Kulturális hírek

  • 2001. február 8.

Belpol

JOSEPHINE BAKER TÉRPárizs 14. kerületében teret neveztek el Josephine Baker amerikai énekes-táncosnőről.
Miután a Shuffle Along című csupa fekete musical kartáncosaként, 1921-ben, New Yorkban felfigyeltek rá, rendszeresen szerepelt a Cotton Clubban és a Plantation Clubban, s fellépett a Ziegled Follies társulatával is. 1925-ben költözött a francia fővárosba. Párizs pillanatok alatt a lábai előtt hevert, mihelyt félmeztelenül ropta a charlestont a Revue Negre műsorában. Vad, egzotikus tánca megőrjítette a Theatre des Champs- Élysées, a Folies Bergere és a Casino de Paris közönségét. Három filmben játszott (La Siréne des Tropiques; Princesse Tam Tam; Zou Zou), lemezeit a Columbia adta ki, saját klubot nyitott, és memoárt írt. Francia állampolgár lett, a világháború idején részt vett az ellenállási mozgalomban, ki is tüntették érte. A háború után Amerikában nem volt hajlandó szegregált helyeken föllépni. Szivárvány törzsnek nevezte az árva gyerekeket, akiket a világ minden tájáról örökbe fogadott, ily módon is hirdetve az emberi fajok egyenlőségét. 69 éves korában, 1975-ben hunyt el; ő volt az első amerikai születésű nő, akit teljes katonai pompával temettek el Franciaországban. (Képünkön kedvenc leopárdjával.)

TILTAKOZÁS A FILMSZEMLÉN A 32. filmszemle eredményhirdetésére lapzártánk után kerül(t) sor, erről csak jövő héten adhatuk hírt.

A szemle nyitányával együtt tiltakozó akció kezdődött a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma filmpolitikája ellen. A Magyar Filmművészek Szövetsége által jogi és szakmai szempontból egyaránt elfogadhatatlannak tartott filmtörvénytervezet és Nemzeti Filmközpont Rt. ellen demonstráló filmesek a Mammutban működtetett kamerába mondták el véleményüket, és olyan jelvényt viseltek, amely a szemle eredeti emblémáját ábrázolta, azt, amelyet a szervezésbe az utolsó pillanatban bevont Happy End Kft. másra cserélt. A szövetség széles körű tárgyalást javasol a minisztériumnak a szakma jövőjének rendezése érdekében.

NOBEL-DÍJAS TURNÉ Hongkong politikai vezetője, Tung Chee-hwa és a kulturális ügyek főtisztviselője, Paul Leung demonstratívan távol maradt minden rendezvényről, amelyen Gao Xingjian, a tavalyi irodalmi Nobel-díj tíz éve Franciaországban élő, francia állampolgársággal rendelkező kínai kitüntetettje szerepelt, igaz, a belügyekért felelős Lam Woon-kwong ott volt az egyetemen tartott előadásán. Gao hongkongi látogatása nyilvános eseményein kizárólag irodalomról beszélt, elegánsan kikerülte a politikai kérdéseket. A Tajvanon immár bestsellerszerzőnek számító író Hongkong után két hétre a szigetre érkezett: ott Chen Shui-bian elnök és Ma Ying-jeou, a főváros, Tajpej polgármestere fogadta. Gao Xingjiant még a Nobel-díj előtt hívták meg, hogy "rezidens íróként" kreatív íráskurzusokat tartson. Részt vesz a nemzetközi könyvkiállításon, szeptemberben kiállításon mutatja be festményeit, 2002-ben pedig a Tajvani Nemzeti Színházban rendez.

MOZIMÉRLEG 2000 Noha a teljes statisztika még nem készült el, a rendelkezésre álló adatok szerint (a forgalmazók adatszolgáltatási kötelezettséggel tartoznak a kulturális tárcának) 2000-ben kerek 14 millió mozijegyet adtak el, ami 7,4 százalékkal, 1,99 millióval kevesebb az 1999. évinél, az összes jegybevétel pedig 7, 432 milliárd Ft, ami viszont az áremelkedés miatt 12 százalékkal több az előző évinél.

A magyar filmek látogatottsága 77 ezerrel nőtt, összesen 828 ezren néztek hazait. A 2000-ben bemutatott - legalább részben - magyar produkciók közül legtöbb nézője A napfény ízének volt, mögötte a december közepén bemutatott Meseató áll. A napfény... az egyetlen olyan magyar vonatkozású film, melyet az InterCom forgalmazott, egyet-egyet a UIP-Duna Film és a CinemaStar, hármat a Mokép, tizenhetet pedig a Budapest Film juttatott el a mozikba. A hazai élcsoport:

1. A napfény íze (Szabó István; InterCom)

199 789 néző

2. Meseautó (Kabay Barna; CinemaStar) 115 076 néző

3. Rosszfiúk (Sas Tamás; Budapest Film) 71 692 néző

4. Jadviga párnája (Deák Erika; Budapest Film) 50 225 néző

5. Portugál (Lukáts Andor; Budapest Film)

23 429 néző

6. Anyád!... A szúnyogok (Jancsó Miklós; Budapest Film) 22 937 néző

7. Glamour (Gödrös Frigyes; Mokép) 14 809 néző

8. A kis utazás (Buzás Mihály; Budapest Film)

13 106 néző

9. Nincsen nekem vágyam semmi (Mundruczó Kornél; Budapest Film) 7299 néző

10. Balra a nap nyugszik (Fésős András; Budapest Film) 6886 néző

Összesen 182 filmet mutattak be 2000-ben, a legnépszerűbbek szokás szerint az amerikaiak voltak, közülük is Ridley Scott Gladiátora vonzotta a legtöbb nézőt: 696 ezret.

KUNGFU, BÉLYEG A Hongkongi Posta felkérésére Chow Yun-fat a terület "filatéliai nagyköveteként" lépett akcióba, hogy segítsen megállítani a bélyegforgalom visszaesését. A Golden Globe-nyertes Crouching Tiger, Hidden Dragon című film sztárja valaha postahivatalban dolgozott, szenvedélyes bélyeggyűjtő, egy most kibocsátott hongkongi sorozaton pedig a filmjeiből vett jelenetek láthatók. Egyébként a latin-amerikai Guyanában is kiadtak egy róla szóló sorozatot.

VERDI: 100 Giuseppe Verdi halálának centenáriumán Olaszország az ő nevétől volt hangos, még a La Gazzetta dello Sport is egy egész oldalt szentelt neki: Verdi, az évszázad bajnoka. Az egyik országos rádióállomás 36 órában foglalkozott vele és sugározta műveit; Milánóban háromezer ember vonult fáklyákkal a szállodához, ahol 87 éves korában elhunyt, a római opera vezető karnagya, Gianluigi Gelmetti a trasteverei, 12. századi templomban katolikus istentisztelet keretében vezényelte a Requiemet. A La Repubblicában közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a Verdi-kultusz ellenére az olaszoknak csak 13 százaléka tudja, hogy épp száz éve halt meg, s csak 9 százaléka ismeri a falu nevét, ahol született.

GYÁSZ 78 éves korában Párizsban elhunyt Yannis Xenakis. A görög származású, Romániában született zeneszerző-építész-matematikus 1932-ben települt át Görögországba, a világháború alatt az ellenállásban harcolt, majd 1947-ben politikai okokból Franciaországba emigrált. Ott hosszú időn át együttműködött a modern építészet egyik mesterével, Le Corbusier-vel, a konzervatóriumban pedig Messiaen és Milhaud tanítványa volt. Kifejlesztette matematikai elveken alapuló kompozíciós technikáját, s Metastasis (1955) és Achorripis (1958) című műveivel a legjelentősebb kortárs komponisták sorába került.

MAAZEL NEW YORKBAN A 2002/2003-as szezontól Lorin Maazel lesz a legrégibb amerikai zenekar, a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója. A hetvenéves amerikai karmester jelenleg a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát vezeti Münchenben, korábban dolgozott Clevelandben, Bécsben és Pittsburghben is. New Yorkban Kurt Mazur utóda lesz.

Figyelmébe ajánljuk