Megszüntették a nyomozást Horváth András ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 18., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már csak azt kéne látni, hogy a Horváth által feltárt visszaéléseknek jogi következménye legyen.

Az ügyészség döntése alapján nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő NAV vádolta Horváth Andrást, a NAV egykori munkatársát. A határozat azt is kimondta, hogy a közérdekű bejelentők ellen akkor sem indítható büntetőeljárás, ha a közérdekű bejelentés kapcsán megsértik a jogszabályokat, írja közleményében a Horváth András jogi védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Horváth Andrást a NAV személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentette fel, mert állítólag jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth András ezekre az adatokra és iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a NAV feljelentése nyomán 2017. január 19-én gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Andrást, mert állítólag megsértette a NAV információs rendszerét azzal, hogy adatokat kért le szakkoordinátori munkaköréhez közvetlenül nem kapcsolódó feladata ellátásakor több száz adózóval kapcsolatban. A nyomozás eredményeként a Fővárosi Ügyészség megszüntette az eljárást.

Horváth András

Horváth András

Fotó: Németh Dániel

A nyomozás megszüntetésének két okát jelölte meg az ügyészség. Egyrészt a feljelentésben szereplő bűncselekmények tényállási elemei hiányoznak, vagyis Horváth nem tett olyan dolgokat, amelyeket a büntetőjogi szabályok tiltanak. Másrészt megállapították, hogy Horváth közérdekű bejelentést tett a megszerzett adatok alapján, a közérdekű bejelentőket védő törvény alapján ilyen esetben a bejelentő mentesül a büntetőjogi következmények alól még akkor is, ha megsérti a jogot.

„Nagy lépés, hogy az ügyészség végre figyelembe vette, hogy Horváth András a tiszta adózás és a közösség érdekében tette meg a bejelentését. Most már csak azt szeretnénk látni, hogy a közel négy éve tett bejelentése hatására az általa feltárt visszaéléseknek sem marad el a jogi következménye” – mondta az ügyről Koncsik Anita, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 18., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  krucafux
  2017. május 20., szombat 12:01
  jéééé! Nahááááát! Mégilyet! Kihittevóna!
  (ja, jövőre választás...)
 2. 1
  rworse
  2017. május 18., csütörtök 16:30
  Mmmmm...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország