Kultúrális hírek

  • 2000. június 29.

Belpol

FESZTIVÁLZENEKARMorzeMiután Demszky Gábor főpolgármester és Marschall Miklós, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány elnöke aláírta a szerződést, melynek értelmében a fővárostól az alapítványhoz kerül a zenekar, Fischer Iván karmester bejelentette: visszavonja a zenekar és fenntartója között tavasszal elmérgesedett vita során tett ígéretét, hogy többé nem vezényel Budapesten. A BFZ mostantól évi 200 millió forint támogatást kap a fővárostól.
Az idén esedékes kiadások fedezésére - a Reuters tudósítása szerint - a Soros Alapítvány egyszeri 100 ezer dollárt ad, amíg a zenekar átáll a közalkalmazott muzsikusok szabadúszó rendszerben történő foglalkoztatására. A jövő szezon műsoráról, a bérlet- és jegyvásárlásról nyár végén tájékoztatnak.

VISSZAÁLLAMOSÍTOTT MAFILM A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. megvásárolta a Mafilm Rt.-ben 33 százalékos részesedésű TMA filmprodukciós vállalat részvényeit. A visszaállamosított cég élére, a Mafilmet hét éven át igazgató Marosi György helyére Sipos Kornél producer került, az igazgatóság elnöke Tóth Erzsébet, az MMKA főtitkára, az audiovizuális ügyek miniszteri biztosa lesz.

F´VÁROSI LEVÉLTÁR Az állami támogatás meghiúsulása ellenére Budapest kezdje meg saját forrásból az új fővárosi levéltár építését, ami 2050-ig megoldhatja az öt teleppel működő intézmény helyiséggondjait - így foglalt állást a közgyűlés kulturális bizottsága. A 6 milliárd forintos beruházás elindításához még a közgyűlés jóváhagyása is szükséges.

ROCK ÉS POLITIKA Gdanskban nemzetközi tanácskozást rendeztek arról, hogy milyen szerepet játszott a kommunizmus összeomlásában a rockzene Lengyelországban és a többi egykori szocialista országban. A háromnapos rendezvényen a házigazda lengyel zenészek, újságírók, szociológusok és politikusok mellett német, szerb, horvát, szlovén, cseh, szlovák, litván, észt, orosz, belorusz és brit szakértők kaptak meghívást (végül az egykori Szovjetunióból csak litvánok voltak jelen). A magyarországi fejleményekről a Narancs munkatársa, Szőnyei Tamás által írt szöveget Wojtek Kriston, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa olvasta fel.

Figyelmébe ajánljuk