Magyarország jobban teljesít: a magyarok közel 15 százaléka már külföldön születik

  • narancs.hu
  • 2017. március 27.

Belpol

Havonta átlagosan 1000 magyar jön világra külföldön. „És miért kéne intézkedéseket tennünk?” – mondta erre a Fidesz szóvivője.

Eddig nem lehetett tudni, hány magyar is vállal külföldön gyereket, azonban az LMP kikérte az adatokat a Fővárosi Kormányhivataltól, amelyekből kiderült: az újszülött magyarok 15 százaléka már külföldön látja meg a napvilágot – számolt be az RTL Klub Híradója. A riportból kiderül, hogy

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született magyar

anyakönyvezését kérték. Összehasonlításképpen: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly novemberig 85 128 gyermek született. A mostani adatok szerint havonta átlagosan 1000 magyar születik külföldön.

Az RTL Klub megkérdezte a témában Halász Jánost, a Fidesz–KDNP szóvivőjét, aki egy kérdéssel válaszolt: És miért kéne intézkedéseket tennünk? Halász szerint ők már eddig is tettek lépéseket, példának a 2015 tavaszán elindult, Gyere haza, fiatal! elnevezésű programot említette, amelynek az lett volna a célja, hogy a külföldön dolgozó magyarokat hazahozza. Ám a szóvivő azt elfelejtette hozzátenni, hogy a program tavaly megbukott, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a leállítását. A kezdeményezéssel összesen 105 magyar jött haza.

Figyelmébe ajánljuk