Milliárdos szabálytalanságon kapta az OLAF, most a MÁV elnöke lesz Homolya Róbert

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. augusztus 2.

Belpol

Megfelelő ember a megfelelő helyen.

Homolya Róbertet nevezte ki a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. élére Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Dávid Ilona elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől, a jövőben a Volánbusz Zrt.-t irányítja a miniszter felkérésére – közölte a tárca nélküli miniszter kommunikációs stábja csütörtökön az MTI-vel.

Homolya Róbert jogász, közlekedéspolitikai szakember 2015 és 2017 között a Miniszterelnökségen töltött be miniszterelnöki biztosi, majd kormánybiztosi pozíciót, 2017-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkáraként irányította a szakterületet.

Idén februárban a 24.hu írta meg, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF 3,3 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettetne vissza Magyarországgal Homolya Róberthez köthető szabálytalanságok miatt. Az OLAF szerint azzal volt gond, hogy Homolya – aki 2010 után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese is volt – két olyan projekt jóváhagyásában is részt vett, amelyeken cégei korábban közbeszerzési tanácsadóként dolgoztak.

A mai káderkeringő egyébként nem állt meg Homolyánál és Dávid Ilonánál, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. élére Kóbor Györgyöt, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatójává Hiezl Gábort nevezte ki a tárca nélküli miniszter.