Már akciózott is a Mi Hazánk a Ferenc téri BLM-szobornál

  • narancs.hu
  • 2021. április 1.

Belpol

A szélsőjobbosok körülkerítették a nem sokkal korábban felállított alkotást.

Furnérlemezekből állított paravánnal takarták el a Mi Hazánk nevű szélsőjobbos formáció tagjai a IX. kerületi Ferenc téren csütörtökön a nap közben felállított Black Lives Matter-szobrot.

Szalay Péter szobrászművész Prizma című alkotását, amely a New York-i Szabadság-szobrot formázza meg szivárványszínben, térdre ereszkedve, felemelt ökölbe szorított jobb kézzel, előzőleg Baranyi Krisztina polgármester is megtekintette. 

 
Fotó: narancs.hu

Az alkotó lapunknak adott interjújában egyébként úgy nyilatkozott, nem lenne problémája azzal, ha például ledöntenék a szobrot.

Ha erre - legalábbis egyelőre - nem is került sor, a Mi Hazánk helyszínre érkező tagjai tettek arról, hogy az alkotás ne legyen látható. A Toroczkai László pártelnökkel felvonuló szélsőjobbos fiatalok falemezekkel körbekerítették a Prizmát, a házilag barkácsolt paravánokra fából készült feszületet helyeztek el, a falemezek oldalára pedig "A feketéknek se tetszene a szivárvány" feliratú plakátokat ragasztottak. Mindezt számos fotós és újságíró dokumentálhatta a Ferenc téri napsütésben, amiképp azt is, ahogy a helyszínre kiszálló rendőrök igazoltatták a parlamenti képviselettel is rendelkező Fidesz-szatellit párt aktivistáit. 

 
Fotó: narancs.hu

 
Forrás: narancs.hu

Incidens nem történt. Két nő X-szel áthúzta a szélsőjobbosok plakátjait, mire utóbbiak részéről volt egy kis hőbörgés. Utána egy freeSZFE feliratú maszkot rakott valaki a falemezekre, de a Toroczkai-hívek leszedték és megtaposták. Helyi lakosok egyébként arra készülnek, este eltávolítják a szobrot körülölelő paravánt.

 

Figyelmébe ajánljuk