Miért nem fértem be a több mint 3 millió beoltott közé? – kérdezi egy 68 éves, krónikus beteg nyugdíjas

Belpol

Egy számos betegséggel küzdő, nemrégiben szívműtéten is átesett, az oltásra január elején regisztrált 68 éves nyugdíjas  még mindig nem kapott oltást, pedig nagyon szeretne. 

„Tájékoztatlak, hogy a győzelmi jelentéseket gyártó kormányzati propaganda ellenére 68 éves korban, krónikus, súlyos vese- és szívelégtelenségben, magas vérnyomásos betegségben szenvedő, életem végéig vérhígítót szedő, elsők között regisztrálóként még mindig nem kaptam meg a védőoltást. Ráadásul még reményem sincs rá, mivel a házi orvosomnak »túl nagy a körzete«” – írta egy olvasónk. Nagy Béláról van szó, aki családjával parkolóudvart üzemeltet a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egysége mellett. Az ingyenes parkolás és a kórházi osztályok bezárása miatt a bevételei drámai módon csökkentek, de nem ezt kifogásolja.

A kormányzati illetékesek éppen az oltással kapcsolatos fejleményekről számolnak be szerdán délelőtt, amikor a gyulai nyugdíjas férfihez igyekszem. Előző nap a miniszterelnök épp azt jelentette be, hogy a beoltottak száma meghaladta a 3 milliót. 

Így még érthetetlenebbnek tűnik, hogy a több betegséggel küzdő gyulai nyugdíjas, akinek egy éve volt szívműtétje a szegedi klinikán, miért és hogyan nem kapott még oltást. Elmondása szerint ez nem rajta múlott.

„Január elején regisztráltam a feleségemmel együtt a vakcinainfó-oldalon, s fel sem merült annak a gyanúja, hogy hibáztunk volna. Egyrészt semmilyen visszajelzést nem kaptunk esetleges hibáról, másrészt levélküldeményben megkaptuk a vakcinainfót és azzal együtt a hozzájárulási nyilatkozatot, amit majd az oltásra kell vinnünk. Azóta eltelt több mint három hónap, és nem történt semmi. Annak ellenére sem, hogy a háziorvosunknál is többször érdeklődtünk, akinek Gyulán az egyik legnagyobb ellátotti pacientúrája van. Ott azt a választ kaptam, hogy ott vagyok a sorban, de legyek türelemmel” – mondta a Narancs.hu-nak Nagy Béla.

A férfi hozzátette: háziorvosával lassan negyed százada áll kapcsolatban, elégedett vele, megítélése szerint nem a munkájával, hanem a rendszerrel van baj. Ugyanis az ő esetében az bizonyosodik be, hogy nincs oltási terv. „A környezetemben sokan huszon- és harmincévesen megkapták az oltást annak ellenére, hogy semmilyen betegséggel nem küzdenek. Erre példa egy közeli hozzátartozónk is, egy 36 éves hölgy, aki három nappal azt követően kapta meg a Pfizert, hogy köszönettel visszautasította a kínai oltóanyagot. Nem egészségügyi dolgozó, nem tanár, nem várandós vagy szoptatós kismama. Igaz, neki más a háziorvosa, aki a megyei oltópontra küldte be. Egyszerűen nem értem, hogyan nem férek be a nyugdíjas, tehát veszélyeztetett korosztályba, ráadásul úgy, hogy több betegséggel is küzdök” – mesélte tovább a történetét a férfi. Mint mondta, valamivel több mint egy hónappal ezelőtt feleségével együtt elutasította a kínai vakcinát, de ez megítélése ez nem lehet magyarázat arra, hogy még mindig nem kapott oltást. (A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi, Müller Cecília országos tiszti főorvos által aláírt iránymutatása szerint a kínai vakcina „minden 18 évesnél idősebb személy részére alkalmazható életkori korlátozás nélkül, akiknek a krónikus betegsége gyógyszeresen jól beállított, egyensúlyban van, illetve krónikus betegsége jelenleg nincs akut fázisban” - a szerk.)

 
Nagy Béla gyulai otthonában
Fotó: A szerző felvétele/Bod Tamás

„Egy hete voltam nefrológiai szakrendelésen. Kiderült, az eredményeim rosszak. Gyakorlatilag egy lépésre állok a dialízistől, közben fiatalok sora, makkegészségesen kapja meg az oltást. Ráadásul itt lakok a kórház mellett, ahol Békés megye legnagyobb oltóközpontja van, és nap, mint nap látom, hogy a vidéki kistelepülésekről a 40-50-es korosztályt hozzák be oltani, és nem tudom hova tenni az egészet” – jegyezte meg Nagy Béla. Szerinte a kisebb vidéki ellátási körzettel rendelkező háziorvosok már hetekkel ezelőtt kifogyhattak azokból a betegekből, akik a nyugdíjas korosztályhoz és/vagy a krónikus beteg csoportjához tartoznak.

„Nem diszkriminációra, azaz valamiféle hátrányos megkülönböztetésre gondolok az esetemben, miközben úgy érzem, hogy jogos a felháborodásom, hanem arra, hogy

itt valamilyen rendszerszintű probléma van, ami miatt még mindig nem került sor a beoltásomra”

– mondta Nagy Béla. Személyes találkozásunkat követően, szerda délután egy levelet továbbított nekem, amit akkor kapott a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. Ebben azt írták, „folyamatosan nő a beoltottak száma Magyarországon. Már több mint 3 millió honfitársunk kapott vakcinát. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt héten Magyarországon volt a leggyorsabb az oltási sebesség nemcsak Európában, hanem az egész világon.” Ehhez Nagy Béla egyetlen kérdést fűzött hozzá: „Én ebbe hogyan és miért nem férek még mindig bele?”

Az esettel kapcsolatosan lapunk megkereste a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS

Fél nappal cikkünk megjelenése után, csütörtök délelőtt háziorvosa telefonon arról értesítette Nagy Bélát, hogy jövő héten hétfőn délben kapja meg az oltást Pfizer vakcinával. Az orvos hozzáfűzte, nem a cikk miatt, hanem mert most kap ebből az oltóanyagból – tájékoztatta az érintett lapunkat.

(Címlapképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk