Müller Cecília: Nem tudjuk meggátolni, hogy Magyaroszágon is megjelenjen az indiai mutáns

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Belpol

Egyelőre még nem észlelték nálunk ezt a vírusvariánst. 

A vírusvariációk nem ismernek határokat, nem tudjuk megállítani, hogy Magyarországon is megjelenjen az indiai mutáns, de a mai napig még nem azonosították nálunk. Ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az egyetlen beolvasott újságírói kérdésre válaszolva. Hozzáfűzte, felállítottak egy „előremutató figyelőrendszert”, ami arra szolgál, hogy idejekorán észleljük, ha megjelenik nálunk egy új mutáció, de egyelőre még nem detektálta nálunk egyetlen labor sem

A tájékoztatón Müller Cecília arról beszélt, hogy a járványügyi adatok továbbra is javuló tendenciát mutatnak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 180 ezer körül van, viszont több mint 3000 súlyos, szövődményes beteget ápolnak a kórházakban. 

Az országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a mai napon megérkezett az utolsó, 200 ezer Szputnyik-vakcinát tartalmazó szállítmány, amivel az Oroszországi Föderáció teljesítette a Magyarországgal kötött szerződésben foglaltakat.

Aki szeretne ezzel az oltóanyaggal oltakozni, az még most foglaljon rá időpontot, mert már csak korlátozottan áll rendelkezésre.

A Szputnyikon kívül a 18 év felettiek Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát tudnak felvenni. Kedden további 334 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, amivel folytatják az első és második körös oltásokat, továbbá lehetővé tették, hogy azok is felvegyék az oltást, akik három hónapon belül átestek a betegségen, de nekik konzultálni kell a háziorvosukkal

Müller Cecília megköszönte a 16-18 év közöttiek aktivitását, ugyanis 84 ezren regisztráltak közülük az oltásra, és már a 80 százalékuk időpontot is foglalt. „Látszik a fiatalos lendület” – mondta. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik „későn ébredtek”, és a múlt hét pénteki határidő lejárta után, szombat-vasárnap regisztráltak az oltásra. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint az említett 6000 16-18 évesnek is lehetővé teszik az oltást, ők a mai napon kapnak sms-t, így összesen 90 ezren vannak, akik regisztráltak és mehetnek oltani. 

Az operatív törzs közzé fogja tenni a posztcovid ambulanciák listáját, amennyiben valakinek nem akarnak elmúlni a tünetei. Müller Cecília szerint van már protokoll az ilyen esetek kezelésére, amit szakmai grémiumok segítségével alkottak meg. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk