Döntött a bíróság: Magyarországnak is be kell fogadnia menekülteket

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 12:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormány szerint „az igaz csata csak most kezdődik el”.

A 15 fős bíróság döntése szerint Magyarország és Szlovákia is részt kell vegyen a menekültek elosztásában. A 2015-ös menekülteloszlási kvóta döntését perelte a két ország, mint most kiderült, sikertelenül. A mai bejelentés alapján legfeljebb 1294 főt kell befogadnia Magyarországnak, és csak olyan menedékkérőket, akiket a magyar kormány is menekültnek tekint.

A szimbolikus döntést a világsajtó figyelme kísérte, a magyar és szlovák kormányok által elbukott perről beszámol a New York Times és a BBC is.

A döntés a magyar kormány szerint felháborító és felelőtlen, ezt közölte a külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter kijelentette, hogy „az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséggel élni akar – tájékoztat az MTI.

A döntés kialakulásának folyamatáról lásd megjelent cikkünket:

Lesöpörve

A magyar kormány jogi érvei aligha állnak meg az EU luxembourgi bírósága előtt zajló kvótaperben, de ebből nem következik az, hogy Orbán Viktor feladná eddigi migrációs politikáját.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 12:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 38
  rworse
  2017. szeptember 09., szombat 21:23
  HúsGyurica állapota csak súlyosbodott. Sajnálatos.
 2. 37
  húsleves
  2017. szeptember 09., szombat 11:28
  Előzmény: a 32-es hsz., mint „hibajavítás”.

  Aforisztikusan fogalmazva: „bíróság” nem lehet tökéletlen, míg „a bíróság” lehet. Ráadásul ez utóbbi is csak abban az esetben, ha nem demokraták (tocqueville-isták, paine-isták…), hanem marxisták, kommunisták, anarchisták, hippik, Krisna tanúi vagy más hasonló szerzetek vagyunk.
  Churchill azt mondja, a demokrácia (a jogállam, a bírói igazságszolgáltatás stb.) „nem tökéletes” (mely kifejezés nem azonos a „tökéletlen” minősítéssel!), míg Marx szerint a polgári berendezkedés történelmileg indokolt ugyan, ám történelemfilozófiai vonatkozásában tökéletlen. Így a marxista (anarchista stb.) homunkulusz „a bíróságot” (mint a demokrácia szerves részét) tekinti tökéletlennek (a polgári rendet lényegileg bornírt szisztémának tartja), míg a „bíróságra” (mint konkrétumra) nem mond semmit. Ugyanis ha nem lép ki a polgári világból, ha nem helyezkedik vele szembe, s amennyiben legalább viszonylag értelmes fazonnak tekinti magát, praktikusan elfogadja „a bíróságot” (mint olyat), és elfogadja bármely „bíróság” (mint testület) kompetenciáját. Vagy ha nem, megfellebbezi a döntését, ámde mindig szigorúan két „b”-vel!
  Csak a „köztársasági elv”, a „jogállamiság” rendíthetetlen hívei nevezik a luxemburgi bíróságot tökéletlennek. Olyannyira, hogy ma már Orbán is meghaladta őket, főként ami a demokratizmust illeti.
 3. 36
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 21:44
  hibajavítás:
  fellebbviteli
 4. 35
  húsleves
  2017. szeptember 08., péntek 17:40
  Erősen darázik az „ellenzék”, mondván: a luxemburgi bíróság döntése (illetve a döntés időzítése) újabb adu Orbánnak a heveny brüsszelezéshez (ennek itt a 2-es sz. hsz. az egyik írásos lenyomata), ezért, jaj, az „ellenzék” megint elveszíti a választást. Nem azért padlóznak le (permanensen), mert bénák, hanem azért, mert Brüsszel megint megtámadta a kormányt, s ezt Orbán majd így adja elő: Brüsszel megtámadta a magyarokat.
  Igen ám, csakhogy ez a sirám két perc alatt vált megmosolyogtatóvá, amennyiben ma Orbán bejelentette: „elfogadja” a bíróság döntését, s ez azt jelenti értelemszerűen, hogy az ítéletet nem a szegín-szegín magyarok megtámadásának, hanem csupán egy lenyelendő békának minősíti.
  Persze folyik tovább a harc Brüsszel ellen, de ebben semmi különös nincs, „ez a harc”, mely nem „a végső” (ebben áll az ereje!), a luxemburgi döntés nélkül is zajlana.

  A másik, ami nagyon érdekes: az orbáni brüsszelezés EGYETLEN LELKET sem hódít meg a senkire sem szavazók közül, maximum arra jó, hogy a Fidesz a lassan erodálódó táborából megtartson egy cirka kétmilliós tömeget, amely elég lehet nekik az újabb győzelemhez, míg az „ellenzék” brüsszelezése (vö. 2-es hsz.) kifejezetten taszítja a jelenleg senkire sem szavazók kritikus nagyságú tömegét, és ez az „ellenzék” újabb buktáját jelenti (feltételes mód nélkül).

  Vagyis az a helyzet, hogy ha a Fidesz „elfogadja” a bíróság döntését (egyébként Orbán ma majmot csinált Szijjártóból), akkor ők nyernek, ha pedig dacolnak az ítélettel, akkor is ők nyernek. Hogy miért? Banális a válasz: mert az „ellenzék” alkalmatlan arra, hogy az országot vezesse, külön-külön sem, együtt sem ütik meg a 2-es sz. hsz. intellektuális nívóját. Ezért azután az a politikai horda nyer jövőre, amelyiknek pillanatnyilag, aktuálisan nagyobb lesz a voksoló birkabázisa.
 5. 34
  Cyrano
  2017. szeptember 08., péntek 15:49
  " A kulturáltságnak egy bizonyos fokán könnyen érthető."

  Lötyike, maga soha nem lesz a kulturáltságnak azon a fokán. Sőt, semmilyenen nem lesz. Soha.
 6. 33
  húsleves
  2017. szeptember 08., péntek 14:05
  „amiatt miért ne lehetne tökéletlennek nevezni a bíróságot, ha ott vannak a fellebviteli szakaszok”

  Fellebbviteli – két „b”-vel.

  A bíróságnak AZÉRT vannak fellebbviteli (két „b”-vel) szakaszai, mert EGYETLEN bíróság (bírói tanács, esküdtszék stb.) nem (szükségképpen) tökéletes (értsd: az ítélete megfellebbezhető), ám ÉPPEN EZÉRT nem mondható a bíróságra, hogy tökéletlen (idióta).
  Csak akkor szabadna (mármint a kulturáltságnak egy bizonyos szintjén) a bíróságot tökéletlennek (hülyének) minősíteni, ha eleve, a létéből adódóan lehetne tökéletes (így nem volna szükség fellebbviteli szakaszokra!), ám valamely adott, konkrét bíróság (bírói tanács, esküdtszék stb.) nem tökéletes. És miért nem az, ha minden további nélkül (ohneweiters) lehet tökéletes? Hát pontosan azért, mert tökéletlen (alkalmatlan, dilettáns stb.) jogászok alkotják.
  Ez az összefüggés. A kulturáltságnak egy bizonyos fokán könnyen érthető.
 7. 32
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 11:17
  hibajavítás:
  ...nevezni bíróságot...
 8. 31
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 11:16
  "(noha a kulturáltság egy bizonyos szintjén bíróságot akkor sem nevezünk tökéletlennek, ha okkal megfellebbezhető ítéletet alkotott, ti. a korrekcióra ott vannak a fellebbviteli szakaszok)"


  Ugyan nem látom az összefüggést (nincs összefüggés), hogy amiatt miért ne lehetne tökéletlennek nevezni a bíróságot, ha ott vannak a fellebviteli szakaszok, de ez mindegy, csak használni akarom az idézett mondatrészt.
  A kulturáltság nagyon magas fokán és a tudományos discipline és terminológia csimborasszójának ormán lévén a legkoordináltabb és -kontrolláltabb szóhasználattal merem kijelenteni, hogy a húsgyurica és a grrreselyű szintű tökéletesen agyhalott és erkölcsileg tökéletesen szinttelen aljaszemét trollok jobban tennék ha elhúznának innen a picsába, nem véletlenül voltak innen már en bloc kitiltva. Merthogy az önkorrekcióra semmiféle szakaszaik nincsenek.
 9. 30
  húsleves
  2017. szeptember 07., csütörtök 20:12
  „nem a 2-es kommentre reagáltál, hanem a magad téveszméidre”

  A 2-es számú hozzászólásban az áll, hogy (1) az Európai Bíróság azonos Brüsszellel (ez szimpla hülyeség), továbbá (2) az Európai Bíróság „tökéletlen”, ráadásul nem azért, mert rossz döntést hozott (noha a kulturáltság egy bizonyos szintjén bíróságot akkor sem nevezünk tökéletlennek, ha okkal megfellebbezhető ítéletet alkotott, ti. a korrekcióra ott vannak a fellebbviteli szakaszok), hanem azért, mert a nemzetközi bíróság a magyar „ellenzék” számára nem megfelelő időben hozta meg a döntést.
  Ez áll a 2-es számú hozzászólásban. És ez bizony tipikus „téveszme” (helyesen: tévképzet) abban az esetben, ha „illiberális” hevületű fazonok írják, míg ha olyan fórumozók közlik, akik amúgy éjt nappallá téve hörögnek a „jogállamiság megcsúfolása” miatt, nem tévképzet. Hanem agyrém.
 10. 29
  rworse
  2017. szeptember 07., csütörtök 20:08
  grrreselyűleves

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra