Lázár János: "Engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel"

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

Az Építési és Beruházási tárca leendő miniszterének célja 2030-ig utolérni Ausztriát.

Lázár János az ötödik Orbán-kormány egyik nagy visszatérője, ő ugyanis az előző ciklusban kiszorult a kormánypozíciókból, most viszont egy egészen új minisztériumot vehet szárnyai alá.

Az Építési és Beruházási tárca miniszterjelöltjeként meg is hallgatta csütörtökön az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Itt a Telex beszámolója szerint arról beszélt, hogy a következő időszakra az a célja az, hogy "létrejöjjön egy olyan országépítő struktúra, amelynek segítségével Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen 2030-ra, és végre olyan életszínvonal legyen az országban, amilyet minden magyar megérdemel".

Lázár szerint a felzárkózási szándékot jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben az állami beruházások (összértékben 23,5 ezer millárd forint) 80 százaléka infrastrukturális volt, ezzel az EU-ban Magyarország kölötte a legtöbb pénzt GDP-arányosan ilyen célokra.

Lázár szerint ez azt is jelenti, hogy most van itt a lehetőség, hogy végre felzárkózzunk, utolérjük Ausztriát. Például azt említette, hogy az az elképzelése, hogy nem romos határőrségeket lehet majd látni Hegyeshalomnál, hanem átérve majd észre se vesszük, hogy átléptük a határt és visszaértünk Magyarországra.

Kifejtette, hogy az országépítést ésszel és szívvel kell csinálni, és hogy szerinte a magyar építész- és mérnöktársadalom ebben jó partner lehet.

„Azon fogok dolgozni, hogy az országban mindent magyar építészek tervezzenek, és mindent magyar építőipari cégek építsenek, mert engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel.”

Hozzátette persze, hogy ez nem a verseny hiányát jelenti majd, hanem az előrelépés lehetőségét. Hangsúlyozta azt is, hogy őt a sajtó a főváros ellenzőjeként tünteti fel, de ez nem igaz, és működése alatt "nem a főváros fog kevesebbet kapni, hanem a vidék az eddigieknél többet”.

Lázár emellett kifejtette, hogy célja a hatékonyság és a kiszámíthatóság növelése, az  állami beruházások rendszerének átalakítása és az átláthatóság.

Utóbbi jegyében el is sorolta terveit:

  • Számba kell venni hány állami beruházás van folyamatban, amelyek teljes keretösszege 10 ezer milliárd forint.
  • Gondoskodni arról, hogy ezek rendben záruljanak.
  • Párbeszédet kell kialakítani az építőipar minden szereplőjével és a munkavállalók szervezeteivel.
  • Szeretné elérni, hogy ne lehessenek összefonódások az állami beruházások esetében a tervező és a kivitelező között.

Azz is elmondta, hogy

új építési beruházási modell felállítására kapott engedélyt Orbán Viktortól.

Jelenleg ugyanis az állam építkezései olyan cégekbe vannak szétszórva (mint pl. a NIF Zrt.), ehelyett viszont Lázár azt szeretné, ha a minisztériumban képeződne ez a struktúra, mert csak erre van ráhatása a választott képviselőknek.

Lázár a kérdésekre válaszul elmondta:

  • lesz önálló építészeti államtitkárság, így gy az örökségvédelem, az építészet, építésgazdaság kiemelt szerepet kaphat.
  • Nem szeretné, ha az építkezések politikai üggyé váljanak.
  • A Fertő-tó és a Városliget példájára felhúzva közölte, hogy kompromisszumot kell kötni a helyiekkel, semmit nem szabad a lokális közösségre ráerőszakolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.