Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapat, és új stadiont is építhet

  • Magyar Krisztián
  • 2016. január 19.

Belpol

Az eszéki városi tanács kedd délelőtti ülésén eldőlt, hogy alig 100 ezer kunáért Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapatot működtető társaság 46,6 százaléka. A felcsúti milliárdos segítene a stadion felújításában, vagy akár egy új építésében is.

Novemberben még az a hír terjedt el a hazai sajtóban, hogy a felcsúti Puskás Akadémia szeretne részesedést vásárolni egy horvát focicsapatban. Az információ nem volt teljesen alaptalan, hiszen – saját weboldalán és egy regionális lapban – ekkor jelentette meg nyilvánosan az eszéki önkormányzat, hogy megválna a horvát élvonal utolsó előtti helyén álló focicsapatban meglévő 46,6 százalékos részesedésétől. A vevők nem nagyon kapkodtak a lehetőség után, így november 27-én a város meghosszabbította az ajánlattételi határidőt, amelynek végén nem a felcsúti akadémiától, hanem karácsony előtt Mészáros Lőrinctől, pontosabban a többmilliárdos éves bevételt termelő építőipari cégétől, a Mészáros és Mészáros Kft.-től érkezett az egyetlen érvényes ajánlat. A kiírásban nem szerepelt minimálár, így a felcsúti polgármester 100 ezer kunát ajánlott, amely alig több mint 4 millió forint. Az árat és a későbbi szerződéskötéshez szükséges dokumentációkat az eszéki önkormányzat egy külön erre a célra létrehozott bizottsága december 29-én elfogadta, majd ma délelőtt – egy kisebb vita után – az eszéki városi tanács megszavazta, hogy Mészáros Lőrinc viheti a 46,6 százalékot, illetve azt a temérdek adósságot, amelyet a klub az utóbbi időszakban felhalmozott. Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és egy eszéki üzlettárs, Ivan Meštrović – a szerződés nyolc napon belüli aláírását követően már hivatalosan is – az NK Osijek több mint 90 százalékát tudhatja magáénak, ha az eszéki vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is átkerül az új befektetőkhöz; a maradék, nagyjából 10 százaléknyi részvény magánszemélyek tulajdonában van. A Mészáros által felajánlott 100 ezer kunát – a portálunk birtokába került dokumentumok szerint – december 23-án Meštrović személyesen vitte be az egyik eszéki bankfiókba, onnan utalták át a készpénzt az önkormányzat számlájára.

Mészáros, az „alvilági üzletember”?

Az eszéki városházán tartott ülésen a helyszínen néztük végig, ahogyan a horvát város képviselői hozzájárulnak a tulajdonoscseréhez, hiszen abban reménykednek, hogy egyenesbe jön a játékosoknak, az alkalmazottaknak és a beszállítóknak milliókkal (kunában) tartozó klub helyzete. Az ülésen némi vita támadt akkor, amikor Jaroslav Pecnik, a baloldali ellenzék képviselője kijelentette, hogy szerinte Mészáros Lőrinc „alvilági üzletember”, a magyar miniszterelnök bizalmasa, és ennek fényében elővigyázatosnak kell lenni a tulajdonosváltáskor. A helyi politikust több városatya is igyekezett helyre tenni, nagyjából azzal az indokkal: örüljenek annak, hogy egyáltalán jelentkezett valaki a csőd szélén tengődő klub megmentésére. Ivan Vrkić polgármester magyarul mondta Mészáros Lőrincnek címezve, hogy „köszönöm szépen”. Úgy tűnt, a városvezető nagyon hálás Orbán bizalmasának, de elmondása szerint még nem találkozott vele. A döntés után váltottunk néhány szót a polgármesterrel, nekünk is azt mondta, hogy nem ismeri Mészárost, még nem beszélt vele, de azt azért bejelentette: tudomása szerint a felcsúti polgármester 2-3 napon belül Eszékre látogat. Ivan Vrkićtől azt is próbáltuk megtudni, hogy miként került képbe Mészáros Lőrinc a horvát csapatnál, de a polgármester azt állította: fogalma sincs, az ajánlattételi felhívás nyilvános volt, nem tudja, ki hívhatta fel a figyelmét a magyar milliárdosnak az eszéki lehetőségre.

Az eszéki stadion

Az eszéki stadion

 

Az ülésen többször is elhangzott, hogy a klub átadása Mészárosnak nem a legjobb megoldás, de nincs más választásuk, hiszen ha nincs az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet. Úgy tudjuk, már az augusztusi béreket is abból az egymillió kunából fedezték november végén-december elején, amelyet Mészáros Lőrinc adott kölcsön a klubnak. Ahhoz, hogy az NK Osijek mérlegét legalább a nullára hozzák, ennél jóval több kell, hiszen a közeljövőben több millió kunát kell befektetnie Orbán bizalmasának és üzlettársának, valamint Ivan Meštrovićnak, akinek nem ismeretlen a magyarországi terep, hiszen tulajdonostárs abban a City Mailben, amely idén egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára. A jelenlegi 7 millió kunás adósságállományon kívül 2017-ben még 18 millió kunát is ki kell csengetnie a klubnak (mindösszesen tehát 1 milliárd forint körüli összeget), hogy rendezzék a hátralékokat.

Csányi bankja is igazolja Mészárost

Helyi forrásainktól megszereztük azokat a dokumentumokat is, amelyekben Mészáros Lőrinc vázolja azokat a terveket, ami miatt érdemes benne és az üzlettársában megbízni. Ebben a csomagban szerepel egy banki igazolás is, amelyet az OTP bicskei fiókjában állítottak ki tavaly december 22-én. Ezzel a papírral a – Csányi Sándor MLSZ-elnök érdekeltségébe tartozó – bank igazolja: a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámláján rendelkezésre áll minimum 2 millió eurónak megfelelő forint ahhoz, hogy finanszírozzák a felmerülő költségeket, és biztosítsák az eszéki csapat működését. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a 2 millió eurót letétbe kellett helyeznie Mészárosnak, de „csak” igazolnia kellett, hogy van a számláján cirka 620 millió forint, amit az NK Osijekre gyorsan rá tudna fordítani.

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

 

A Mészáros Lőrinc kézjegyével aláírt tervezet szerint az eszéki focicsapat mérlegének kiegyenlítését követően gőzerővel elkezdenének dolgozni azon, hogy megerősödjön a klub. Az új tulajdonosok szeretnének az elkövetkezendő években olyan jó helyezést elérni a nemzeti bajnokságban, hogy kijussanak az európai kupaporondra, és olyan játékosokat akarnak igazolni és kinevelni, amelyek a nemzeti válogatott hasznára is válhatnak. Hogy gyorsabb legyen a fejlődés, új szponzorokat szereznek majd nemcsak Horvátországból, hanem akár külföldről is. A felcsúti polgármester külön kiemeli, hogy ő bizony nem kispályás, ha a labdarúgásról van szó, hiszen ő vezeti azt a Puskás Ferenc Alapítványt, amelynek alapítója Orbán Viktor miniszterelnök, és ez az alapítvány működteti a felcsúti akadémiát és a nemzeti bajnokságunkban szereplő focicsapatot is. A horvát nyelvre lefordított tervezetben Mészáros azt írja: „Külön szeretném kiemelni a mi büszkeségünket, a Pancho Arénát, amely egy multifunkcionális stadion, és amelyet 2014-ben adtunk át”. A miniszterelnök felcsúti háza mellett található létesítményről Mészáros Lőrinc még közöl egy rakás adatot, majd megemlíti, hogy az aréna fő kivitelezője az ő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. volt. És itt jön a csattanó: „(…) ezeket a tapasztalatokat készen állok hasznosítani az Osijek stadionjának felújításánál, vagy új építésénél”. A stadionrekonstrukció az eszéki városi tanács ülésén is központi téma volt, és a helyiek is úgy tudják, hogy Mészáros Lőrinc a klubnak utalt arra, hogy az aréna felújítását komolyan gondolja.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.