Kulturális hírek

  • 2000. augusztus 10.

Belpol

PEPSI SZIGET: GYORSMÉRLEGEgy héttel a rendezvény zárása után még nem készült el a számlák összesítésén alapuló, pontos mérleg, a sajtóiroda tájékoztatása szerint azonban tisztes nyereséggel zárult, és mint az már a zárás előtt várható volt, nézőcsúcsot döntött a Pepsi Sziget 2000. A látogatók száma meghaladta a 300 ezret, a legtöbben, 59 ezren augusztus 5-én, szombaton voltak, az utolsó napon 43 ezren, a napi átlag 47 ezer.
Az Oktatáskutató Intézet helyszínen végzett, 1000 fős reprezentatív kutatása szerint a látogatók többsége 20-24 éves (51%), a legtöbben tanulnak (60,4%), sokan beszélnek idegen nyelveket (35%-nak van nyelvvizsgája), 47% rendelkezik számítógéppel, 41% mobiltelefonnal, 21% internet-hozzáféréssel. A rendőrségi és orvosi szempontból majdhogynem eseménytelen fesztiválon öt személyt kellett külső kórházi kezelésre szállítani, alkoholmérgezés, drogprobléma elvétve akadt, összesen hét kábítószeres esetet regisztráltak. 485 WC és 350 tusoló állt rendelkezésre, az elektromos rendszer üzemeléséhez 3 kamionnyi kábelt fektettek le, a vízellátást 4 kilométernyi vezeték biztosította. A zárás után két napig tartott a takarítás, az összegyűjtött szemét mennyiségéről nincs adat, az viszont tudható, hogy 79 ezer visszaváltható műanyag palackot vittek vissza. A növényzet az eddigi tapasztalatok szerint néhány hét alatt regenerálódik majd.

STREET PARADE, ZÜRICH Szombaton, rekkenő napsütésben, Zürichben lezajlott Európa második legnagyobb és második legrégibb utcai technopartija, a kilencedik Street Parade, amelyen minden korábbinál többen, 750 ezren szórakoztak. Miközben 29, berlini mintát követő Love Mobile gördült keresztül a belvároson, a hatóságok mintegy száz lakossági panaszt regisztráltak a zaj miatt, kb. ezer ecstasytablettát, 30 gramm kokaint, 20 gramm amphetamint és 120 gramm hasist gyűjtöttek be. A svájci vasút ötven különjáratot indított. A száz egészségügyi ügyeletes 461 esetben nyújtott segítséget, legtöbbször könnyű sérüléseknél (bokaficam, ilyesmik), de tíz fiatalkorúnál kábítószer-fogyasztás miatt volt szükség rájuk. A végén a tavalyi 32 tonnához képest most 45 tonna szemetet szedtek össze.

LOCARNO: KÍNAI GY´ZELEM Wang Shuo regényíró és rendező Baba (Apa) című alkotása nyerte az 53. nemzetközi filmfesztivál fődíját jelentő Arany Leopárdot a svájci Locarnóban. Az 1996-ban forgatott és még melegében betiltott filmet nem egészen hivatalos úton, meglepetésként csempészték be a versenymezőnybe a szervezők. Ezüst Leopárddal térhetett haza a német Romuald Karmakar (Manila) és a hongkongi Fruit Chan (Xilu Xiang - A kis Xiang). A legjobb alakítások Bronz Leopárdjait három osztrák színész, Roland Düringer, Josef Hader, Joachim Bissmeier (Florian Flicker Der Überfalljának főszereplői) és a svájci Sabine Timoteo (Philip Gröning: L´amour, l´argent, l´amour) nyerte. Röviddel a díjátadás előtt jelentették be: Marco Müller fesztiváligazgató kilencévi ténykedés után lemond, a továbbiakban filmproducerként tevékenykedik majd.

TERVEK A GÖDÖR HELYÉRE Noha nem adtak ki első díjat az Erzsébet téri építészeti tervpályázaton, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma négy pályaművet megvásárol. Ezek készítői közül a Firka Építészstúdió kap megbízást a kulturális központ és millenniumi park részletes engedélyezési és kivitelezési dokumentációjának elkészítésére az új Nemzeti Színház alapjául kiásott gödör helyén. A pályázat anyagából kiállítás nyílt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

BIG L. A CSúCSON Megjelenése után pillanatokkal 75 ezer példányban kelt el Big L. posztumusz debütáns albuma, s ezzel egyből az amerikai poplista 13. helyére ugrott. A Lamont Coleman néven született rappert tavaly február 15-én lőtték agyon harlemi lakása közelében. Nem sokkal azelőtt fejezte be The Big Picture című első albumát, rajta Tupac Shakur, Big Daddy Kane, Fat Joe és mások vendéghangja, no meg az Ebonics című sláger.

OTTHON A BUENA VISTA Évekkel azután, hogy a Buena Vista Social Club idős muzsikusai Grammy-díjas CD-jük világsikerét követően külföldön is koncertezni kezdtek (wieseni fellépésükről: Magyar Narancs, június 29.), néhány napja a havannai Marx színházban sor került első hazai, nyilvános szereplésükre. A mindössze fél dollárnak megfelelő árban kínált jegyeket fizető helyi közönség nagy ovációval fogadta a színpadra föltámogatott zongoristát, Rubén Gonzalezt, a képünkön látható két énekest, Omara Portuondót és Ibrahim Ferrert, aki közvetlenül a koncert után japán turnéra indult. Hiányzott viszont a színpadról Compay Segundo, a 93 éves gitáros.

Morze

GYÁSZ 87 éves korában elhunyt Loretta Young amerikai filmszínésznő. Gyermekszínészként némafilmekben kezdte karrierjét, legemlékezetesebb, Oscar-díjjal jutalmazott szerepét A farmer lánya című komédiában alakította 1947-ben. Több mint száz filmben szerepelt, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Frank Capra, Cecil B. DeMille, John Ford és Orson Welles.

SZÜLETÉS Megszületett Madonna második gyermeke: Guy Ritchie angol filmrendező és az amerikai énekesnő kisfia, Rocco a vártnál három héttel hamarabb látta meg a napvilágot. Madonna korábbi edzőjétől született lánya, Lourdes hároméves.

LETART"ZTATÁS Pekingben letartóztatták Bei Ling 40 éves regényírót, és elkobozták az általa kiadott, Tendencia című, negyedévi folyóirat több száz példányát, amelyben Seamus Heaney Nobel-díjas ír költő bemutatása mellett bevezetés olvasható a kínai földalatti irodalomba. Az 1988-ban az USA-ba költözött, Bostonban élő író mindkét ország állampolgárságával rendelkezik.

MEGEMLÉKEZÉS A Vatikánban kiállítás nyílt a bergen-belseni koncentrációs táborban meggyilkolt Anna Frank emlékére abból az alkalomból, hogy II. János Pál pápa kezdeményezésére augusztus 19-én ünneplik Rómában az ifjúság napját.

Balatonszárszó főterén emlékművet avattak a magyarság sorskérdéseivel foglalkozó, Püski Sándor által kezdeményezett 1943-as, első szárszói találkozó tiszteletére: Diénes Attila szobrászművész egy vastag könyvre emlékeztető, három méter magas kőtömböt faragott, címlapján többek között a tanácskozáson részt vett Németh László, Kodolányi János és Móricz Zsigmond arcmásával.

Figyelmébe ajánljuk