Nagyot ment Orbán Kirgizisztánban: a Nyugat válságáról, a hun–türk eredetről beszélt

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 3.

Belpol

„A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat” – találta mondani nagy megindultságában.

Orbán Viktor Kirgizisztánban turnézik éppen. Hétvégén megnézte a Nomád Világjátékokat, ma pedig részt vett a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén. Itt elővezette, hogy Magyarország készen áll a magyar–türk együttműködés új fejezetének megnyitására.

Biztosította a türk államokat is arról, hogy Magyarország a modern világban is megőrzi nyelvét, kultúráját, hagyományait, tiszteli, ápolja türk gyökereit. Mert, idézi a lényeget az MTI:

„A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun–türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban.”

 

Ezek szerint a tudományos kutatások eredményeit félretéve sikerült visszatérni a 15–16. század politikai retorikájához, a hun leszármazás elméletéhez. Hozzátette: Magyarországnak már nem sértés az, hogy a legnyugatibb keleti nép, sőt: „a türk országok fantasztikus sikerei, gazdasági és politikai fejlődése miatt ma már dicséret, ha keleti népnek nevezik a magyarokat”.

Orbán azt is mondta:

„Megdőlt a régi világrend, amelynek dogmája szerint a tőke és tudás Nyugatról áramlik Kelet felé, hogy ott olcsó munkaerőt keressen. Az új világrendet alapvetően a Keleten felemelkedő államok fejlődése határozza meg.”

 

Orbán többek között erről beszélt még:

  • Magyarország 2017-ben pedig csatlakozási kérelmet nyújtott be a nemzetközi türk akadémiához.
  • Az eddiginél is szorosabb együttműködésre törekszik a türk nyelvű államok együttműködési tanácsával.
  • Törökország, Azerbajdzsán és Kazahsztán után stratégiai partnerség a cél Kirgizisztánnal, illetve Üzbegisztánnal.
  • Kiemelte, hogy a magyar állam 595 állami ösztöndíjat fizet a hat türk nyelvű ország Magyarországon tanuló fiataljainak, és ezt a számot emelni fogja.
  • A magyar Eximbank 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott meg a hat türk nyelvű országgal való gazdasági együttműködés, a befektetések fejlesztése érdekében.

 

Orbán a Nomád Világjátékok megnyitóját ki is posztolta Facebook-oldalára:

A Narancs múlt heti számában Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter, az Orbán-kormány volt nagykövete arról beszélt, hogy Orbán Viktornak rögeszméjévé vált a Nyugat-ellenesség, egyre gyakrabban jár a közép-ázsiai autokráciákban, és megtetszett neki az ottani egyszemélyes, családi modell.

Jeszenszky Orbán politikájáról: „Személyes csalódás, fájdalom”

Az elsők között szorgalmazta a jobboldalon, hogy Orbán Viktor legyen a tábor vezetője, 2014-ig a kormány támogatója, oslói nagykövetként a képviselője volt. Ma már úgy látja, Orbán a vesztébe viheti az országot, a Nyugat-ellenessége pedig történelmi vétek. Magyar Narancs: Az 1990-es évek végétől támogatója volt a Fidesznek, az első Orbán-kabinet idején amerikai, 2011 és 2014 között norvégiai nagykövet volt.

Figyelmébe ajánljuk