Lánchíd-felújítás szülinapra

  • narancs hu.
  • 2018. július 16.

Belpol

Ősszel ismét terítékre kerülhet a Lánchíd felújítása.

Ősszel ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a Lánchíd-rekonstrukció, illetve a hozzá kapcsolódó három másik projektelem ügye. Az új javaslatban visszatérnének a régi tervhez, miszerint a hidat, a 2-es villamos aluljáróját, a Várhegy alagutat és a Clark Ádám teret egyszerre újítsák fel. Ám ettől nem lesz sokkal rövidebb ideig lezárva az átkelő.

Mint emlékezhetünk, a Fővárosi Közgyűlés áprilisban hagyta jóvá a Lánchíd és a 2-es villamos alagútjának rekonstrukciójára vonatkozó megvalósítási megállapodás módosítását, amely éppen arról szólt, hogy a munkálatokat több lépcsőre osztják szét a források szűkössége okán.

Akkor arról döntöttek, hogy első körben a Lánchíd újul meg a 2-es villamos pesti aluljárójával egyetemben. A tervek szerint a rekonstrukció kiterjed a közúti pályalemez és a járdakonzolok teljes elbontására és újjáépítésére, ezen felül tartalmazza a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét, a gyalogoskorlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és felülettisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárók szélesített átépítését, a hídfő lépcsőinek átépítését, a hídfők helyiségeinek felújítását és lehetőség szerinti hasznosítását.

A hídtest felújításával egy időben végeznék el a pesti hídfő alatti aluljáró újjáépítését is. Ez csak a Lánchíd forgalmának teljes kizárása mellett lehetséges, ezért célszerű összehangolni a híd felújításával.

A fenti rekonstrukció költsége több mint 16 milliárd forint. Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a Lánchíd felújításához kapcsolódik a várhegyi alagút és a Clark Adám tér felújítása is, de ez – második ütemként – csak a későbbi években, a „szükséges forrás rendelkezésre állása esetén történik majd meg”.

Tarlós már akkor is elismerte az Indexnek, hogy forgalomszervezési szempontok alapján észszerűbb lenne egy projekt keretében megvalósítani a híd és az alagút rekonstrukcióját. S már akkor felvetette, hogy a tervekkel ellentétben ne kezdjék el idén a munkát, csak jövő ősszel. Elképzelhetőnek tartotta, hogy lesz annyi kormányzati forrás, hogy egy ütemben elvégezhessék a rekonstrukciót.

Alig egy hónappal később rendezték Tarlós István főpolgármester 70. születésnapi partiját, ahová nem kis meglepetést okozva Orbán Viktor is betoppant. A miniszterelnökkel tartott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és ott volt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere is. A kormányfő ezzel is nyomatékosította a korábbi felkérést, miszerint Tarlós vállalja el a jövőre esedékes választási megmérettetést. A Magyar Narancs információi szerint a születésnapi kívánságok között a Lánchíd-felújítás is szerepelt. Tarlós István már korábban jelezte, hogy feltételekhez kötötte a folytatást. Ezek egyike volt a Lánchíd és a hozzákapcsolódó projektelemek megvalósításához szükséges források biztosítása.

A rekonstrukció eredetileg tervezett hossza 2,5 év volt, ami a munkálatok kettébontásával Tarlós szerint legfeljebb 3-3,5 évre nőtt volna, miközben az előterjesztésből 6 év volt kiolvasható és vélhetőleg ez állt közelebb a realitáshoz. A munka az egyszerre végzett felújítással se lesz sokkal rövidebb 3 évnél. A kivitelezés gyorsítása ugyanis jelentősen megdobná az árat, márpedig a híd, illetve környezetének felújítására számított költségeket már így is jelentősen alulbecsülték. Különös tekintettel az időközben meglódult lakásépítések nyomán kialakult építőipari munkaerő és kapacitáshiányra, illetve ennek árfelhajtó hatására. Erre az eleve magasabb kiinduló árra rakódnak rá azután az előre nem kalkulált vagy éppen alulbecsült tételek.

A Lánchíd esetében sem lenne meglepő, ha a teljes felújításra a főváros által korábban kalkulált 22,3 milliárd forintnak a dupláját kellene a végére kifizetni.

A híd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés, lévén az átkelőt utoljára 1986 és 1988 között javították, de átfogó rekonstrukció akkor sem történt. Ráadásul a felújításkor használt anyagok – festékek, szigetelés, burkolatok – azóta úgy megkoptak, hogy már nem garantálják a teherhordó szerkezetek elvárható mértékű védelmét.

A Lánchíd vasbeton pályalemezéről már öt éve megállapították, hogy súlyosan károsodott. Ez 2015-ben látványos bizonyítást nyert, amikor az egyik vaslemez beszakadt egy autó alatt. A városvezetés akkor annyi biztatót tudott mondani, hogy „a hidat eleink sokszoros túlbiztosítással építették meg”. Soványka válasz ahhoz képest, hogy egy évvel korábban beismerték: „a Lánchíd állapota a műszaki-szakmai fogalomrendszer szerint kritikus, így az átfogó felújítás nem halogatható tovább.”

Az átépítés alatt lezárják a hidat és az alagutat is. Ez azt jelenti, hogy a híd napi 19 ezres forgalma legkevesebb 3 évre a Margit, az Erzsébet és az Árpád hídra terhelődik át.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.