Mit szólna Háy János, ha Kerényi beválogatná?

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 7.

Könyv

A 24.hu terjedelmes interjút közölt Háy Jánossal, aki arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha Kerényi Imre beválogatná valamelyik regényét a Nemzeti Könyvtár sorozatba, ironikusan visszakérdez:

„Miért, nem válogatott be?”

false

Az író szomorúan – és vaskos iróniával – konstatálja, hogy Kerényi Imre mindeddig elmulasztotta beemelni őt az Orbán Viktor által rendelt, új irodalmi kánonba, s minthogy eddig egyetlen műve sem szerepel Kerényi sorozatában, lemondóan megjegyzi: „Ezt szomorúan hallom, s máris rossz véleményem van a kezdeményezésről.”

De a sok mindent felölelő nagyinterjú hamarosan komolyra és meglehetősen keserűre fordul, amikor a kurzus természete kerül boncolgatásra. Az például, hogy a hatalom hogyan „maszatolhat bele” a könyvpiacba:

„Például könyvkiadók, terjesztők állami felvásárlásával. Olvasóilag nem visszaigazolt művek és alkotók elvtelen támogatásával. Vagy úgy, hogy egyeseket elzárnak a nyilvánosság bizonyos fórumaitól. Saját tapasztalatból tudom, hogy vannak tiltólisták. Az milyen már, hogy egy tévés barátom megkérdezte tőlem egy gyerekkönyvíróról, hogy milyen párti, mert fél behívni olyat, akiről kiderülhet, nem a megfelelő oldalon áll. Egy gyerekkönyvíró pártállása, hát ez elég cifra. A szocik is borzalmasak voltak, ők is szartak a nyomorultakra és a leszakadókra, ráadásul szinte észrevétlen rohant az ország a gazdasági csőd felé. Annak a nyolc évnek lett a következménye a mostani nyolc, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. De legalább a kultúra terepén viszonylag normálisan működtek…”

Figyelmébe ajánljuk