Márki-Zay lefokozta MSZP-s alpolgármesterét, aki 2018 óta támogatta

Belpol

A vásárhelyi polgármester eredetileg le akarta váltani a tisztségről az MSZP-s politikust, de a közgyűlés ebben nem támogatta. Az ellenzékben lévő Fidesz–KDNP kivonult.

„A mai közgyűlésen javaslatot tettem Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc alpolgármesteri kinevezésére, mert a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében” – írta Facebook-oldalán csütörtökön délután Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay sürgősségi írásbeli indítványát a képviselők a Promenad24.hu írása és és a delmagyar.hu tudósítása szerint az ülés előtt kapták meg, bizottsági üléseken sem tárgyalták. Ahogy kiderült, miről fognak tárgyalni, az érintett, Kis Andrea alpolgármester, az MSZP vásárhelyi elnöke meglepődött. Azt kérte, nyílt ülésen döntsenek a személyéről, azért, mert kétszeri megválasztásakor is ugyanígy született határozat. Azt is mondta, ha Márki-Zay Péter másként képzeli el a város működését, és nem számít az ő munkájára, azt nyílt ülésen kell felvállalni.

Az alpolgármesteri tisztségről azonban titkos szavazással határoztak. A döntés előtt Cseri Tamás, a vásárhelyi közgyűlésben ellenzékben dolgozó Fidesz–KDNP nevében jelezte, hogy kivonulnak, mert „a másik fél belső leszámolásában nem kívánnak részt venni”. A titkos szavazáson Márki-Zay Péter indítványát a Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért tíz képviselője közül 7 támogatta, 3 azonban nem. Egy szavazaton múlt, hogy a javaslat nem kapta meg a minősített többséget.

A Promenad24 úgy minősítette a történteket, hogy „ez az első látványos törés Márki-Zay uralmában”, és a képviselők „megvédték a hírek szerint egyébként a városházán – részben a polgármester helyett – valóban érdemi munkát végző szocialista politikust.

A vásárhelyi közgyűlésben Berényi Károly és Szabó János is alpolgármesteri tisztséget tölt be, de a főállásban Kis Andreáé ez a poszt, amellyel Márki-Zay Gyöngyösi Ferenc képviselőt, a pénzügyi-gazdasági bizottság elnökét szerette volna megbízni.

A titkos szavazás után folytatódott a közgyűlés, majd a napirendi pontok megtárgyalása után

a polgármester bejelentette, hogy élve jogkörével, kiveszi az alpolgármesteri feladatokat Kis Andrea hatásköréből.

A polgármester erről délután azt írta a Facebookon, törvény adta jogkörével élve döntött az alpolgármesteri feladatok megvonásáról, és „a döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében”.

A történtekről Kis Andrea nem osztott meg semmit a közösségi oldalán. A legutóbbi posztja egy helyi híradós tudósítás a holokauszt vásárhelyi áldozatairól való megemlékezésről, amelyen együtt látható a polgármesterrel. Az alpolgármester megkeresésünkre azt írta vissza, kis türelmet kér.

Az ülésen jelen volt egy makói önkormányzati képviselő is: Mucsi Tamás (DK), aki később videón kommentálta a történteket, elszabadult hajóágyúnak nevezve az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltjét.

Mucsi a Narancs.hu-nak azt mondta, valóban tudta, hogy mire készül a vásárhelyi polgármester, ezért ment át. „Két hete lehetett tudni arról, hogy ezt tervezi. Számomra azért is visszatetsző, hogy ezzel a fideszes módszerrel, sürgősségi indítvánnyal kezdeményezte a leváltást” – mondta Mucsi. Konkrét esetről, ami a polgármester és az alpolgármester viszonyának megromlását eredményezte volna, nem tud. Szerinte a vásárhelyi polgármester elkezdte építeni saját klientúráját, és fölrúgta azt az egyezséget, amit az ellenzéki pártokkal kötött. Úgy tudja, a vásárhelyi polgármester nem tett le arról, hogy ténylegesen le is váltsa Kis Andreát.

Márki-Zay a Kis Andreát érintő döntésről annyit írt a Facebookon, nem politikai, hanem munkáltatói döntés született, amelyet „a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség” indokolt, „de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánig halogattuk.” Az MSZP-nek azonban nincs köze ehhez az ügyhöz, és továbbra is számít mindenkinek a segítségére – „hivatali beosztástól függetlenül” – abban, hogy a vásárhelyieknek tett választási ígéreteit betartsa.

Cseri Tamás fideszes képviselő szintén a Promenad24.hu-nak azt mondta, kicsinyes, ostoba és alantas politikai bosszút állt a polgármester, és azzal a szövetségesével számol le, akinek az első polgármesteri megválasztását köszönheti.

Akik jelen voltak Márki-Zay Péter kampányrendezvényein a választások előtt, ugyanígy tudják: Kis Andrea maga mondta el a Szabadság ünnepén, hogy ő, a jobbikos Dombi-Kiss László és Papp Attila ötlete volt 2017-ben, hogy olyan jelöltet keresnek, aki megfelel a jobb- és baloldali szavazóknak egyaránt, és amiatt, hogy Márki-Zay mellé álltak, pártjaikkal is meg kellett vívniuk a maguk harcait, de megérte.

A DK megnyilvánulása ebben az ügyben szintén azért jelzésértékű, mert Márki-Zay Péternek az ellenzéki előválasztáson épp Mucsi Tamás volt az ellenfele, akivel parázs vitát is folytatott. Az előválasztás eredménye alapján Mucsi és a DK Márki-Zay mögé állt, Mucsi felszólalt a Szabadság ünnepén is a miniszterelnök-jelölt mellett. A választások után viszont többször is bírálta Márki-Zayt.

A vásárhelyi alpolgármestert érintő döntést Török Miklós, a DK megyei önkormányzati képviselője is véleményt nyilvánított Facebook-oldalán. Szerinte ezzel a megmozdulásával a vásárhelyi polgármester felrúgta a választási megállapodást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk