Mazsihisz: A sárga csillag nem lehet politikai eszköz

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 29.

Belpol

Egy jobbikos politikus Facebook-posztjára reagált a szervezet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményben reagált csütörtökön ifjú Sallai Mihálynak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületi elnökének közösségi oldalon megosztott posztjára.

A politikus közzé tette Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát arról, hogy a védettségi igazolvány mire jogosít, és így kommentálta: „Lassan kezdhetik kiosztani a sárga csillagot is. Sosem gondoltam, hogy a 40-es évek után újra megtörténhet, hogy bizonyos szempontok alapján meghatározott állampolgárok másodrendű státusba kerülhetnek”.

A kommentárból hír lett.

A Mazsihisz megdöbbentőnek tartja, hogy egy magyar politikus közel 600 ezer magyar zsidó ember meggyilkolásának, és másik több százezer megkülönböztetésének szimbólumát, a sárga csillagot párhuzamba állítja a koronavírusjárvány oltási igazolványával.

A holokauszttal kapcsolatos minden szimbólum, tárgy, hely, esemény aktuális napi politikai célra való felhasználása sérti meggyilkolt embertársaink emlékét.

Jelen pandémiás helyzetben, amikor egyedüli megoldást a széleskörű oltakozás jelenti, különösen fontos, hogy a közszereplők felelősen szólaljanak meg. Mi több: jó példával járjanak elöl. A Mazsihisz csatlakozott a nemzeti oltási programhoz, a holokauszttúlélőket ellátó Szeretkórházunkban immár több ezer regisztrált magyar honfitársunkat oltottuk be a magyar kormánnyal együttműködésben. Továbbra is mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen az oltakozás lehetőségével. A holokauszt egyedi tragédiájával összemérhetetlen bármely járványügyi intézkedés. Mindenkit arra kérünk, kerüljék az ilyen méltatlan és félrevezető összehasonlításokat” – olvasható a közleményben.

Ha közszereplő tesz ilyen ízléstelen kijelentést nyilvánosan, vonja le a megfelelő következtetéseket – írja a Mazsihisz.

Figyelmébe ajánljuk