Magyarország, 2017: egy politikai per első képei

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 13., 15:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bilincs, rabszíj, készenléti rendőrség pár flakon narancssárga festékért.

Folyik Gulyás Márton és Varga Gergely pere, amit hellyel-közzel itt követhetünk, de nem árt jól eszünkbe vésni ezt a néhány fotót, már csak a miheztartás végett is.

false

 

Fotó: Németh Dániel fotói

false
false
false
false
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 13., 15:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Gulyás Márton
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  tiszapolgári
  2017. április 14., péntek 07:38
  Rumata

  Különös, hogy azt írod yoyónak, „Kicsit felfrissíthetnéd a történelemismereteidet”, és egyéb hozzászólásaidból is tudom, hogy mindig ragaszkodsz a történelmi objektivitáshoz, miközben most, az 5. sz. kommentedben valamiféle párhuzamot próbálsz vonni Gulyás, valamint Horthy és Hitler kezdeti lépései között.
  Azért hülyeségeket nem kellene írnod (hogy a kedvenc fordulatodat idézzem).
 2. 18
  yoyo
  2017. április 14., péntek 07:29
  Cyrano, van abban valami hátborzongató és végzetes, hogy ellenzéki oldalon is milyen torz hiedelmek és ellenszenvek működnek.
  Egy haverom szerint a 88-89-es, még meglehetősen tiszta és reményteli demonstrációk időszakában azt mondtam valami tüntetésen, hogy a magyar pokolfajzat.

  Legyünk bizakodók, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, de érdemes kiváltani egy meditációs jogosítványt a nagy kerek erdő közepére, messze mindenkitől, biztos, ami biztos.
 3. 17
  yoyo
  2017. április 14., péntek 07:20
  Rumata, ne legyen igazam, de a választáson való leváltással kapcsolatban erős kétségek vannak bennem.

  Nemcsak a töketlen ellenzék az oka, hogy itt tartunk, ehhez kellett egy piszok rafinált, gátlástalan, cinikus fidesz, amely minden értelemben kilúgozta a demokráciát (nemcsak a jogrendszeren változtatott jókorákat, hanem a politika etikettjén (szemrebbenés nélkül meglép megléphetetlen dolgokat), és ami a legfontosabb, nagy agitációs munkával sikeresen leküzdötte az emberek mindenféle közéleti változásba vetett hitét, kihozta az emberek legrosszabb ösztöneit, kiirtotta a szolidaritás érzését.

  A fideszt sima választáson alig lehetséges legyőzni, de ha esetleg sikerül is, nem gondolom, hogy a fidesz jó demokrataként minden baszakodás nélkül félreállna, de ha mégis, az új hatalomnak a fidesz aknamezején kell folytatnia a munkát, és nehezen hiszem, sikerülne tartós és masszív bizalmat szerezni ehhez.

  Ahogy sokszor mondtam, instant megoldásban nem hiszek, sajnos csak nagyon hosszú, kitartó, türelmes igyekezettel lehetne társadalmi szintű változást elérni, csak félek, mindezekre nem lesz meg a kellő mértékű affinitás.

  Addig szép dolog lesz a jogállamiság és a demokrácia híveként egy nagyon kis kisebbség tagjaként tiltakozgatni egy antidemokratikus és nem jogállami rendszerben.

  sokat lehetne szemezgetni a gulyás marci és a varga gergely bíróságon tett nyilatkozataiból, mondjuk ide nagyon passzol az, amit sok helyen idéztek vargától: „Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”
 4. 16
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 07:05
  rworse 11

  Az, gondolom, elkerülte a figyelmedet, amikor Gulyás a tamblis blogján dicsekedett arról a "hőstettéről", amikor az atv-ben nem fogott kezet Hillerrel, kezet fogott viszont a szintén riportalany jobbikossal (ha jól emlékszem Völner) mosolyogva.
  Ennyit Gulyás demokrácia felfogásáról.

  Szerintem Rumata rosszul fogalmazott: nem a törvényességhez, a demokrácia alapelveihez kell ragaszkodni.

  Nem mellékesen, az egész tüntetést lehetetleníthette volna el Gulyás, ugyanis a törvény betűje szerint a rendezvény szervezői is felelősségre vonhatók a rendezvényen történt rendbontásokért.
 5. 15
  yoyo
  2017. április 14., péntek 06:49
  ha jól emlékszem, '56. október 23-án egy elborult elméjű tüntető festékes palackot vágott a sztálin-szoborhoz.
 6. 14
  Rumata
  2017. április 14., péntek 00:27
  yoyo:

  Kicsit felfrissíthetnéd a történelemismereteidet, mert szerintem komoly tévedésben vagy.

  1848-ban a magyar forradalom végig törvénysértés nélkül zajlott.
  Március 15-e pont az erőszakmentességével vívta ki az egész művelt világ csodálatát.

  1956-ban is csak addig tartott a forradalom és Nagy Imre reformjai, amíg csak békés tüntetések voltak.
  De amint az ÁVO-nak sikerült a fegyverosztogatással kiprovokálnia az utcai harcokat, a forradalom máris elveszett, mivel a szovjet hadseregnek ez volt ürügye a beavatkozásra és a helyzetet uralni képtelen Nagy Imre-kormány leváltására.

  A berlini falra tett célzásodat pedig végképp nem értem, mivel azt is csak a békés keletnémet rendszerváltást követően, teljesen békés körülmények között bontották le.

  Tehát mindhárom példád a békés tömegmegmozdulások rendszerváltó erejét támasztja alá.

  - - -

  Az pedig hatalmas tévedés, hogy a Fideszt csak egy forradalommal lehetne megdönteni.

  A Fideszt bármiféle választási rendszerben bármiféle kormányképes alternatív politikai erő nagy többséggel le tudná győzni.

  A Fidesz kizárólag csak azért van hatalmon, mert az ellenzék 2010 óta folyamatosan nyilvánvalóvá teszi, hogy nem akar választást nyerni, és nem akar kormányozni.
 7. 13
  Rumata
  2017. április 14., péntek 00:06
  rworse:

  Ha csak azt nézzük, hogy Gulyás festékdobálása miatt a közvélemény nem a CEU ügyével, hanem az ő szándékosan kiprovokált bírósági ügyével foglalkozik, és ha csak azt nézzük, hogy Gulyás festékdobálása miatt a közvéleménynek a 80 ezer fős tüntetésről nem a kulturált és törvénytisztelő véleménynyilvánítás, hanem az idióta festékdobálás jut az eszébe, akkor nyilvánvaló, hogy Gulyásnak vagy fingja sincs a demokráciáról, vagy fizetett provokátor.

  És én az utóbbit tartom valószínűbbnek.
 8. 12
  Cyrano
  2017. április 13., csütörtök 22:32
  Az ítélet disznóság, a kordonbontás fényében különösen.

  De Gulyás egy szereplésmániás hülye.
  Nem kellene mártírt csinálni belőle. Mert nem az. És nem is hős.
  Tönkreqrta mások kemény munkával összehozott tüntetést.

  Nem yoyo, valóban egy forradalom nem permanens jókedvű buli. De nem is festékhajigálás.
 9. 11
  rworse
  2017. április 13., csütörtök 22:30
  Rumata

  Biztos lehetsz benne, hogy ha vannak Magyarországon olyanok, akik értik a demokrácia és a jogállam lényegét, köztük élenjáró Gulyás. Ezt hetente bizonyítja például a Slejmben is.
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy helyeslem bármilyen épület narancsszínű festékkel való megdobálásának kísérletét (ahogy mondod, ezzel alkalmat adva az ellendrukkerek számára holmi 2006-os párhuzamok levonására), mert nem helyeslem a dobálózást. Ellenben nagyon-nagyon indokoltnak tartom, és frappáns ötletnek.
 10. 10
  yoyo
  2017. április 13., csütörtök 21:43
  Rumata:
  "Horthytól Rákosiig mindig olyan politikusok tették pokollá Magyarország életét, akik úgy gondolták, hogy mások korábbi - tényleges vagy vélt - törvénysértése őket is felhatalmazza a törvénysértések elkövetésére.

  És ők is ugyanúgy kicsiben kezdték, mint Gulyás."

  Ugye érzed, ez mekkora baromság?

  A történelemből fel tudunk idézni jópár epizódot, amit a te logikáddal szintén ide lehetne sorolni, legyen szó 1848-ról, 56-ról, vagy éppen a berlini fal ledöntéséről.

  valamelyik cikk alatt pár napja leírtam a mostani helyzet szerintem lehetséges forgatókönyveit.
  Azt is, hogy az én optimista várakozásom szerint egy maradandóbb és szervesebb változás leghamarabb a 20-as évek derekára lehetséges.

  Ami szinte biztosra vehető, hogy a fidesz egyszerű választással aligha verhető meg.
  Szinte biztos, hogy a következő években lesz másfajta küzdelem is, mint a jogállami és demokratikus viszonyok között szokásos politikai.

  Szóval harc lesz. És nem csak festékes flakonok fognak repülni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra