Magyarország, 2017: egy politikai per első képei

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 13., 15:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bilincs, rabszíj, készenléti rendőrség pár flakon narancssárga festékért.

Folyik Gulyás Márton és Varga Gergely pere, amit hellyel-közzel itt követhetünk, de nem árt jól eszünkbe vésni ezt a néhány fotót, már csak a miheztartás végett is.

false

 

Fotó: Németh Dániel fotói

false
false
false
false
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 13., 15:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Gulyás Márton
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 39 reuters
  reuters
  2017. április 14., péntek 15:46
  "Ami ma itt van, az puhább Ceausescu diktatúrájánál, de jóval nagyobb vitalitás van benne, mint az... erodálódó posztkádári MSZMP hatalmában." (yoyo)

  fontos, pontos
  és nem túl biztató!
 2. 38 rworse
  rworse
  2017. április 14., péntek 15:36
  yoyo, 36

  +1
 3. 37 rworse
  rworse
  2017. április 14., péntek 15:35
  Cyrano

  Yoyo és én nem támadjuk a '48-as forradalmat, előlünk nem kell megvédened, és úgy éppenséggel nem is fogod tudni, hogy az események, módszerek rengetegféleségéből kiragadsz egyet. Bizonyos naiv - és elfogult - történelemmagyarázat ellen emeltünk szót. Sokminden történt, amit nem eliminál, hogy a trónfosztásig a felelős kormány hogyan tárgyalt. Tényekre utalva.
 4. 36 yoyo
  yoyo
  2017. április 14., péntek 13:54
  Még egy próbálkozást engedjetek meg, tudom persze, könnyen lehet olaj a tűzre, mivel Juhász Péter akciójára fogok hivatkozni.

  Elsőre nem volt ízlésemnek megfelelő, hogy tojásokkal dobálták meg a fogház kapuját (már csak azért se, mert az ételt megbecsüljük).

  Az az érv azonban, hogy direkt olyan eszközhöz - tojásdobálás - folyamodtak, amire ez a hatalom mondta ki: még nem lépi át a véleménynyilvánítás kereteit (eset: a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálása), már eléggé meggyőz arról, hogy ez egy megengedhető és jogos formája a tiltakozásnak.

  Emberek megdobálása és egy szimbolikus jelentőségű épület (államelnöki palota, fogház) megdobálása között pedig talán nem túl nagy feladat érzékelni a szakadéknyi különbséget.

 5. 35 yoyo
  yoyo
  2017. április 14., péntek 12:27
  Cyrano, nem hangsúlyoztam eléggé: egy hatalom leváltásának mikéntje mindig annak ellenállása mértékén múlik.

  '48 szeptemberig a bécsi hatalom nagyon puha volt
  89-90-ben az mszmp nagyon puha volt

  És itt lejjebb rumata jogállami és törvényes keretek tiszteletben tartását kérte számon. A cenzúra ellenében nyomdát foglalni nem volt törvényes, még ha erőszak alkalmazását nem is követelte meg.


 6. 34 yoyo
  yoyo
  2017. április 14., péntek 12:22
  és nem hiszem, hogy nem megy látni a különbséget:

  https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--vgVz1R2q--/6rv8Mx2arxxz12yg0s.jpeg

  http://m.cdn.blog.hu/pi/piroslapok/image/tv_ostrom.jpg
 7. 33 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 12:20
  Bocs yoyo, amiket felsorolsz, nem volt erőszakos cselekmény landerer maga mondta a forradalamároknak, hogy foglalják le a nyomdagépet, és akkor nem érdekes a cenzor. Táncsicsot is úgy szabadították ki, hogy nem öltek meg senkit.
  Ami pedig Lamberg megölését illeti: az már a szab.harc része. Jellasich sikeres magyarországi támadása bőszítette fel a pesti polgárokat.
 8. 32 yoyo
  yoyo
  2017. április 14., péntek 12:06
  48-ban szartak a cenzúrára, politikai elítélteket szabadítottak önkényesen, ami már tényleg túllépett nemcsak a törvényesség, de a forradalom tisztaságának határán, az az volt, amikor szeptemberben Lamberget meglincselték.
  1918-on szintén sötét folt Tisza megölése.
  Nem forradalomhoz kapcsolódik, de a hatalommal szembeni szembeszegülés kötelességének példája a németekkel való háborús szövetség elleni harc, pl. ságvári, bajcsy-zsilinszkiék.
  56-ot egyszerűen beteg dolog lenne kettéválasztani a fegyvertelen és a fegyveres szakaszra, mint hogy amit a fegyveres ellenállás csinált, azt már nem vállaljuk, mivel demokrata ilyet sose tenne.

  hogy egy hatalmat lehetséges-e törvényes politikai eszközökkel leváltani, vagy szükséges-e valamilyen jelképes vagy erőszakos fellépés, az mindig az adott konkrét helyzettől függ.
  A 90-es rendszerváltás előtt elég volt kimenni tüntetni a vízlépcső ellen, vagy Krassó Györgynek lecsavarozgatnia a Münnich Ferenc utca táblát, ez 89 Romániájában kevés lett volna.
  Ami ma itt van, az puhább Ceausescu diktatúrájánál, de jóval nagyobb vitalitás van benne, mint a kihátráló Szovjetúnióra egyre kevésbé számítható, erodálódó posztkádári MSZMP hatalmában.

 9. 31 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 11:33
  rworse: Annyira törvénysértések nélkül próbálták végigcsinálni, hogy egészen a trónfosztásig (ami már bőven a szab. harc része), a Magyarországon is legitimnek tekintett V. Ferdinándhoz intézték a beadványaikat, nem Ferenc Józsefhez, mert őt nem koronázták Magyarország királyává.
  Betű szerint próbáltak mindenhez ragaszkodni. Ebben Mészáros Lázár volt a legzseniálisabb (sztem).

  Törvénysértés minden forradalomban van, de kirívót tényleg nem követtek el a polgári forradalom idején. (Ahol már igen, az a szab harc volt.)
  Vagy ha tudsz ilyent, légy szíves mondd. (Komolyan érdekel.)
 10. 30 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 11:25
  Nem gondolom, hogy vicceskedett volna. Kapott érte hideget-meleget. Legalább ott leírta volna, hogy "hjumor volt backi". De nem tette.
  (Bocs, nem keresem vissza a blogján, kb. egy éves történet.)

  De: te viccelnél ezzel? (Mármint, hogy egy demokratával nem, egy rasszistával igen?) Én biztosan nem. Mert a jobbik politikusaival semmiféle vicceskedésnek helye nincs. Úgy különösen nem, hogy hetekig ragozta ezt a sztorit a jobbik.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország