Ma már a Parlamentben vitáznak a Heinekenről

publikálva
2017. márc. 20., 09:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elvileg az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatáról szól a vita, a gyakorlatban tolvajok mellé állnak Lázárék.

Ma délután lesz szó az Országgyűlésben arról a törvényjavaslatról, amely ha nem is a Heinekent, de a Heineken logóját betiltaná. Az indítványt Lázár János és a „kereszténydemokrata” Semjén Zsolt jegyzi. A törvény célja papíron, hogy kereskedelmi termékeken se lehessen önkényuralmi jelképeket felhasználni. Semjén szerint Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos a tilalom.

 

Érdemes röviden felidézni, mi is vezetett idáig, hiszen a történet már eddig is igen abszurd volt. Romániában régóta forgalmazzák a Ciuc Premium névre hallgató sört, amely márka idővel a holland Heinekenhez került. A Ciuc (Csíki) sikerét egy élelmes vállalkozó megirigyelte, és saját sört kezdett forgalmazni az Igazi Csíki Sör néven. A Heineken Romania erre beperelte az Igazi Csíki Sör gyártóját a név használata miatt. A ciuc románul csíkit jelent, és Erdélyben mindenki Csíkinek hívta a Ciuc Premiumot. A román bíróság a Heinekennek adott igazat, mire az Igazi Csíki Sör gyártója kampányba kezdett, mondván, a gonosz román hatóságok a gaz holland multival karöltve akar tönkretenni egy igaz székely-magyar vállalkozást. A valóságban azonban az Igazi Csíki Sör gyártója felerészben egy holland cég, és csak a fele Lénárd András székelyföldi vállalkozóé. Ellehetetlenítésről, magyarellenességről tehát szó sincs, ha csak nem tekintjük a védjegybitorlást magyaros leleményességnek és virtusnak. Miután Romániában elbukott, Lénárd nem adta fel. Sörét ugyan kénytelen volt átcímkézni – Tiltott Sör néven fut mostanában –, de átjött Magyarországra, ahol valamiért egészen Lázár Jánosig jutott. Lázár először a Heineken bojkottálására szólított fel, most pedig már ott tart, hogy törvényt alkot a sörgyár ellen. Hogy a magyar kormány az etnikai feszültségek szítása, vagy valamilyen jóval kézzelfoghatóbb érdek miatt állt a védjegybitorló oldalára, nem tudni. Az érvek mindenesetre erősek, hiszen Szijjártó Péter 2014-ben még stratégiai megállapodást kötött a Heinekennel. Arról viszont még nem foglalt állást a kormány, hogy akkor igaz magyar ember ihat-e Sopronit, mivel hogy azt is a Heineken gyártja.

publikálva
2017. márc. 20., 09:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Gusztos Istvan
  2017. március 20., hétfő 16:38
  A diliház, amelybe A. I. Popriscsin szentpétervári címzetes fogalmazót és spanyol királyt vitték, sokkal alkalmasabb közügyek tárgyalására, mint Orbánia „országgyűlése”.

  http://gepnarancs.hu/2017/03/targyaljak-a-lex-heinekent/
 2. 2
  rworse
  2017. március 20., hétfő 20:03
  A Heineken egy komenista rejtőzködőmilliárdos.
 3. 3
  Cyrano
  2017. március 21., kedd 07:40
  Ez teccik: "kereskedelmi termékeken se lehessen önkényuralmi jelképeket felhasználni".
  A kereszt mi vót, aranyapáim?
  Állami terror jelképe, Istvántól kezdve. Úgy 800 éven át.

  Tömjén Zsótiéknak mindig hivatkozási alap Magyarország keresztény gyökerei. Hát bizony, ők nem is annyira keresztények, de jó nagy gyökerek, az tuti.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország