Milliárdokat szakíthatott az ismert ügyvéd a letelepedési kötvényekkel

  • narancs.hu
  • 2017. április 24.

Belpol

A helikopterező miniszter barátja jól járt.

Ötezer eurót, azaz másfél millió forintot kap Kosik Krsitóf ügyvéd irodája  minden egyes letelepedni szándékozó kínai ügyféltől – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került szerződésből, amelyet egy kínai állampolgár kötött egy letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore céggel. A múlt év végéig több mint 4700 ilyen állampapírt született. Kosik Kristóf ügyvéd többször járt el Rogán Antalnak, valamint Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának a megbízásából, sőt a  lap úgy tudja, hogy ő írta a letelepedésikötvény-programot lehetővé tevő jogszabály módosítását is 2012-ben.

A Hungary State Special Debt Management közvetítő céget Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én, véletlenül bő három héttel a törvény hatálybalépése és egy héttel a parlamenti végszavazás előtt. Ez a cég kapja a kötvényüzlet legnagyobb hasznát jelentő negyvenötezer eurós (mintegy 14 millió forint) szolgáltatási díjat.

Szigetvári Viktor a lap értesüléseire hivatkozva feljelentést tesz a másfél milliós kifizetések miatt: „kizárólag a korrupció az alapja annak a konstrukciónak, melyben a Rogán Antal és Habony Árpád strómanjaként eljáró ügyvédnek színlelt szolgáltatást “vásárolva" kell másfél millió forintot fizetnie minden letelepedni kívánónak. Ezt a rendszert meg kell szüntetni, és bíróság elé kell állítani a felelősöket.”

Figyelmébe ajánljuk