Mészáros, Tiborcz, Flier… – Közösen tiltakozik a komplett ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig

  • narancs.hu
  • 2015. október 5.

Belpol

Az állami földek eladása ellen tüntetnek ma az ellenzéki pártok a Parlamentnél, számos megyében pedig félpályás útlezárásokkal csatlakoznak az akcióhoz.

„A Fidesz titokban több százmilliárd forintos földrablást készített elő. Két hónap alatt hatalmas földterületet akarnak privatizálni, hogy kinek, azt csak gyaníthatjuk. Meg kell akadályoznunk a földrablást!” – áll az LMP által szervezett „A magyar föld nem eladó!” névre keresztelt demonstrációjának Facebook-oldalán. A tiltakozás mögé beállt az MSZP, a PM és a Jobbik is. A budapesti központi akció mellett több megyében félpályás útlezárással támogatják a tüntetést, Kishantosnál például délután 1 és 4 óra között.

false

 

Fotó: MTI/Marjai János


Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője ma reggel traktorral érkezett a Parlamentbe, ezzel is felhívva a figyelmet arra, a közel 400 ezer hektárnyi állami föld eladásával a Fidesz gazdasági hatalmát kívánja megalapozni. „A termőföld-privatizáció az ország jövőjéről szól. Arról szól, hogy lesz-e a jövőbeni kormányoknak esélye bármi hatást gyakorolni arra, hogy merre haladjon tovább az ország. Ez egyszerű hatalomtechnikai kérdés” – mondta Sallai.

És kik is azok a híres vevők?

Többek között azok, akiknek 2012 elején bírálták el nyertes pályázatukat az állami földekre, s három éve élvezik a földek bérleti jogát, így elővásárlási joggal rendelkeznek.
Fejér megyében például a nevek önmagukért beszélnek. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egytől egyig 2012. február elsején bírálta el például az alábbi haszonbérleti pályázatokat:
– Kálozi földekhez jutott Nagy Péter, aki az NFA elnökhelyettesének, Nagy Jánosnak az unokaöccse, a hirdetményen Nagy János aláírásával;
– Bicskén nyert Tiborcz Eszter Zsuzsanna, Tiborcz István testvére, Orbán Ráhel sógornője;
– Felcsúton területekhez jutott Flier Péter és Flier János is, utóbbi felcsúti vállalkozó, akinek tavaly novemberi marhatelep-avatóján maga Orbán Viktor mondott beszédet;
– Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója Kajászón nyert haszonbérletet állami földekre;
– Kiss Árpád, a nádarató vállalkozó is kajászói földekhez jutott.
A tüntetés fő jelszava szerint „a magyar föld nem eladó”, jó szívvel nem is állítja senki, hogy nevezettek vásárlás útján juthatnak majd hozzá, az ilyesmit a köznyelv inkább szerzésnek nevezi. Meglátjuk, milyen foganatja lesz a ma esti ellenzéki összeborulásnak.

Figyelmébe ajánljuk