táncnak? Pénzügyi nehézségek miatt felfüggesztette tevékenységét a modern tánc egyik úttörőjének számító amerikai Martha Graham Dance Company. Vezetői megpróbálnak új forrásokat fakasztani: évi 6 millió dollár kéne. Martha Graham táncos-koreográfus 1929-ben alapította társulatát, amely 1991-ben, 96 éves korában bekövetkezett halála után is működött; június 8-án nekik kellett volna megnyitniuk az Amerikai Táncfesztivált az észak-karolinai Durhamben. Egyes vélemények szerint a válság nem csak pénzügyi: heves belső vita dúl Ron Protas művészeti igazgató személye körül is.

Smashing Pumpkins: vége a dalnak? Az év végéig feloszlik a Smashing Pumpkins - kotyogta el egy amerikai rádióinterjúban a zenekart vezető Billy Corgan. Az énekes szerint letörte őket MACHINA/the machines of God című albumuk hűvös fogadtatása (nem látták a múlt heti MaNcs *****-át), meg tán tizenkét év után elég is.

Dead Kennedys: Biafra vesztett. Az egykori Dead Kennedys tagjai pert nyertek Jello Biafra énekes ellen, aki a San Franciscó-i bírósági döntés értelmében mintegy 220 ezer dollár kártérítést köteles fizetni három volt társának, amiért a 70-es és 80-as években 76 ezer dollár szerzői jogdíjjal megrövidítette őket cége, az Alternative Tentacles lemezkiadó által. Biafra (sz. Eric Boucher) szerint a többiek azt akarják megbosszulni rajta, hogy eredeti eszméihez ragaszkodva, nem járult hozzá, hogy a Holiday in Cambodia című Kennedys-slágert felhasználják egy Levi´s-reklámhoz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.