Meddig tarthatja meg Csányi Orbántól független hatalmát?
csanyi_001topstory.jpg

Meddig tarthatja meg Csányi Orbántól független hatalmát?

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. augusztus 1.

Belpol

Simicska Lajos kivonulása után az OTP elnök-vezérigazgatója maradt az egyetlen olyan komoly vagyonnal és önálló hatalommal rendelkező ember az országban, aki nem Orbánnak köszönheti azt, amije van, és független lehetne a NER-től. Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból.

E heti címlapsztorinkban azt járjuk körbe, miként alakult Csányi Sándor OTP-vezér viszonya Orbán Viktorral 2010 után.

Csányi Sándor a magyar gazdaság leggazdagabb és legbefolyásosabb szereplője, több mint negyedszázada vezeti a legnagyobb magyar bankot, a Mol vezetőségének tagja és ő a legnagyobb agrárvállalkozó az országban. Ám mivel mind a pénzügyi, mind az agrárszektor jelentősen függ az állami szabályozástól és támogatásoktól, igyekszik jó kapcsolatot ápolni az ország vezetőivel. Orbán Viktorral közösen szokott meccset nézni és állítólag borozni is, az pedig, hogy immár nyolcadik éve ő a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, egyértelmű bizalmat feltételez. Noha 2010 után komoly konfliktusok is voltak Csányi és az Orbán-kormányok között, úgy tűnik, ezeken sikerült túllépni.

false

 

Fotó: MTI

Csányitól ugyanakkor 2010 előtt is tarthattak a jobboldalon. Erre utal, hogy az ő neve is felmerült – az akkor még létező és a Fidesz által kézivezérelt – Magyar Nemzet elhíresült 2007-es cikkében. Ebben az álnéven publikáló szerző arról értekezett, hogy Schmidt Mária körül egy új párt szerveződik, melynek célja Orbán leváltása a jobboldal élé­ről, és ennek a konspirációnak Csányi is részese. A 2010-es választások idején azonban, amikor már egyértelmű volt, hogy a Fidesz nagy többséggel alakíthat kormányt, Csányi bizakodva várta a következő négy évet. Ekkor egyebek mellett a Magyar Narancsnak is úgy nyilatkozott, a leendő Fidesz-kormány nagy lehetőség előtt áll, hogy rendbe tegye a gazdaságot és megvalósítsa a szükséges reformokat a többi közt az egészségügyi, az oktatási és az önkormányzati rendszerben, valamint hogy csökkentse az adókat és a vállalkozásokra nehezedő pénzügyi terheket. Ez a bizalom azonban hamar elillant. Az új kormány a kezdetektől olyan spekulánsként beszélt a bankokról és a bankárokról, akiknek a mohósága volt a 2008-as válság egyik fő előidézője. Az akkor még Matolcsy György vezette gazdasági tárca megszakította a tárgyalásokat az országot korábban kisegítő Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, a tőlük kapott kedvezményes hiteleket pedig piacira cserélte. Ezt a lépést – és Matolcsy egyéb gazdaságpolitikai intézkedéseit – a piac kevéssé értékelte, ami az OTP-t is érzékenyen érintette.

Arról, hogy milyen további komoly konfliktusok voltak Csányi és az Orbán-kormányok között, és hogy ez a viszony hogyan alakult át 2018-ra, és hogy milyen kilátásai vannak az OTP-vezérnek a NER-ben, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Izraeli látogatása alkalmával Orbán Viktor felkereste a jeruzsálemi Jad Vasemet, azon belül is a Holokauszt Történeti Múzeumot, ahol tárlatvezetésen vett részt. A Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevező magyar miniszterelnöknek a Jad Vasem munkatársa, Robert Rozett számolt be a magyarországi holokauszt tényeiről.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.