Máris vizsgálja a tegnap elfogadott civiltörvényt az Európai Bizottság

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Brüsszel továbbra sem mutatja a megállás jeleit.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a magyarországi civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

Alexander Winterstein a Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is figyelemmel követik az ügyet, és a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzik, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették-e a törvénytervezettel kapcsolatban korábban megfogalmazott aggályaikat.

Ezt amúgy kapásból meg tudjuk mondani: a Velencei Bizottság előzetes véleményéről kiadott közleményében foglalt lényegtelenebb pontokon engedett a Fidesz, a törvény szellemiségén azonban mit sem változtatott.

Az eredetileg tervezett három helyett csak egy évig maradnak a legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást kapó szervezetek a „külföldről támogatott szervezetek listáján”, 500 ezer forint alatt immár nem kell közzétenni a támogatók személyes adatait, és a szankciók körében is nőtt a mérlegelés lehetősége.

Ugyanakkor a Velencei Bizottság ajánlásaival ellentétben az érintetteknek továbbra is valamennyi kiadványukon fel kell tüntetniük a „külföldről támogatott kitételt”, a kivételek – sport- és vallási szervezetek – körét nem megszüntette, hanem még bővítette is a módosított javaslat, és természetesen nem orvosolták az egyeztetések teljes hiányát sem.

Az uniós vizsgálat külön érdekessége lesz, hogy a lex NGO szerint külföldi támogatásnak minősül az a pénz is, amit egy civil szervezet az uniós kasszából közvetlenül, a magyar állam közbeiktatása nélkül kap.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 rworse
  rworse
  2017. június 14., szerda 22:23
  Kovacs, 3

  2004-2010 között feltűnt, sőt, még a belépésünk előtti években is. De 2010 óta csak annyiban, hogy ha nem lennénk kényszerítve valamelyest még mindig Brüsszelnek lenni, akkor már teljességében MoszkvaAnkaraMinszkBaku(Baki)AsztanaManila lennénk.
 2. 3 Kovacs
  Kovacs
  2017. június 14., szerda 20:10
  2: Mert Magyarország IS Brüsszel, ha nem tűnt volna még föl neked és megannyi "honfitársnak".
 3. 2 rworse
  rworse
  2017. június 14., szerda 18:27
  De kár, hogy Brüsszel nem állított meg minket még a lejtő elején. Ha már mi nem vagyunk képesek megállítani magunkat.
 4. 1 Kovacs
  Kovacs
  2017. június 14., szerda 16:21
  "Bruxelles en marche"

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra