Megállapodás a kormány és a Microsoft között: Felsőfokon

szerző
Hermann Irén
publikálva
2001/40. (10. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

az érintett intézmények ma még csak annyit tudnak az egészről, amennyi a sajtóban megjelent, sőt a Miniszterelnöki Hivatalban sem voltak képben az illetékesek.

az érintett intézmények ma még csak annyit tudnak az egészről, amennyi a sajtóban megjelent, sőt a Miniszterelnöki Hivatalban sem voltak képben az illetékesek."Legális szoftver-alapú tudásra van szükségünk" - mondta Stumpf István kancellária-miniszter a Microsoft sajtótájékoztatóján, amelyet eredetileg az Office XP piacra dobása miatt hívtak össze, aztán az utolsó pillanatban futótűzként terjedt el, hogy a Microsoft európai elnökének társaságában Stumpf is jelen lesz az eseményen.

Az egyelőre még csak szándéknyilatkozat formájában létező megállapodás szerint az összes magyarországi felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója a Microsoft egyes szoftvereit tanulási, oktatási és bemutató célokra használhatja az intézmény vagy a saját számítógépén. A használati jog az egyelőre három évre köthető szerződés lejártával, illetve a tanulmányi vagy tanítói viszony megszűnésével elvész.

A sajtótájékoztatón az érintettek ismertették a szerződési feltételeket, többek között a felhasználókra háruló évi 3000 forintos költségről is szó volt. Az ünnepélyes aláírást követő pár napon belül azonban kiderült: félreértés történhetett, mert a MEH a költségek száz százalékát állja, így a jogosultak ingyen használhatják a szoftvereket.

A számítógépes szoftverek igen nagy százaléka nem jogtiszta. A Microsoft és a MEH közötti megállapodás éppen azon korosztálynak kínál legális lehetőséget, amely körében igen nagy arányú az illegális szoftverhasználat. Ennek persze egyszerű oka van: egy diáknak nincs pénze arra, hogy több ezer forintot adjon ki egy egyszerű szöveg- vagy webszerkesztő programért. Az új kezdeményezés viszont lehetővé teszi számukra, hogy - amennyiben érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek - mentesüljenek a költségek alól.

A megállapodás jó néhány kérdést felvet, melyek többségére egyelőre nincsen válasz. A felsőoktatási intézmények ugyanis hivatalosan még nem kaptak értesítést az akcióról, sőt a Miniszterelnöki Hivatalban is napokig keresték az ügyben illetékes személyt.

"Amíg nem ismerjük a szerződés pontos szövegét, addig azt sem tudjuk, hány tanulót, illetve tanárt érint ez az egyetemen belül. Mint tanár természetesen örülök a kezdeményezésnek, bár még korántsem biztos, hogy az érintettek a számítógépeket is meg tudják vásárolni a programok mellé" - mondta Bakonyi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatási osztályvezetője.

Az ELTE és a Microsoft közötti, jelenleg is érvényes szerződés alapján a számítógéptermek részére kedvezményes áron szerezhetnek be programokat. (Az úgynevezett Akadémiai Licenc értelmében a teljes ár 10 százalékáért vásárolhatják meg az egyetemek a Microsoft termékeit.) Az ELTÉ-nél az intézkedés mintegy 31 ezer hallgatót és közel 2500 oktatót érint.

A MEH-Microsoft-program várhatóan október végén indul: erről a Miniszterelnöki Hivatal minden hallgatót és oktatót levélben értesít majd. Mivel az adatvédelmi törvény tiltja, hogy az oktatási intézmények a hallgatók listáját bárkinek is kiadják, valószínű, hogy e feladatra az intézményeket kéri fel a MEH. Erről egyelőre egyik iskolát sem tájékoztatták. (Az amerikai anyacég a hazájában igen közel áll a politikai élet szereplőihez, igaz, a tengerentúli törvények lehetőséget adnak a politika közvetlen szponzorációjára.)

A tervek szerint a szoftverekhez többféleképpen is hozzájuthatnak a hallgatók; egyrészt a Microsoft a diákok számának arányában látja el programokkal az egyetemi könyvtárakat, ahonnan a diákok kikölcsönözhetik és saját gépeikre telepíthetik őket. Központi szerverekről is le lehet tölteni a programokat, valamint az erre feljogosított viszonteladóknál írott CD-t rendelhetnek. A felhasználóknak kizárólag ez utóbbiért kell fizetniük - a CD-írás árát -, ami hozzávetőleg 2-5 ezer forint lesz.

A megállapodás kedvezően érinti az egyetemek, főiskolák számítógéptermeit is: a sajátos licencszerződés úgy szól, hogy amennyiben a felhasználó "jogtiszta", jogosultságát az egyetemen és otthon is érvényesítheti.

A kedvezményezettek e lehetőségekkel hallgatói, illetve oktatói jogviszonyuk fennállásának a végéig élhetnek; annak megszűntével a licenc érvényét veszíti, s az otthoni szoftver is illegálissá válik.

Hermann Irén

Ingyé´ van

A Microsoft Campus Agreement értelmében a felsőoktatásban tanítók, illetve tanulók részére ingyenes lesz a számítógépes szoftver-infrastruktúra több fontosabb eleme, így a Windows XP upgrade, az Office XP Standard, a Professional és az Office Macintosh, valamint a Visual Studio fejlesztő eszköz, és a BackOffice ügyfél-hozzáférési licenc. Ezek közül mindig az éppen aktuális, legfrissebb verziót - akkor is, ha a szerződés időtartama alatt újabb változat kerül a piacra -, továbbá bármelyik régebbi kiadást is jogszerűen használhatják a licenc tulajdonosai.

A programok piaci értéke 20-30 ezer forinttól akár 200-300 ezer forintig is terjedhet. A teljes beruházás kereskedelmi értéke eléri a 80 milliárd forintot; a magyar kormány jelentős árengedményt kapott a Microsofttól.

szerző
Hermann Irén
publikálva
2001/40. (10. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra