Le a macsókkal! – Bajnai és a nők

Belpol

Bajnai Gordon és kollégái nőpolitikával kampányoltak. Megpróbáltuk kideríteni, mit akar tenni az Együtt–PM a nőkért.

„Április 6-án több nőt a politikába!” szlogennel hirdeti vonatkozó programját az Együtt–PM Szövetség. Az erről szóló hétfői workshop Bajnai Gordon szavaival indult, aki néhány kevésbé felvillanyozó mondat után büszkén állította, hogy náluk minden harmadik politikus nőnemű. Bajnai fontosnak tartja, hogy a politikában ne úgynevezett „dísznőknek” adjanak teret, akik időnként felszólalnak, ha valami nőket érintő kérdésben nyilatkozni kell, hanem valóban egyenrangú félként kell kezelni a politikusnőket.

Bajnai után harcostársai tartottak rövid előadásokat, melyekből többé-kevésbé megtudhattuk, hogy milyen programmal is készül síkra szállni az Együtt a nőkért. Szelényi Zsuzsanna „Nők a politikában” című előadásában például azt feszegette, hogy a Fidesz képviselőjelöltjei között csupán 5 százalék a nők aránya. Hosszasan ecsetelte azt is, hogy miért van szükség több nőre a politikában, nos, szerinte azért, mert „a nők nem jobbak vagy rosszabbak, hanem egyszerűen másképpen gondolkoznak, az életben más tapasztalatokat szereznek, és ezeket a tapasztalatokat igenis be kell hoznunk a politikába, hogy aztán mindenkinek jobb legyen, a családoknak és az országnak is”. Mondandójába aztán belekeverte az ukrán helyzetet, de szerencsére egy mondat erejéig jut szó az Együtt programjára is, nevezetesen, hogy 30 százalékos női kvótát szeretnének bevezetni a parlamentben.

Teket óriás

Teket óriás

Fotó: Galló Rita

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a PM egyik alapítója arról beszélt, hogy milyen nehéz dolga van egy nőnek a kétharmados Fidesz–KDNP férfiúival szemben, hiszen ha egy politikusnő felszólal a parlamentben, akkor a kormánypártok tagjai égető vágyat éreznek az iránt, hogy valami ízléstelen beszólással illessék. „Nyilván politikusként sok mindent el kell viselnünk, de az ilyen jellegű macsó beszólások igenis el tudják bizonytalanítani az embert.” Majd hozzátette, hogy az ilyen hangulat bármilyen munkahelyen meghatározhatja a munka minőségét is, ezért megengedhetetlennek tartja az ilyesmit. Előfordult, hogy valakit „viccből” vetkőzésre szólítottak fel, vagy éppen megkérdezték tőle, hogy most ki vigyáz a gyerekére. Az ismert történetek és Szabó tapasztalatai alapján joggal mondhatjuk, hogy a parlament időnként inkább egy fegyelmezetlen taknyosokból álló osztályra hasonlít, mintsem felelősségteljes emberek társaságára. A komondorokról ne is beszéljünk. A képviselőnő legszomorúbb tapasztalata pedig talán az, hogy egy nőnek kétszer annyit kell teljesítenie, hogy értékeljék, mint egy férfinak.

A nők foglalkoztatásáról Romhányiné dr. Balogh Edit beszélt, aki néhány kutatási eredményt ismertetett arról, hogy miért szeretnének a nők dolgozni. A megkérdezettek elsősorban anyagi okok miatt – csak a diplomásoknál merül fel az önmegvalósítási vágy. Nyilván az az ideális, ha a kettő találkozik, és az adott munka gyümölcse nem csak az éhes női szájakat tömi be, de szellemi kielégülést is okoz. A megkérdezett nők háromnegyed része egyébként, ha választania kellene a család és a munka között, akkor a családra voksolna. Tény, hogy ma Magyarországon nem könnyű egyszerre gyermeket vállalni és talpon maradni a munkahelyen. Éppen ezért az Együtt programja több bölcsődei és óvodai férőhely kialakítását tartalmazza, továbbá bevezetnék az anonim állásra jelentkezést, aminek az lenne a lényege, hogy a munkáltató első körben csak a szakmai előmenetellel legyen tisztában, s ne értesüljön a jelentkező neméről.

Bakó Krisztina szerint az, hogy egy nőnek választania kelljen család és munka között, nem lehet perspektíva. Harcosan kiáll az ellen, ami szerinte a Fidesz nézete, hogy a nő csak a család viszonylatában értelmezhető. „Mi egy olyan világképet kínálunk, amiben a nő munkát és családot egyszerre, harmóniában képes ellátni, és ebben a harmóniában ő kiteljesedhet.” Mint mondta, a bölcsődék jelenlegi száma semmire sem elég, éppen ezért a férőhelyek szaporításán túl úgynevezett bölcsődeutalványt vezetnének be, amellyel a gyes értékével megfelelő összegű támogatást adnának a kisgyermekek nappali elhelyezéséhez, és amelyet magánbölcsődében és családi napköziben is fel lehetne használni.

A workshopot Teket Melinda előadása zárta, aki arról beszélt, hogy az Együtt elítéli a családon belüli erőszakot, és hallatni fogják a hangjukat ezzel kapcsolatban, no meg arról, hogy ő kapott rendesen a bajai időközi választáson a Fidesztől, így tisztában van azzal, hogy egy nőnek milyen nehéz dolga van, ha a politika ajtaján kopogtat.

Bajnainak sajnos már nem maradt ideje az esetleges kérdésekre. Kár.

Figyelmébe ajánljuk