Mindössze a megkérdezettek 45 százaléka támogatja a budapesti olimpiát

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 23.

Belpol

De ha szembesítik a költségekkel, akkor ezeknek az embereknek a fele is hagyná a fenébe.

Az olimpiai zsizsegés kellős közepén készített reprezentatív kutatást a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából. Először arról kérdezték a népet, hogy követik-e az olimpiát, amire a nép azt felelte, hogy bizony követi, és ráadásul nemzeti büszkeségből (utóbbit 10-ből 8 válaszadó látja így). De az olimpia iránti lelkesedés egyből alábbhagyott, amikor a 2024-es budapesti pályázatra terelődött a szó.

false

Ahogy a Publicus összefoglalja, szintén tízből nyolcan gondolják azt, hogy a budapesti olimpia növelné az ország ismertségét, és tízből hat szerint javítaná is az ország megítélését. Ám a megkérdezettek háromnegyede szerint az olimpia túl sokba kerülne, és a pénzt másra kellene költeni, míg kétharmad szerint az ország egyszerűen túl szegény az olimpia megrendezéséhez. Majd' ennyien gondolják azt is, hogy a Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítaná az olimpiára költött pénz. Olimpia helyett a válaszadók kétharmada az inkább egészségügyet, egyharmada az oktatást fejlesztené, míg egyötöd a szegénységet számolná fel. A válaszadók többsége, 50 százaléka (45 százalék ellenében) nem támogatja, hogy 2024-ben Budapesten rendezzenek olimpiát, és ez a támogatás is közel felével csökken, ha a megkérdezetteket szembesítjük a várható költségekkel. Tíz megkérdezettből hat úgy gondolja, hogy a kormány egyoldalúan tájékoztat olimpia kérdésében.

Szóval nem áll túl fényesen a pályázatunk megítélése. Még szerencse, hogy a kormány nem engedi, hogy népszavazás legyen a kérdésről.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk