Mi is történik a magyar jogállamisággal? – Decemberben tart meghallgatást az EP

  • narancs.hu
  • 2017. november 13.

Belpol

Az EP szakbizottsága december 7-én tart meghallgatást a jogállamiság magyarországi helyzetéről. A kormányt Szijjártó külügyminiszter képviseli.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) december 7-én tart meghallgatást a magyar helyzetről – írja az MTI. Szijjártó Péter fogja képviselni a magyar kormányt, s az MTI értesülései szerint az ülésen a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International, illetve az Alapjogokért Központ képviselői is részt vesznek majd.

A meghallgatás utáni magyarországi különjelentés elkészítésével Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselőt bízták meg, s a több lépcsőben elfogadott dokumentum jövő szeptemberben kerülhet az EP plenáris ülése elé. A testület ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben, s dönthetnek arról, hogy „fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei”.

Figyelmébe ajánljuk