Mozgások a szocialista frakcióban - Eszmélet

  • M. László Ferenc
  • 2008. május 15.

Belpol

Éledni látszik a koalíciós korszak és a reformkormányzás alatti dermedtségéből a szocialista frakció: a múlt keddi ülésen többórás vita után elhalasztották a május 19-re tervezett tisztújítást. A képviselők egy része a frakciószabályzat átdolgozását, a kisebbségi kormányzáshoz illeszkedő baloldali program kidolgozását követeli.
Éledni látszik a koalíciós korszak és a reformkormányzás alatti dermedtségéből a szocialista frakció: a múlt keddi ülésen többórás vita után elhalasztották a május 19-re tervezett tisztújítást. A képviselők egy része a frakciószabályzat átdolgozását, a kisebbségi kormányzáshoz illeszkedő baloldali program kidolgozását követeli.

"A disputa konstruktív légkörben zajlott, rebellióról vagy hisztérikus hangulatról nem beszélhetünk, pusztán felhívtuk néhány lényeges problémára a frakcióvezetés figyelmét" - cáfolta az egyik hangadó, Szanyi Tibor a sajtóban megjelent állításokat. Bár a puliszka végül mégsem robbant fel, a május 6-i ülés a vita miatt igencsak elhúzódott: a képviselők nem szavazták meg a vezetőség által eléjük terjesztett új szabályzatot, és a közelgő tisztújítást is elhalasztották.

A lapunk által megkeresett szocialista honatyák egybehangzóan állítják: bár Lendvai Ildikó rátermettségét, alkalmasságát senki nem vonta kétségbe, az utóbbi időben megkopott a frakcióvezetés tekintélye. Gyakran okoz nehézségeket a tanácskozások levezetése, a képviselők az üléseken hangoskodnak, a miniszterek meghallgatásakor sem figyelnek, türelmetlenek, sokan hiányoznak. A koalíció felbomlásával megszűnt a képviselőcsoportra nehezedő nyomás: a kormányzati apparátus gyakorlatilag leállt, kevesebb a sürgősségi indítvány, nincsenek nagyszabású törvényjavaslatok, sok az üresjárat. De a legfőbb probléma, hogy a frakció nem tudja, hogyan viszonyuljon a kisebbségi kormányzáshoz.

Néhány hete az ombudsman bekérte a parlamenti képviselőcsoportok szabályzatát, ami arra ösztökélte a szocialistákat, hogy maguk is tekintsék át a frakció működését szabályozó passzusokat. "Egy kicsit külső szemlélőként vizsgáltuk az előírásokat, mire kiderült, hogy a szabályzat sok tekintetben elnagyolt, hiányos" - mondta a Narancsnak az egyik képviselő. A frakciótagok szerint a vezetőség nem kezelte helyén az ügyet, néhány hete "csak úgy mellékesen" bejelentette, hogy frissíteni fogja a szabályzatot, illetve kapkodva akarta lezavarni a tisztújítást is. A keddi ülésen elő is terjesztette a javaslatait, ám a frakcióban többeknek szemet szúrt, hogy az új passzusok slendrián módon lettek összeállítva, néhol alany-állítmány egyeztetési problémák voltak.

A szabályzat alapjait még a hat évvel ezelőtti ellenzéki időszakban dolgozták ki, a jelölőbizottság felállítása például szokásjog alapján történt, de nincsenek nevesítve a másodlagos munkacsoportok, nincs megfelelően szabályozva a hiányzás, a félreszavazás tárgyköre sem - ami kisebbségi kormányzás idején komoly működési zavarokat válthat ki. A május 6-i vita az új szöveg boncolgatásával indult, ám rövidesen kiderült, hogy a frakcióban az elmúlt két évben sok feszültség gyülemlett fel: a képviselőket zavarta, hogy sokszor gombnyomogató automatának nézték és nem tájékoztatták megfelelően őket a kormány terveiről, működéséről. Információink szerint Keleti György (illetve a tanácskozás után egy szűk körű beszélgetésen Gál Zoltán) felvetette, hogy ezt a vitát Gyurcsány Ferenc jelenlétében kell lefolytatni.

Míg Lendvai Ildikó az ülés végén önkritikát gyakorolt - beismerve, hogy a múltban inkább a kabinet érdekeit képviselte a frakció felé, és nem fordítva -, addig helyettese, Mesterházy Attila "kiugrott" a vezetőség mögül, és azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök-pártelnök őt sem tájékoztatta megfelelően. Lendvai hangsúlyozta, hogy nem elég a személyeket leváltani, tartalmi megújulásra is szükség van: mutassanak fel alternatívát az elégedetlenkedő képviselők. A szabályzat átdolgozására máris akadtak jelentkezők: a disputában többször felszólaló Szanyi és Tóbiás József - pontosabban a Fenntartható Fejlődés nevű munkacsoport - megbízást kapott egy új szerkezeti és működési modell kidolgozására. Szanyi lapunknak azt mondta, ha a következő hetekben a többi munkacsoport is támogatni fogja a javaslataikat, esetleg megméretteti magát valamelyik vezetői tisztségért (Tóbiás egyelőre nem tervezi az indulását). Lendvai a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy mindenképpen elindul a frakcióvezetői posztért.

Forrásaink szerint a legnagyobb gond, hogy a képviselőcsoport nem tudja, minek fogjon neki: foglalkozzon a távfűtés áfájával, esetleg nyúljon bele az adórendszerbe, vagy a miniszterelnök által meghirdetett, "Munka, tudás, tulajdon" címet viselő programot állítsa előtérbe. Az is kérdéses, hogy kisebbségben sok apró üggyel érdemes-e foglalkozni - eseti megállapodásokat kötve a másik négy frakcióval -, vagy egy nagy területet vigyenek végig, az SZDSZ-szel kiegyezve. "Most, hogy nincs rohamtempó, reformkényszer, kiderül majd, hogy mennyire innovatív az MSZP-frakció" - elemezte a helyzetet Tóbiás József. "Tizennégy évig szimbiózisban éltünk a liberálisokkal, ezalatt számos területet átengedtünk a koalíciós partnernek. Itt a lehetőség, hogy kidolgozzunk egy új, baloldali gazdaságpolitikát, végiggondoljuk, hogyan lehet növekedést generálni, munkahelyeket teremteni a fejlesztéspolitika segítségével, de a kis- és középvállalkozói szektor felzárkóztatásáról, felszabadításáról is mondanunk kell valamit" - sorolta a tennivalókat Szanyi Tibor.

Figyelmébe ajánljuk